Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ügyészségek vizsgálják a pártok gazdálkodását

A Legfőbb Ügyészségen felvetődött annak lehetősége, hogy az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az állami támogatásban nem részesülő pártok gazdálkodásáról készült jelentése a bűncselekmény gyanúját is felvetheti - írta a Népszabadság.
A lap hétfői számában foglalkozik azzal, hogy a pártok gazdálkodását igazából senki nem látja át.

Az ÁSZ legutóbb az állami támogatásban nem részesülő pártokat marasztalta el, ám a tavalyi jelentésben szereplő szervezetek közül csak a Jobbik került célkeresztbe, holott a számvevők csaknem száz párt pénzügyeit vizsgálták volna, ám közülük vagy negyvenet meg sem találtak, hat megszűnt, nem egészen húsz pedig azt állította, hogy nem kapott és nem költött egyetlen fillért sem.

E körből 35 párt tette közzé éves beszámolóját – a Jobbik nem tartozott közéjük –, ám az ÁSZ szerint azok nyolcvan százalékának nincs sok köze a valósághoz.

Az érintett szervezetek székhelye szerinti ügyészségek december vége óta vizsgálják, hogy a pénzügyi beszámoló közzétételének elmulasztása – illetve a jelentésben nevesített több más mulasztás – járhat-e büntetőjogi következményekkel.

Mindazonáltal a lap forrásai szerint nem lenne szerencsés, ha ezeket a jelenségeket kriminalizálnák; az ügyészségnek célszerűbb lett volna azonnal a bírósághoz fordulnia, kérve, hogy az e tekintetben hatáskörrel rendelkező független bírói fórumok állítsák helyre a pártok működésének törvényességét.

Olvasóink írták

  • 2. sőndör 2010. január 26. 13:54
    „és a garázdálkodásaikat ki fogja kivizsgálni ??”
  • 1. csiperke73 2010. január 26. 11:09
    „hogy nem kapott és nem költött egyetlen fillért sem.

    Hálistennek mind nem bír lopkodni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy férfi a téglagyárban

Meghalt egy férfi a mátraderecskei téglagyárban hétfőn. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi… Tovább olvasom