Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Ügyészséghez fordulnak a civilek a pesti Zsidónegyed ügyében

Az ügyészséghez, a közigazgatási hivatalhoz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak civil szervezetek, mert törvényellenesnek tartják a VII. kerületi önkormányzat pénteken elfogadott szabályozási tervét, amely érinti a pesti Zsidónegyed néven ismert és a Világörökség részét képező területet is.
A civilek elsősorban a zöldterületeket féltik, és tiltakoznak beépítésük ellen. A kerület alpolgármestere szerint csak szigorították a szabályozást, így az ki fogja állni a törvényesség próbáját.

Erzsébetváros Budapest legsűrűbben lakott és legkevesebb zöldterülettel rendelkező városrésze. A helyzet folyamatosan romlik azzal, hogy az utolsó potenciális zöldterületeket is beépítik - áll a Levegő Munkacsoport pénteki közleményében. A civil szervezet szerint a kerületi képviselők döntése a még megmaradt építészeti örökség megsemmisüléséhez és az élhető város további romlásához vezet. A Levegő Munkacsoport ezért a városrész egységes szabályozását és a felújítási program elkészítését várja a kerületi képviselőtestülettől. A civilek attól tartanak, hogy a városrész elveszítheti a világörökségi védelmet. A Levegő Munkacsoport egyebek mellett azt szeretné, ha - német mintára - kötelezővé tennék, hogy minden épülő lakáshoz legalább 7 négyzetméternyi játszótér is épüljön.

A kerületi szabályozási terv - amelyet pénteken fogadott el az erzsébetvárosi képviselőtestület - két és fél év alatt készült el szakmai együttműködésben a fővárosi önkormányzattal és az örökségvédelmi hivatallal - mondta a Független Hírügynökségnek a VII. kerületi alpolgármester. Gergely József hozzátette: az új szabályozási terv - amely a négy korábbit váltotta fel - az értékvédelmet és az ott élők életminőségének javítását helyezi előtérbe. Mint mondta: az új szabályozás lényegesen szigorúbb a korábbiaknál. Nincsenek kötelezően bontandó épületek és meghatározza az építhető maximális épületmagasságot is. A szocialista alpolgármester eddig sem látta veszélyeztetve az UNESCO előírásait. Gergely József szerint ugyanakkor a civil szervezeteknek joguk van bírósághoz fordulni, ám szerinte a szabályozási terv ki fogja állni a törvényesség próbáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig van hatása a pénzpiaci válságnak Magyarországon

Stabilan, kiszámíthatóan működnek a magyar pénzügyi szolgáltatók. Jelenleg csekély hatással van… Tovább olvasom