Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ügyvéd került letartóztatásba csalás miatt

A két férfit - akiket a bíróság a hétvégén előzetes letartóztatásba helyezett - csalás, illetve közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.
Egy 69 éves ügyvéd és egy 26 éves hitelközvetítő került előzetes letartóztatásba, miután hamis adásvételi szerződéssel próbáltak egy nő nevére íratni egy budapesti, XII. kerületi nagy értékű beépítetlen ingatlant - közölte Varga Attila, a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának vagyonvédelmi osztályvezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A bűncselekményre úgy derült fény, hogy az ingatlan tulajdonosa - miután korábban már a telekkel kapcsolatban próbáltak bűncselekményt elkövetni - olyan sms-szolgáltatást kért a földhivataltól a telefonjára, amelyben minden, az ingatlannal kapcsolatos változásról tájékoztatják. így értesült arról is, hogy múlt csütörtökön széljegyzés került a tulajdoni lapjára és miután a földhivatalban kérte a bejegyzés törlését, feljelentést tett.

A rendőröknek a földhivatali ügyintéző elmondta: az adás-vételi szerződést egy fiatal férfi nyújtotta be, akinek formai hibák miatt másnap ismét meg kell jelennie az ügyfélszolgálaton. Múlt pénteken a nyomozók elfogták a 26 éves hitelközvetítőt, aki az ügyvéd társaságában érkezett a földhivatalba. A fiatalember - aki a nyomozók szerint saját maga írta a hamis adásvételi szerződést - közelben parkoló autójában a rendőrök számos adás-vételi szerződést, földhivatali bejegyzést találtak.

A 80 millió forint értékű, XII. kerületi beépítetlen telekről szóló hamis adásvételi szerződés szerint az ingatlant 58 millió forintért adta el a tulajdonosa egy asszonynak. A jelenlegi adatok alapján a dokumentum szerinti vevő sem tudott az ügyletről.

A két férfit - akiket a bíróság a hétvégén előzetes letartóztatásba helyezett - csalás, illetve közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.

Varga Attila elmondta: az ügyvéd nem volt ismeretlen a BRFK előtt, korábban a rendőrség két hasonló ügyben is nyomozott ellene.

A férfinak az ügyvédi kamara tavaly felfüggesztette a tagságát, mert iroda hiányában egy presszóban fogadta ügyfeleit. Az alezredes elmondása szerint mindezek alapján felmerül az ügyvéd ellen a zugírászat, vagyis a jogosulatlanul végzett ügyvédi tevékenység bűntette is. Ugyanezért a bűncselekményért az ügyészség is nyomozást folytat ellene.

Az ügyvéd a rendőröknek elmondta: a hitelközvetítő egy ismerőse, aki megkérte az ingatlan adás-vételének ellenjegyzésére, amit meg is tett. A hitelközvetítő pedig azt vallotta a nyomozóknak, hogy magánszemélyek felé fennálló jelentős tartozásait akarta a csalással rendezni. Az ügylet valós célja az lett volna, hogy később értékesítsék az ingatlant, vagy nagy összegű hitelt vegyenek fel rá.

A rendőrség vizsgálja, hogy a lefoglalt adás-vételi szerződések alapján más bűncselekményekkel összefüggésbe hozhatóak-e a gyanúsítottak, továbbá azt is, hogy csak ketten követték el a bűncselekményt, vagy volt megbízójuk is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adott elsôbbséget a mentőautónak: 1 sérült

Nem adta meg az elsőbbséget a megkülönböztető jelzést használó mentőautónak egy személykocsi kedden… Tovább olvasom