Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Új adót vetnek ki a távhőtámogatás miatt

Extra adót vetne ki a kormány az energiaszolgáltató cégekre a távhőtámogatás finanszírozására. Az új adót átmeneti jelleggel, várhatóan két évig kellene fizetnie az energiaszolgáltató cégeknek, az energiaárak emelkedéséből származó többletnyereségük után.
Az erről szóló kormánydöntés október elejéig megszülethet, a kabinet a következő hetekben minden ülésen tárgyal a távhőtámogatás átalakításáról, és az ehhez szükséges jogszabály-módosításokról.

A kormány 30 milliárd forint bevételt remél a "Robin Hood"-adóból, és a támogatást nem kapná meg mindenki, aki távfűtött lakásban él, hanem csak a legrászorultabbak.

Ez Budapesten a panelházakban élők 20 százalékát érintheti. Az új adóra azért van szükség, mert jövőre nagyjából 15 milliárd forinttal kevesebb jut a gáz árának támogatására, és valahonnan pótolni kell a kieső összeget. Míg idén erre több mint 80 milliárd volt, addig jövőre - a konvergenciaprogramban előírt kötelezettség szerint - csak 66 milliárd forint lesz rá.

Külön munkacsoport

Az MSZP-ben külön munkacsoport foglalkozik a távhőtámogatással, de a nyáron a kormány nem tudott a szocialista frakció számára elfogadható javaslatot tenni.

A legnagyobb vitát az okozta, hogy a támogatást milyen költségvetési forrásból finanszírozzák. Vita volt az érintettek köréről, illetve a támogatás technikai kivitelezéséről is - mondta több szocialista politikus.

Az eredeti terv valósul meg

Végül az eredeti terv valósul meg, amelyet korábban a pénzügyminisztérium elutasított, mondván: hasonló adó már létezik és számításaik szerint ebből amúgy sem lenne annyi bevétel, mint amennyire az intézkedéshez szükség lenne.

A támogatási rendszer kialakításánál az egyik fő szempont az, hogy a gázár és a távhő ára közti olló szűküljön. A frakció álláspontja szerint a támogatást össze kell kötni egy energiatakarékossági programmal is.

Olvasóink írták

 • 7. verébpista 2008. szeptember 15. 13:36
  „Nem is kell már fizetés, minek..adjanak annyit ne dögöljünk éhen"..”
 • 6. Új Kolompár Rómeó 2008. szeptember 15. 11:20
  „Mivel az a vád ért, hogy szélsőséges vagyok, így jómagam is megújulok, valahogy úgy mint a nagy vezetőink, akik eképpen gondolkodnak:

  "Az MSZP parlamenti frakciója az utolsó pillanatig kitart a pártelnök-miniszterelnök mellett - írja a Népszabadság. A lap szocialista forrásokból úgy értesült, hogy nem készült olyan forgatókönyv, amely ne Gyurcsánnyal számolna.
  Más források azonban emlékeztetnek rá, hogy ha "fordul a kaleidoszkóp", akkor a párt is gyorsan változtathat álláspontján, ahogyan ezt korábban Medgyessy Péter menesztése, vagy a saját főpolgármester-jelöltek visszavonásánál tette."
  Én is gyorsan változtattam álláspontomon és hiszek is abban, amit mondok, írok.

  Termeszetes, hogy atmeneti jelleggel vezetnek be ezt az adot. Elvegre atmenetileg voltak itt a szovjet csapatok is. Elmentek, nem?
  Az meg, hogy raterhelnek a fogyasztokra, az kizart. Ez az orszag nem olyan. Lasd: bankok, allam, stb.

  Mindenki igazan megerthetne, hogy az, hogy a valoban raszorulokat - ertsd: szegeny szerencsetlen hatranyos helyzetuek - tamogatni mindannyiunk erdeke. Ne nezze senki, hogy ebbol a penzbol mi mindenre lehetne kolteni, mert az mind haszontalan kiadas lenne.

  A szavazatszerzes meg egyenesen ragalom. Ez a kormany csakis es kizarolag az emberek, foleg a kisemberek erdekeben dolgozik nagyon kemenyen.

  Aki meg adot tud fizetni, az fogja be a szajat, az dolgozik, az oruljon, hogy ez a gondoskodo allam az adoforintjait megfelelo helyre rakja es nem neki kell kulon azon a fejet tornie, hogy na, most kiknek szorjam oda a felesleges penzemet.”
 • 5. amáta 2008. szeptember 15. 10:30
  „Az energiaszolgáltató cégek "átmeneti jelleggel" továbbítani fogják az extraadót szerencsétlen panellakóknak.
  Robin Hood csak a gazdagokat rabolta ki, itt viszont nem erről szól a történet.
  Gondolom, a "külön munkacsoport" sem ingyen foglalkozik a távhőtámogatással.
  Sok család már nem tud a mostaninál jobban takarékoskodni az energiával. Esetleg csk úgy, ha be se kapcsolja a fűtést.
  Ostoba az a politka, amely megállás nélkül csak elvesz a lakosságtól, ez biztosan visszaüt valahol.”
 • 4. BTK77 2008. szeptember 15. 10:07
  „" okos lajos " !

  Igazad van, és jogosak a kérdéseid!

  Ha bevezetik, már pedig befogják, biztos, hogy ránk terhelik.

  Csak érdekesképp írom, hogy tavaly ősszel felszerelték a digitális hőmennyiségmérőt a radiátorokra.
  Az idén tavasszal ezt leolvasták, és izgatottan vártuk a júliusi elszámolót a Szetávtól.
  Meg is jött, kinek mi. A 47m2-es lakások visszakaptak, mi 28.000Ft-ot, kicsit meglepődtünk, mert ilyenre még nem volt példa, és ráadásúl támogatást sem vettünk igénybe.
  És a lényeg, a 60 m2-es lakásoknak rákellett fizetni, és nem is keveset!
  Az egyik szerencsétlen lakónak az elszámolón 70.000Ft plusz költséget állapítottak meg.
  Rohant is a Szetávhoz, hogy ez mi, aki egy az egyben lerázta azzal, hogy panasszal nem hozzájuk, hanem a hőmennyiségmérőt felszerelő céghez kell fordulnia......, bár nagylelkűen felajánlotta a részletfizetési lehetőséget, kamattal egybekötve, és így a kifizetendő összeg közel 100.000Ft.

  Szóval, ez egy ördögi kör..........”
 • 3. E. 2008. szeptember 15. 10:04
  „Jajj de örülök, hogy már megint kitaláltak valamit, hogy mások fizessenek a kedves "rászorulók" helyett. Sajnos a "rászorulók" sokan vannak, és jó szavazók. Hát persze, hogy az mszp mindent megtesz értük... Akik rendesen adóznak, kevesebben vannak. Meg nem is olyan jó szavazók. Hát fizessenek. Gratulálok. Én nem szeretem Orbánt, de ennyi hülyeséget még ő sem csinált.”
 • 2. okos lajos 2008. szeptember 15. 09:08
  „Új adó, és a cégek újabb emeléseket fognak kikényszeríteni, az eredmény = 0.Mi meg szívunk rendesen Inkább a cégeknek azt kellene megmagyarázni, hogy az egyszeri vízmelegítést, miért számlázzák folyamatosan., mivel azt követően csak a vízhőfok szinten tartására kell a gázt égetni. És télen megnézhetjük, hol húzódik a vezeték, ott nem marad meg a hó. És az a ház, amelyik le szeretne válni a távhőről, miért nem teheti ?? Mert akkor sokkal olcsóbban jönnének ki a lakók, és a cégek szép lassan eltünnének.. És még egy kérdés, azok, akik nem fizetnek, miért a többiekkel fizettetik ki az elmaradt bevételeket?? És jó lenne tudni, a főnökök, mennyi "jutalmat" visznek haza ??”
 • 1. Jo Bacsi 2008. szeptember 15. 08:25
  „Az igy igaz Robin Hood ado mert utonallo gazdalkodast folytatnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Budapesten

Hárman ültek abban az autóban, amelyik hétfőn hajnalban csapódott egy villanyoszlopnak Budapesten. A… Tovább olvasom