Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Új cégformát vezetne be az EU

A határokon átnyúló tevékenységeket végző kis- és közepes vállalatok számára európai magántársaság elnevezésű társasági formát hozna létre az EU.
Az Európai Parlament képviselői a nemzeti keretek helyett egységes közösségi szabályozást állítanának az új cégforma mögé, továbbá a vállalatalapítás és -irányítás egyszerűsítésén túl a cég hitelezőinek védelmét is megfelelően biztosítanák.

Az EP a múlt héten (nem kötelező érvényű) jelentést fogadott el az európai magántársaságok statútumáról. A szöveg szerint az európai részvénytársasági (ert) forma a nagy tőketársaságok szegmensét fedi le, az európai magántársaság (emt) pedig a kkv-k számára lenne megfelelő keret.

A nemzeti jellegtől független, egységes európai társasági forma bevezetésével automatikusan csökkennének bizonyos költségek, mivel a határokon átnyúló tevékenységek esetében többé már nem a különböző tagállamok joga lenne az irányadó, hanem az egységes statútum.

Az Európai Parlament megítélése szerint az európai magántársaságnak rendelkeznie kell az összeolvadás, a székhely-áthelyezés, a kettéválás és az európai részvénytársasággá való alakulás lehetőségével, mégpedig - amennyire lehetséges - a már harmonizált közösségi jogszabályokkal összhangban.

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az elfogadott dokumentum leszögezi, hogy a statútumnak többet kell nyújtania, mint hogy egyszerűbbé teszi a vállalatalapítást és -irányítást. A gazdálkodás új kereteinek kedvező feltételeket kell nyújtania az üzleti forgalom növeléséhez, egyúttal védenie kell a vállalat hitelezőinek érdekeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar dolgozók ausztriai jogai

„Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértőktől!" akciónk keretében megválaszoltuk jópár… Tovább olvasom