Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Új eredetiségvizsgálat: tiltakoznak az autósok

A Magyar Autóklub is tiltakozik a 2010. január elseje óta hatályos új eredetiségvizsgálati szabályozás ellen, és két minisztériumnál is kezdeményezte az új rendszer megváltoztatását - közölte az autóklub szerdán.
A Magyar Autóklub álláspontja szerint a rendelkezés aránytalanul nagy, és a vizsgálat mértékével sem arányban álló terhet ró azokra a gépjármű és pótkocsi tulajdonosokra, akik 2006. január 1-jét megelőzően, Magyarországon márkakereskedéstől, újként vásárolták a gépjárművet, és azóta is ők a jármű első tulajdonosai. Ezek a gépjárművek rendelkeznek a jogszabályoknak megfelelően kiállított törzskönyvvel, és a tulajdonos tekintetében sem történt változás, így a nyilvántartás hiányosságainak a költsége nem hárítható az autótulajdonosokra - hangsúlyozza a szervezet.

A 2010 elején életbe lépett jogszabály-módosítás lényege, hogy egyenértékű és egymásnak megfeleltethető lett a különböző vizsgálóállomásokon végzett eredetiségvizsgálatok eredménye, miután a vizsgálóállomásoknak egységes feltételeket kell alkalmazniuk az eddig alkalmazott ötféle vizsgálati technológia helyett.

Az autóklub felhívja a figyelmet arra is, hogy az eredetiségvizsgálat díjait szabályozó rendeletet nem igazították az új szabályozáshoz, így a rendelet a – díjtétel szempontjából – nem tesz különbséget aszerint, hogy az eredetiségvizsgálat kérelemre történik, vagy arra hivatalból lefolytatott eljárás keretében kerül sor, és azt sem veszi figyelembe, hogy eltérő a vizsgálat műszaki tartalma.

Az elmúlt hetekben számtalan panasz érkezett a helyzet miatt az autóklubhoz, és mindennaposak a viták a vizsgálóállomásokon is. A Magyar Autóklub ezért a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumhoz (KHEM) fordult, hogy a tárca soron kívül vizsgálja felül és módosítsa a jogszabályt.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól (IRM) a szervezet azt kéri: vizsgálja felül a hatósági díjakat szabályozó rendeletet.

Az új szabályozás ellen még annak hatályba lépése előtt a gépjármű eredetiségvizsgálattal foglalkozó szervezetek is tiltakoztak, amelyek hétfőn bejelentették: demonstrációt terveznek péntekre, mert álláspontjuk szerint a kormány jogszerűtlenül bontotta fel 2011. január végéig szóló szerződésüket.

Balla Béla, az öt magyarországi eredetiségvizsgáló cég egyikének, az IHG Zrt.-nek vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: budapesti Felvonulási tértől a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartó tiltakozómenetükkel az ágazat mintegy háromezer munkahelyének megmentését, valamint a gépjármű-tulajdonosok költségeinek csökkentését is el szeretnék érni.

Olvasóink írták

 • 14. richifater 2010. január 20. 18:58
  „37800ft rokkant nyugdíjam van esetleg ha valamelyik kedeves politikus igényt tart rá irhat.Buzás úr?”
 • 13. PipiczGabor 2010. január 20. 17:40
  „Lesz még füstadó is csak várjátok ki.VAN VASTAG BŐR A POFÁN!”
 • 12. Logaritmus 2010. január 20. 17:33
  „"A Magyar ipar bevételéből lehetetlen lopni,mivel a nincsből nem lehet,így marad a nép nyúzása."

  Ha ezt valaki olvasná a MOL, AUDI vezetőségében jól kinevetne. Mercedes-Benz gyárban szerinted mit fognak csinálni? Az nem ipari termelés?”
 • 11. KolompárRómeó 2010. január 20. 14:46
  „Sosem látott adócsökkentés by Oszkó Péter.”
 • 10. zsazsanéne 2010. január 20. 14:33
  „Azt még elfelejtették közölni,hogy az okmányirodánál az új forgalmi kiállitása vagy 12 ezer forintba kerül kb. pluszban.Aki a szalonban vette zsir újonan az autót,kapott törzskönyvet is,az honnan a francban vehetet volna lopott autót.Ez egy újabb lehúzása az embereknek,mert üres a kassza.Igy is az ember biztos megbizható helyre jár az autóját átnézetni,mert annyira nem ért hozzá,hogy bármit felszámolhatnak pluszba.Új korában is felszámoltak pluszba vagy 70 ezer forintot ,különböző vizsgálatokra,plusz még valami vagyonszerzési illetéket is.Csak azt nem értem ugyan mire.? Nem mindenki flancolni veszi az autót,hanem mert nem bir már gyalogosan elmenni,cipekedni.A buszra nemigen tud felmászni,csak azért tart autót.Meg éjszaka,ha gyorsan kell vinni az unokát az orvoshoz,vagy a klinikára,s éjnek évadján gyorsan kell menni.Akkor busz és netán taxi se nincs,igy nem kell senkire se várni,s megoldódik minden.Ezek a hatalmon lévők elfelejtik,nem mindenki üll közel a tálhoz,amiből lehet kimerni a pénzt számolatlanul,hanem meg kell gondolni mire is költi azt a keveset.Ők könnyen szavazgatnak a mi terhünkre,de remélem ez a gárda már nem sokáig.”
 • 9. Vatanen 2010. január 20. 12:48
  „az is érdekes hogy a műszaki vizsga előtti eredetiségvizsgálat nem egyenértékű az adás-vételnél kötelező eredetiségvizsgálattal. Mér? Ilyenkor csak kicsit nézik hogy lopott-e vagy mi? Ez alkotmányellenes!”
 • 8. kuyulu 2010. január 20. 12:26
  „10 év es suzukit vittem vonohoroggal vizsgáztatni a klubhoz. A vonohorogba 1993 as év beütve ugyanakkori gyártásu mint az autó. Eredetiségvizsgán voltam vele hisz kötelező vásárláskor.A vizsgán ugy lett alkalmas ho levetették velem a horgot. MERT NEM VOLT A NYILVÁNTARTÁSBA”
 • 7. Logaritmus 2010. január 20. 12:24
  „Dehogy kell megszuntetni a muszaki vizsgat, jo fillerbaszo szokas szerint az autosok a fekbeteten es a gumikon sporolnanak. Az eredetisegvizsga az Orban kormany egyetlen jo talalmanya, visszaelesek es lopasok elllen kivaloan mukodik. Ez a legujabb metodika viszont nem koser, szerintem errol az Autoklub szegedi ugyvedje is beszelt mar.”
 • 6. tintasbarns 2010. január 20. 12:18
  „Teljes mértékben e tevékenységet meg kell szüntetni semmi szükség nincs rá autósok megsarcolása.”
 • 5. abrakapokusz 2010. január 20. 12:16
  „Emészthetetlen:"
  A járművek előzetes eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszert nettó 4 milliárd 950 millió forintért módosítja és négy évig üzemelteti az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. "”
 • 4. Besenyő_Pistabácsi 2010. január 20. 12:16
  „"A Magyar Autóklub álláspontja szerint a nyilvántartás hiányosságainak a költsége nem hárítható az autótulajdonosokra." Ez így igaz, amiért odafönt nem tudja a jobb kéz mit csinál a bal, azért ne az autós fizessen már!
  Hol lesz a tiltakozás? Mennék más ügyben is?”
 • 3. CsImre 2010. január 20. 12:14
  „És milyen igaz! Enyhén aggályos ezt így kifizettetni azokkal, akik pedig nem tehetnek róla.”
 • 2. kuyulu 2010. január 20. 12:04
  „Hey! Jó kis eredetiségvizsgáló műhelyek!!Az eredetiségvizsgálaton kivül mindent feketén lehetett csinállni.
  Jaj volt az ügyfélnek aki otthagyta őrizetlenül a kocsiját.Egyből 20000 fölé ugrott a tarifa. Pedig azt tanácsolták akkor jöjjön ha majd telefonállnak kész a verda.”
 • 1. bélás 2010. január 20. 11:51
  „Jó ez a kormány. Még több bőr kell. Prémvadász banda”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-s vállalások a nyugdíjasoknak

Több konkrét intézkedést ígér a nyugdíjasokat érintően ismételt kormányra kerülésre esetére az MSZP. Tovább olvasom