Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Új időszámítás kezdődik a MÁV-nál

Gyakoribb indulások, könnyen megjegyezhető indulási idők, jobb csatlakozási rendszer –

e megjegyzésekkel jellemzi a MÁV az integrált ütemes menetrendjét, amelyet december 10-től vezet be. A változások megyénket is érintik.
Az integrált ütemes menetrend annyit jelent, hogy a MÁV járatai napközben azonos időközönként, az óra ugyanazon percében indulnak, a menetrend összehangolásával pedig komplex csatlakozási pontok alakulnak ki. A jobb csatlakozási lehetőség egyben az eljutási és várakozási idő csökkenését is jelenti, az átszállás pedig mindenhonnan mindenhova lehetséges lesz. Az IC-vonatok jellemzően óránként, a gyorsvonatok kétóránként közlekednek.
A nemzetközi vasúti összeköttetés terén Budapest és Bécs között 2 pár minőségi vonattal bővül a kínálat, így a Budapest–Győr vonalon csaknem minden órában IC minőségű vonatokkal lehet utazni. 2007 nyarán Prágából Pozsony érintésével nemzetközi gyorsvonat megy Rajka–Győr–Szombathely–Nagykanizsa–Zág-

rábon keresztül Splitbe és vissza.
Az IC-vonatok száma nő, de nem a gyorsvonatok rovására. A két vonattípusnál egyszerre történik fejlesztés, ezért a gyorsvonati közlekedésben szintén kétórás ütemesség lép életbe Budapestről Győr felé is.
A Budapest–Hegyeshalom vasútvonalon valamennyi szombathelyi IC soproni vonatrészt is továbbít, s 5 pár IC-vonat biztosítja az összeköttetést Budapest–Sopron–Budapest között.
A Szombathely–Nagykanizsa vasútvonalon új IC-vonatpár közlekedik Zalaegerszegre. Egy – eddig, Szombathelyig és onnan közlekedő – IC-vonatpár december 10-től Zalaegerszegről indul, és oda érkezik. A vonat Szombathely–Csorna–Győr útirányon át Budapest Keleti pályaudvarra érkezik, illetve onnan indul. Ezzel az IC-vonatpárral megvalósul a nyugat-dunántúli régió megyei jogú városai közötti közvetlen IC-kapcsolat.
A Budapest–Hegyeshalom vasútvonalon a gyorsvonatok Győrig kétóránkénti ütemben, csúcsidőben óránként közlekednek.
Megszűnik a közvetlen összeköttetés Sopron, illetve Szombathely és Miskolc között, azonban tanítási időszakban pénteken Győr–Miskolc, illetve vasárnap Sátoraljaújhely–Győr között lesz könnyebb eljutást biztosító vonat.
Egy pár közvetlen Budapest–Sopron közötti gyorsvonat közlekedik többletjáratként.
Győr–Tatabánya között óránként közlekednek vonatok, Tatabánya–Bécs között 2 óránként közlekedik euregiós vonat.
Győr–Celldömölk között a távolsági vonatok alkalmazkodnak a hegyeshalmi vonalon kialakított ütemes menetrendhez.
Vasárnaponként Nagykanizsa–Győr–Budapest útvonalon a közvetlen kocsikat Szombathely–Budapest között egy gyorsvonat továbbítja.
Iskolai idő alatt, pénteki napokon közvetlen vonatrész közlekedik Győrből Celldömölkön és Szombathelyen át Nagykanizsára, míg ugyanebben az időszakban – vasárnaponként – közvetlen csatlakozás lesz Celldömölkön, Szombathely–Nagykanizsán át Pécsre.
A Sátoraljaújhely–Budapest vonalon a Szombathely és Sopron felé közlekedő gyorsvonat megszűnik, de iskolai időszakban péntekenként egy Győr–Miskolc, illetve vasárnaponként egy Sátoraljaújhely–Győr közvetlen vonatrésszel biztosított lesz az eljutás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotikus bárban fotóztak le két szlovákiai magyar poltikust

Erotikus videofelvétel borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Múlt héten megjelent az interneten egy… Tovább olvasom