Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Új influenza: nincs járvány Magyarországon

Ahhoz, hogy országos járványról lehessen beszélni, húszezer embernek kellene nagyjából egy időben megbetegednie.
Se területi, se régiós járványról nem lehet beszélni az utóbbi napok influenzás megbetegedései után, de több kisebb járványgóc van a fővárosban - mondta el Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdán az MTI-nek.

A vírus magyarországi megjelenése óta kétezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, ahhoz, hogy országos járványról lehessen beszélni, húszezer embernek kellene nagyjából egy időben megbetegednie - hangsúlyozta a szakember.

Falus Ferenc az MTI kérdésére elmondta azt is, nem kell minden betegtől mintát venni ahhoz, hogy tömeges megbetegedések esetén kijelenthessék a szakemberek, egy bizonyos vírus betegítette meg a tüneteket mutató embereket.

Példaként említette, hogy a csepeli iskolások közül az ÁNTSZ véletlenszerűen választott ki tíz gyereket mintavételre, közülük heten voltak akkor betegek, egy gyerektől pedig a Szent László Kórházban vettek mintát. A nyolc mintából négynél kimutatták a A/H1N1 vírus jelenlétét.

Ha nyolc mintából négynél kimutatják egy bizonyos vírus jelenlétét, akkor ez bőségesen elegendő ahhoz, hogy kijelenthessék, hogy ebben a járványgócban ez a vírus fertőzött - mondta a szakember. Megjegyezte: a szezonális influenzajárványok idején beküldött minták közül is csak nagyjából 30 százaléka pozitív. "Ha a minták egy gócból származnak, azonosak a tünetek, akkor nem kell mindenkit vizsgálni" - fogalmazott, hozzátéve, ez más járványos megbetegedéseknél is igaz.

Az országos tiszti főorvos hozzátette: akinek influenzás panasza van, először telefonon konzultáljon háziorvosával, mert a kezeléshez nem kell feltétlenül orvos közreműködése. A legfontosabb a láz csillapítása, folyadék bőséges fogyasztása.

A tiszti főorvos szerda délelőtt az Országgyűlés egészségügyi bizottságában beszámolt arról, a csepeli iskolásokon kívül egy másik fővárosi iskolában tizenkét diák fertőződött meg az új vírussal. Elmondta, kedd este derült ki, hogy több diák megbetegedett, és a szúrópróbaszerűen vett három minta mindegyikében kimutatták az új influenzavírus (A/H1N1) jelenlétét.

Múlt héten a csepeli ADU Oktatási Központ egyik tanintézményében betegedtek meg diákok és tanárok. Az esetükben végzett laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták az új vírust. A korábbi tájékoztatás szerint közülük senki nem került kórházba, de mint szerdán Falus Ferenc elmondta, egy gyermeket mégis kórházban kellett kezelni.

A hétvégén az ELTE tatai gólyatáborában is rosszul érezték magukat a hallgatók, és ennél az esetnél is kiderült, hogy 31-en betegedtek meg, közülük ketten kórházi ápolásra szorulnak. A laboratóriumi vizsgálatok ezekben az esetekben is igazolták az új influenzavírust. Hét mintából négy lett pozitív - mondta el Falus Ferenc.

Olvasóink írták

 • 15. flexsnake 2009. szeptember 11. 06:51
  „8. mikor egy merőben új törzs jelenik meg és képtelen úgy viselkedni ahogyan az ember várná..... hiszek inkább a szememnek. Ha felfognák hogy mennyire gáz van már mindenki kesztyűben és maszkban járna.”
 • 14. floridaimagyar 2009. szeptember 09. 23:35
  „Baromsag az egesz, nem definicio kerdese hogy van-e jarvany, ha kezdenek betegek lenni egyre tobb helyen, engem nem erdekel hogy 2000 egy idoben vagy egy honap alatt az jarvany. Emlekszem 2007 vegen 2008 elejen azon vitatoztak a "szaketok" USA-ban hogy van-e recesszio mert meg nem felelt meg a definicionak. Most meg azon vitatkoznak hogy vege van-e a recesszionak mert a definicio miatt nem biztosak. Ha en beteg vagyok nem erdekel mit mond a definicio. Ha kicsit nehezebb az eletem akkor meg recesszio van. Ehhez nem kell "szakertonek" lenni.”
 • 13. Johns 2009. szeptember 09. 22:40
  „yvan 16!
  téged sem lopnak el az eszedért!
  a sertésinfluenza mexikóbol jött
  nos mexikóban sosme volt influenza vírus és persze,hogy megbetegedtek sokan hisza szervezetük nem siemri és lehet bele is haltak,mert a fasza mexikói gyógyszeripar is oylan felkészült az influenza ellen mit te a véleménynyílvánításra!
  és tudod ha elkapom neked szólok elősször,de addig csak várj!
  nem kell mindentől úgy beszarni! a médi felnagyít dolgokat hisuz minden hír pénz neki is a gyógyszeriparnak meg főleg.ez kölcsönös megosztozás az emberek fizetésén:)szerte a világban.
  vitassa valaki ha biztos benne ,hogy nincs ehez semmi köze!”
 • 12. franzvon 2009. szeptember 09. 21:23
  „Ez is egy influenza.

  Se több,se kevesebb.

  Legfeljebb többen esnek át (majd) rajta.”
 • 11. rozator 2009. szeptember 09. 20:15
  „Nyugi,nemsoká elmúlik! Ezt még a Gyurcsány intézte!(copirayt Mikola)”
 • 10. 19701230 2009. szeptember 09. 19:46
  „akko most mi légyen!!
  mondjon már valaki valami okosat!!”
 • 9. KukoricaJancsi 2009. szeptember 09. 19:27
  „Majd arról is regéljenek az illetékesek, hogy a szokásos influenzába átlagosan hányan halnak meg hetente Magyarországon.

  Lesznek nagy koppanások, ahogy az olvasók rájönnek, hogy a közeli vagy távoli múltban elhunyt egyes hozzátartozói is influenzával kezdték... amit egyébként tudtak is, csak a mostani nagy hisztériakeltésben már meg is feledkeztek arról, hogy eddig is sokan meghaltak influenza következtében.

  Talán nem kellene leesni a székről, ha kórházba kerül valaki az épp aktuális influenza miatt.”
 • 8. eva45 2009. szeptember 09. 19:23
  „Középen lavíroznak nem akarnak pánikot de azt sem hogy ne fogyjon az oltóanyag.
  Össze-vissza nyilatkoznak és elfelejtik mit hazudtak előző nap.
  7. Te meg nagyon makacs vagy senkinek nem hiszel el semmit! :(”
 • 7. flexsnake 2009. szeptember 09. 18:40
  „4. szerintem ne olvass olyan szarokat amik azt akarják elhitetni hogy a d-vitamin gyógyír egy vírusra....
  azt sem tudja mi a vitamin és mi egy vírus.”
 • 6. flexsnake 2009. szeptember 09. 18:38
  „5. csak az emberekről volt szó, én csak nick vagyok :D”
 • 5. barerv 2009. szeptember 09. 18:31
  „3.reméljük te leszel az aki igen.”
 • 4. cumania 2009. szeptember 09. 17:58
  „Biztos! Olvasd el ezt:
  http://www.naturhirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=331:oen-okosabb-mint-egy-oetoedikes&catid=104:bigpharma&Itemid=291”
 • 3. flexsnake 2009. szeptember 09. 17:58
  „remélem kipusztul az ember :)”
 • 2. yvan16 2009. szeptember 09. 17:29
  „1. Johns 2009.09.09. 17:02
  Biztos? Majd ha néhány hét vagy hónap múlva elkapod ezt az influenzát, akkor is ezt fogod majd mondani?”
 • 1. Johns 2009. szeptember 09. 17:02
  „Az influenza is csaka politika és a gyógyszerészet hadművelete az amúgy is csóró magyarok ellen:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyújtogatás okozhatta a túrkevei lovardatüzet

Túrkeve - A kár a becslések szerint mintegy másfél millió forintra tehető, a lovak nem sérültek meg. Tovább olvasom