Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Új KRESZ szabályok jöhetnek szeptembertől

Az egyik, hogy a rendőr mérlegelés nélkül elveheti a forgalmi engedélyt, ha nincs rendszám a kocsin. Egy másik változás a gyalogátkelőhelyeket védené.
Több új közlekedési rendszabály is életbe léphet szeptemberben, ha rendben halad a rendelet előkészítése. Az egyik, hogy a rendőr mérlegelés nélkül elveheti a forgalmi engedélyt, ha nincs rendszám a kocsin. A másik változás a gyalogátkelőhelyeket védené. A harmadik a motorosokat hozná előnyös helyzetbe: a piros lámpánál előre jöhetnének és a "rajtvonalról" indulhatnának el. A KRESZ módosításán dolgozó szakértők az autópályák egyes hosszabb, egyenes szakaszain megtiltanák a kamionoknak az előzést.

Kondorosi Ferenc, az Új Rend kormánybiztosa elmondta, hogy hamarosan véget ér a szakértőkből alakított csoport munkája a KRESZ egyes részeinek módosítására. A KRESZ egy olyan, rendelethez kötött szabályrendszer, aminek felülvizsgálata és átalakítása folyamatos. Általában a gyakori élethelyzetek - néha az egyes tipikus balesetek gyakorivá válása - teszi szükségessé a módosítást.

Az első változtatás a gyalogátkelőhelyeket védené. A tervek szerint, ha a gyalogos a zebra felé közeledik és jelzi áthaladási szándékát, akkor az autósnak feltétel nélkül meg kell állnia. Ez máshol bevált rendszer - mondta Kondorosi Ferenc.

Illusztráció: vezess.hu
Illusztráció: vezess.hu

A másik változás a rendszám nélkül autózókat érinti: ha életbe lép a módosítás, a rendőr mérlegelés nélkül bevonja a jogosítványukat. Kondorosi Ferenc elmondta, hogy ez is egy tipikus élethelyzetre adott válasz: a büntetés és felelősség kikerülése miatt gyakran még a luxusautók tulajdonosai is leszerelik az autóról az első rendszámot.

A harmadik változás kedvezne a motorosoknak: több nyugati országban a piros lámpánál álló autók között előre jöhetnek a motorosok és mikor a lámpa zöldre vált, ők a "rajtvonalról" indulhatnak. Ezzel balesetveszélyes helyzeteket lehet megelőzni.

A szakértői bizottság egy negyedik módosítást is javasolt, bár ehhez nem szükséges jogszabályi változtatás, csak táblákat kell kihelyezni. Hosszabb egyenes autópálya-szakaszokon a kamionoknak ugyanis tilos lenne előzni. Ennek az intézkedésnek a célja, hogy az autópályák áteresztő képessége növekedjen. Erről egyébként a jövő héten a bizottság még egyeztetni fog a fuvarozók képviselőivel.

A KRESZ módosításában többek között a kormánybiztos szakértői, a rendőrség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai vesznek részt. Ha minden a várakozásnak megfelelően halad, az új szabályok szeptemberben akár életbe is léphetnek. A hosszú távú tervek között egyébként szerepel egy teljesen új KRESZ megalkotása is - tette hozzá Kondorosi Ferenc.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. kaca 2008. július 31. 16:12
  „A motorosokra vonatkozó szabály jó, csak ezzel az a gond, hogy az autósok még jobban fogják utálni a motorosokat és nem fogják őket előre engedni, inkább rájuk huzzák a kormányt.Nemhogy vennének motort és akkor ők is hamarabb eljutnának oda ahova szeretnének.Példát kellene venni Olaszországról, ott normálisan viselkednek a motorosokkal szemben, teljesen természetes, hogy előre mennek a motorosok, nem szidják őket, hanem segítik!”
 • 29. DFSDFS 2008. július 21. 19:30
  „26. akkor menj motorral sisak nélkül, és ha kifolyik az agyad, vagy leszakad az állkapcsod, akkor mondd azt, hogy hülyeség! de ezzel a logikával ne is kösd be magad a kocsiban!”
 • 28. 4 2008. július 21. 08:38
  „Azokkal a motorosokkal mi lesz akik nem rendeltetésszerűen használják a rendszámukat???”
 • 27. X-max 2008. július 21. 01:25
  „Kanadaban peldaul meg a bicikliseknek is elo van irva,hogy bukosisakot viseljenek mert ezzel sok feserulest lehet megelozni.”
 • 26. jujj 2008. július 20. 23:46
  „A bukósisak is szocialista találmány! Ezzel akarták bizonyítani, hogy mennyire törődnek az emberekkel! Még a segédmotorra is bevezették. Áldom a sok okos emeszpés eszét!”
 • 25. hehe 2008. július 20. 23:42
  „HA MÁR A ROBOGORA BEHOZZÁK A RENDSZÁMOT MÉRTNEM LEHET VELE 2 SZEMÉLYEL MENNI ?”
 • 24. web 2008. július 20. 22:48
  „az utolsó két szó 20.részére”
 • 23. web 2008. július 20. 22:45
  „Ugyan már mit keres a zebrán a bicikliző személy ha nincs kijelölt kerékpárut azon?A zebrán nem kerékpározhatunk! ez le van irva v.tévednék?Édes Istenem adj erőt mindehhez!Huuuuuuuuuuuuuu
  Én elsősorban megengedném,hogy minden kanyarban parkolhassanak az autók,akkor is ha ki van téve a megállni tilos tábla.Minden további nélkül a telefonálást természetesnek tartom csak ha az autó vezetője jobb kézben tartja a telefont és bal kézzel sebbességet vált. Ja ha nem forgalommal szemben parkol könyörtelenül elszállittatnám az autót.Különben megbüntetném stb stb .---Miért kell a KRESZ rendeletén változtatni? betartatni kell!! Arra meg van elég aparátus.. hát meggyónná”
 • 22. KukoricaJancsi 2008. július 20. 22:06
  „Na azért én egyelőre elkerülöm a zebrákat, és lehetőleg biztonságosabb helyen kelek át, ahol kevesebb baleset szokott történni.”
 • 21. SP 2008. július 20. 22:05
  „T.! 20. hozzászólás sólet 2008.07.20 21:39
  Kösz én már ilyen vagyok, a komoly dolgokon is viccelődöm, igy könnyebb.”
 • 20. sólet 2008. július 20. 21:39
  „Tetszenek az ilyen "okos" hozzászólások:"papkártya", "ha egy pap elüt egy gyereket". Ha valaki csilingelne, akkor ő lenne a hatos villamos?
  A zéró toleranciát, az objektív felelősséget másként fogadnák az emberek, ha nem Kondorosi hangoztatná! Hol van Kondorosi személyes példamutatása? Így az egész teljesen hiteltelen!”
 • 19. ps 2008. július 20. 21:22
  „a nulla tolarenciárol annyit, voltak, vannak, lesznek VIP. személyek.
  Pártitkár, újgazdag, mentelmi joggal rendelkezők stb. Rácsodálkoztam arra a felvetésre, hogy a járművezető papok ihassanak bort vezetés közben. (elött) A járművezetés veszélyes üzem, a reflexekröl, reakció idöröl, látásról, féktávolságról szól. A mozgássérült kártya mintára lesz papkártya? Ha egy pap elüt egy gyereket akkor mi lesz?- szép egyházi temetés? + papkátya.”
 • 18. V42 515 2008. július 20. 20:59
  „Mind az objektív felelősség bevezetésével, mind a fenti javaslatokkal egyetértek, ugyanakkor sajnos ezen változásoknak szűkebb környezetünkben érdemi hatása nem lesz, ugyanis a külföldiek büntethetőségével kapcsolatban a tervezet érdemi változást nem tartalmaz.

  A rendszám nélküli gépkocsiesetét ki kellene terjeszetni azokra a motorokra is, amelyeken a rendszámtábla hátul vízszintesen áll, azaz az adatok csak akkor leolvashatók, ha 1-2 méterrel állsz mögötte.”
 • 17. egy vélemény 2008. július 20. 19:53
  „Furcsa egy demokráciában, hogy a Délmagyar megvonja a hozzászólások lehetőségét!
  A "Gyurcsány segített az elájult sportolón" című cikkből a Délmagyar eltávolította a hozzászólók írásait! Szégyelljék magukat!
  Ezentúl reklámozni fogom, hogy senki ne vegyen Délmagyart!”
 • 16. Jankovich 2008. július 20. 19:27
  „Svájcban gyalogátkelőnél piroson is átengednek./Európa/”
 • 15. halak33 2008. július 20. 19:10
  „Az EU-ban a gyalogosokat jobban védik immár több mint 20 éve!?? Kérdezem itt eddig miért nem tették ezt meg? Nyugaton, ha nem állt meg ill. nem lassított (holott nem volt gyalogos az út szélén) az autós már büntették! S eléggé húzós ára volt! Itt? :(
  Joy-nak igaza van, sok helyen nincs zebra, zarándokolni kellene egy csomót, s mi gyalogosok megkeressük a lehető legrövidebb utat az átkelésre! Tudunk jobbat? :( Sajna nem!”
 • 14. balesetmentes 2008. július 20. 18:58
  „gazsi! mondj már valamit a KRESZ teljes újra alkotásáról is, ne csak a fejek integrálásáról. Szükségesnek találod az összes szabály újraírását; például? Gondold el mi következne be ha egyik napról a másikra telyesen más szabályok szerint kellene közlekedni? Te hogy integálódnál ( nem tudom hány éve vezetsz)?”
 • 13. kimonó 2008. július 20. 18:42
  „Kondorosi elvtárs nem ismeri a a KRESZ-t (tilosban parkol, stb.) de majd ő megreformálja azt. Ettől félek én is!”
 • 12. gazsi 2008. július 20. 18:37
  „Nekem csak az okoskodó emberekkel van gondom. Ha nem kezdünk el fejben is integrálódni Európába, akkor fújhatjuk az uniós tagságunkat, az vajmi keveset sem fog érni. Először is a fejekben kellene rendet tenni, s valahogy elérni, hogy egy változást megcélzó kezdeményezésről szóló cikk gyanánt az első tíz kommentből ne 11 fröcsögjön a gyűlölködéstől meg a "politikától". Tipikus magyar hozzáállás az is, hogy mindenben csak a rosszat keressük, hogy akár még egy időjárás-jelentésbe is bele tudjunk kötni. Amíg mindenki a más járdáját köpködi, és nem a saját háza táján söpröget, addig itt gondok lesznek, s akár le is vehetjük mindenhonnan az uniós zászlót, mehetünk térkövet felszedni vagy melegeket dobálni, úgysincs jobb szórakozásunk. Ha meg már a mi tehenünk is megdöglött, dögöljön hát meg szomszédé is, mint a régi "szép" időkben...”
 • 11. joy 2008. július 20. 18:19
  „"...Az első változtatás a gyalogátkelőhelyeket védené. A tervek szerint, ha a gyalogos a zebra felé közeledik és jelzi áthaladási szándékát, akkor az autósnak feltétel nélkül meg kell állnia. Ez máshol bevált rendszer..."

  Igen. Így van ez EUrópában!
  Még egyértelműbb lenne az ott leírt, és keményen betartott BETARTATOTT szabály, amely nem hagy semmiféle kibúvót, át-félre értelmezési lehetőséget:
  "A kijelölt gyalogátkelőhelyet úgy kell megközelíteni gépjárművel, hagy az azon áthaladókat ne érhesse baleset!"
  Nincs kifogás, hogy "elémlépett, kifutott, hirtelen hátralépett, -fordult".
  Aki zebrán gyalogost, vagy biciklist elüt, az felel és fizet, de kegyetlenül!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízbe borult a horgászok kocsija, egyikük meghalt

Három horgásszal borult a császárszállási víztározó csatornájába egy kocsi vasárnap hajnali négy óra… Tovább olvasom