Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Új kulturális intézetvezetőket nevezett ki Hiller István

Szeptember 1-jétől új vezetők irányítják a bukaresti, a helsinki, a moszkvai és a szófiai magyar kulturális intézetet. Bukarestben Bretter Zoltán, Helsinkiben Márkus Ildikó, Szófiában Móger Ildikó, Moszkvában pedig Nagy István lesz ősztől az intézetvezető.
A meglévő öt kulturális szakdiplomata állomáshely mellé újabb kettőt hoznak létre idén, Madridban és Abu-Dhabiban - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn Budapesten.

A bukaresti magyar kulturális intézet vezetői posztjára kilencen, a helsinki intézet igazgatói székére hatan, a moszkvai álláshelyre tizenketten, a szófiai magyar kulturális intézet igazgatói posztjára négyen nyújtottak be korábban pályázatot. Az oktatási és kulturális miniszter a moszkvai székhelyre Nagy Istvánt, az ELTE Bölcsészettudományi Karának docensét nevezte ki szeptembertől.

Bretter E. Zoltán bölcsész, filozófus, szociológus, a Janus Pannonius Tudományegyetem docense, a Bukaresti Magyar Kulturális Központ igazgatói pályázatának nyertese. A Külügyminisztérium vezető tanácsosa, Márkus Ildikó vezeti szeptembertől Helsinkiben a magyar kulturális intézetet. A Szófiai Magyar Kulturális Intézetet Móger Ildikó táncművész, koreográfus és táncpedagógus irányítja ősztől.

A miniszter elmondta, hogy még ebben az évben két új kulturális szakdiplomata állomáshelyet hoznak létre, az egyiket Spanyolországban, Madridban, a másikat pedig az Egyesült Arab Emirátusok területén található Abu-Dhabiban. A szakdiplomata állásokra pályázatot írnak ki, és ősszel a miniszter megnevezi a nyerteseket. A szakdiplomata-hálózat fenntartására eddig 230 millió forintot fordított az oktatási és kulturális tárca. A magyar kulturális diplomácia összesen 3 milliárd forintból gazdálkodik - tette hozzá Hiller István.

A miniszter bejelentette azt is, hogy 2009. január 24-én a Carnegie Hall-ban elkezdődik a New York-i Magyar Kulturális Évad, valamint azt is, hogy jövőre kulturális fókuszt tartanak Japánban. 2009-ben Kairóban egy olyan kiállítást rendeznek, ahol a 100 éves magyar régészetet mutatják be, valamint Hiller István beszámolt még arról, hogy a tárca készül a 2010-es sanghaji expóra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP szerint a Fidesz torzítja a magyar külpolitikát

Az MSZP külpolitikai és európai integrációs munkacsoportjának elnöke szerint bár sikeres volt az… Tovább olvasom