Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Új magyar találmány: termésnövelés baktériumokkal

A növények több és tápanyagban gazdagabb termést hoznak annak az új készítménynek a hatására, amelyet egy magyar feltaláló hozott létre. A termésnövelő élő baktériumokat tartalmaz és védi a talajt is. Megakadályozza a föld elsavanyodását, valamint olcsóbbá teszi a gazdálkodást, mivel a termés fokozásához kevesebb műtrágyára van szükség.
A korábban a talajba műtrágyával bejuttatott foszfornak csak 40-60% -át tudják a növények közvetlenül hasznosítani, a többi lekötődik különböző foszfátok formájában. Mivel a foszfát nem oldódik vízben, nagy tömegben halmozódik fel a talajban, csökkentve annak termőképességét. Ezt szünteti meg a készítmény, amely élő baktériumokat tartalmaz.

A baktériumok a foszfátot visszaalakítják felvehető foszforrá. Ezáltal a növény képes lesz annak felvételére, a foszfor pedig serkenti a termésképzést. A kísérletek szerint a készítmény hatására 15-19% -kal nő a termés mennyisége. A mennyiségi változás mellett jelentős minőségi változást is előidéz a készítmény. Gyorsítja azoknak a mikroorganizmusoknak a szaporodását, amelyek képesek megkötni a levegő nitrogéntartalmát. Ezáltal gyorsítja a növénymaradványok lebomlását, javítja a talaj víz- és tápanyagellátását, így jelentős mértékben nő a növények szárazságtűrő képessége, valamint a termés beltartalmi értéke - mondta a Független Hírügynökségnek Kálmán Dániel, a készítmény feltalálója.

Most nagyüzemi körülmények között tesztelik a termésnövelőt, amely várhatóan másfél, két éven belül kapható lesz az üzletekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró vízbe esett és súlyosan megégett egy kisgyerek

Forró vízbe esett egy hároméves kisfiú a Zala megyei Nemesdéden - tájékoztatta a Független… Tovább olvasom