Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Új nagyerőművet építenek Visontán

Új blokk épül a Mátrai Erőműben. A tervek szerint 7 év múlva kezd el termelni az új nagyerőmű, amely Paks után az egyik legnagyobb teljesítményű lesz az országban.
A hazai lignitre alapozott villamos erőmű 200 milliárd forintból fog megépülni. A beruházásról szóló szerződést kedden írta alá a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója és a Mátrai Erőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke.

Magyarországon a versenyképes áron előállított villamos energiából van igazán kevés, és a térségben is sorra zárják be a régen épült erőműveket - indokolta a beruházást Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója. A Mátrai Villamosművek Termelő Zrt. a mátrai és bükki lignitvagyonra támaszkodva fog villamos energiát előállítani, mert nem ismeretes még egy lehetőség Magyarországon, amely ilyen versenyképes áron tudna áramot előállítani - hangsúlyozta Mártha Imre. Ezzel kapcsolatban Valaska József, a Mátrai Erőmű Igazgatósági elnöke elmondta, hogy a lignitvagyon 120 évre elegendő, és az így előállított hő ára egynegyede a gázénak. Vagyis, az így előállított áram ára alapvetően nem a világpiaci ármozgástól függ, hanem a kitermelés költségeitől. Mártha Imre hangsúlyozta, hogy a Mátrai Erőmű ma is a második legolcsóbban termelő üzem Magyarországon, s mivel az új blokk hatékonysága 60 százalékkal nagyobb lesz a jelenlegiekénél, ez a körülmény lefelé fogja nyomni a villamos áram fogyasztói árát.

Az MVMT 400 megawatt kapacitású lesz, amellyel Paks után az egyik legnagyobb erőmű lesz Magyarországon. A 2015-ben munkába álló új erőmű 200 milliárd forintba fog kerülni, amelyet 80 százalékban bankhitelből, 20 százalékban az alapító két társaság pénzéből finanszíroznak. Az MVMT Zrt-ben 74,9 százalék része van az MVM-nek, a maradék több mint egynegyed pedig a Mátrai Erőmű kezében lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tomcatet néhány órán belül elengedték

Néhány órával őrizetbe vétele után még hétfőn elengedték a rendőrök Polgár Tamást. A magát Tomcatnek… Tovább olvasom