Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Új névről és új alapszabályról döntött az Országos Roma Önkormányzat

Új névről, új szervezeti és működési szabályzatról döntött az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése szombati kihelyezett ülésén Kaposváron.
A január 9-i kisebbségi választást követően megalakult szervezet neve ezentúl Országos Roma Önkormányzat (ORÖ). Az új név alkalmazkodik az Európai Unió szóhasználatához - mondta Farkas Flórián a testület elnöke, fideszes országgyűlési képviselő és romaügyi miniszteri biztos, akit a választáson győztes Lungo Drom vezetőjeként a január 20-ai alakuló ülésen egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választottak a képviselők az OCÖ elnökévé.

A politikus, aki 1995 és 2002 között, két cikluson át már vezette az országos önkormányzatot, hangsúlyozta: az új alapszabály a korábbinál átláthatóbb, mindenki számára világos útmutató, amely illeszkedik a hatályos törvényekhez. Hozzátette: elfogadásával minden előzetes döntés hatályát vesztette.

A közgyűlésen elfogadott határozatok sorából az ORÖ elnöke kiemelte az alkalmazottak létszámának csökkentését, továbbá azt, hogy valamennyi intézményvezetőjüket visszahívták.

Közölte: miután tájékoztatta a tagságot, a közgyűlés jóváhagyta, megerősítette azt az ismeretlen tettes elleni büntetőfeljelentést, amelyet az Országos Cigány Önkormányzat hivatalának átadás-átvétele kapcsán tett. A feljelentésről Farkas Flórián még pénteken Budapesten tájékoztatta az újságírókat, és azzal indokolt, hogy eddig 113,2 millió hiányt tártak fel, és az előző vezetés sok tízmillió forintnyi értéket, hivatalos dokumentumokat hanyagul kezelt.)

Kolompár Orbán, az OCÖ előzőleg nyolc évig elnöke, a jelenlegi országos testületben a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) frakcióvezetője a kaposvári közgyűlés után újságíróknak hangsúlyozta: a roma önkormányzatnak egységesen, pártérdekektől függetlenül kell a romák érdekeit képviselnie, ezért komolyan gondolja az együttműködést a Lungo Drommal.

Az elmúlt húsz évben jobb és baloldal egyaránt volt kormányon, és "igazából romaügyben nem sok történt" - jegyezte meg Kolompár Orbán, aki ezúttal nem kívánt reagálni Farkas Flórián pénteki feljelentésére. Jelezte: a jövő hét elején sajtótájékoztatón ad választ.

Az 53 delegáltból álló ORÖ közgyűlésén az MCF által delegált 16 képviselőből hatan jelezték, hogy szeretnének csatlakozni a 37 tagú Lungo Drom frakcióhoz.

Olvasóink írták

 • 11. varadipal 2011. február 13. 12:03
  „Nem a rekamiét szokták kicserélni, ha rosszul megy a kuplerájnak. Jobb házaknál legalábbis.”
 • 10. queenmargareth 2011. február 13. 11:48
  „és hol van a "nemzeti" szó?ez most a mánia mindenhol:)”
 • 9. maros50 2011. február 13. 09:55
  „dodó!
  Te jobban tudod,hogy a romák etnikailag nem egységes népcsoport! Az alkalmasság kérdése a romák körében az országgyülési választáson is eldölt! Ez ellen nincs apelláció!
  Deszkás! Egyetértek! Nem lefutott a "kolompár per" !
  KolompárRómeó! használd a "Dr" titulust a neved elött és nem fognak kimoderálni!”
 • 8. KolompárRómeó 2011. február 13. 07:59
  „Már orvosi kifejezéseket is moderál a moderátor. Pedig azt hivatalos papírokra is ráírják.”
 • 7. szatyi 2011. február 12. 21:34
  „Hiányolom az elnevezésből a "Nemzeti" szót! Az most olyan trendi!”
 • 6. KolompárRómeó 2011. február 12. 21:32
  „Tök mindegy, mi a nevük. Attól belül semmi nem változik.

  <moderálva>”
 • 5. jozko 2011. február 12. 21:17
  „A Cigány Önkormányzat háza /mint a TV-ben is mutatták/, átalakult-
  mától kezdve rom a ház ...”
 • 4. dodó 2011. február 12. 21:15
  „Cigány a romának nem vájja ki a szemét?

  Emlékeztetőül: A (z állítólag) nyolc osztályt végzett (12 év alatt még nem ért rá bemutatni) Fideszes díszcigány Lungo Drom elnök Farkas Flórián háromszor áll bíróság előtt, kétszer letöltendőre ítélték. Legutóbbi(?) hűtlen kezelési ügyében eljárásjogi kegyelmet kapott, mint Fideszes képviselő és hű szövetséges. Ezzel nem védem a közönsége tolvaj hat kisegítő osztályt (Kiskunmajsa, Kisegítő Iskola) végzett kolompárt, csak kétségeimet fejezem ki, melyik tanult bűnöző az alkalmasabb?”
 • 3. történész 2011. február 12. 20:28
  „na ez aztán holnap ebédre roma pecsenyét kérek az étterembe..”
 • 2. deszkás 2011. február 12. 19:33
  „Dehogy nem történt Kolompár.Eltűrték hogy ilyen bűnözői múlttal ön képviselő legyen.”
 • 1. queenmargareth 2011. február 12. 19:10
  „Ha-ha-ha-most jöttek rá, hogy a c betű nem egyenlő az r betűvel???:)Pedig hosszú évek óta ŐK ROMÁK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy kaposvári tízemeletes lakóépületben - senki nem sérült meg

Kaposvár - Tűz keletkezett egy tízemeletes kaposvári lakóépület nyolcadik emeleti lakásában szombat… Tovább olvasom