Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Új tehetséggondozási programot jelentett be a miniszterelnök

Új tehetséggondozási program, a magyar géniusz program elindítását jelentette be Gyurcsány Ferenc egy pénteki, tehetséggondozásról szóló budapesti konferencián.
A programban a következő 5-6 évben 48 milliárd forintot fordítanak majd tehetséggondozásra, amelynek része a külföldön dolgozó magyar kutatók hazacsábítása is. A konferencián felszólalt Sólyom László köztársasági elnök is, aki azt mondta, "a kulturális katasztrófa éppúgy el fog érni bennünket, ahogy a környezet pusztulása, és ennek hatásai már érezhetően fenyegetik életünket".

Az államfő példaként a Pisa-jelentést említette, amely a magyar diákok olvasási, szövegértési teljesítmény-romlását állapította meg. Az államfő szerint Magyarország változatlanul azok közé az országok közé tartozik, ahol az iskola képtelen kompenzálni a diákok otthoni környezetéből adódó hátrányait. Sólyom László szerint a tehetséggondozás össznemzeti ügy.

Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök a konferencián elmondta: az Új Magyarország program egyik zászlóshajója lesz a Magyar Géniusz program, amely heteken belül elindul. A kormányfő egyelőre részleteket nem árult el, de két fő célt emelt ki a programból, az egyik a külföldön tanuló és dolgozó ifjú tehetségek támogatása részben azért is, hogy a kint megszerzett tudásukkal térjenek majd haza Magyarországra és itt hasznosítsák azt. A kormányfő szerint sok tucatnyi magyar tehetséget lehet majd így hazacsábítani. A program mások elemeként egy új népi kollégium, a nemzeti kiválóságok kollégiumának elindítását nevezte a miniszterelnök, amely a 20. századi intézmény formájára a legkiválóbb egyetemi és főiskolai hallgatókat tömöríti majd. Gyurcsány Ferenc a tehetséggondozás mellett fontosnak nevezte a hátrányos helyzetű fiatalok fokozott támogatását, hogy így elkerüljék a leszakadásukat.

Demján Sándor, a vállalkozók országos Szövetségének elnöke a konferencián az egyik legfontosabb feladatnak nevezte a munka és a tudás tiszteletének helyreállítását. A vállalkozó bírálta a jelenlegi oktatási politikát, mint mondta kevesebb szociológusra, antropológusra vagy pszichológusra lenne szükség és több mérnökre, illetve olyan emberre van szükség, aki közvetlenül a termelésben vesz részt. Demján Sándor szerint karcsúsítani kellene az oktatási intézményeket is, példaként Norvégiát említette, amely annak ellenére, hogy gazdag ország nem tart fenn például orvosi egyetemet, miközben Magyarország minden pozíciót meg akar tartani az oktatásban.

Olvasóink írták

 • 14. magyaro 2008. február 26. 20:14
  „Igen igen igen.... ez ért lesz a tandíj.”
 • 13. Atika2 2008. február 23. 13:52
  „anonym!
  te egy igazi jobbos vagy! - mindenkivel meg tudod utaltatni a balos gondolkodast
  csak igy tovabb!”
 • 12. anonym 2008. február 23. 11:03
  „Úgy veszem észre a szöveged tagolatlansága , tartalma alapján ,hogy " Budaházy " te vagy Atika2 !
  Írogass szorgalmasan ,én tovább nem leszek partner !”
 • 11. Budaházy 2008. február 23. 09:39
  „Mentőt kérnék anonymhoz, orvossal,kényszerzubbonnyal!viselkedése kiszámíthatatlan, és közveszélyes!ja és csak azután lássák el,ha kifizette a vizitdíjat!és zárják egy szobába egy kábítószeres buzival!”
 • 10. anonym 2008. február 23. 03:14
  „pancser !
  Gyurcsány F. a 18 év óta a legrátermettebb miniszter .Miért baj, hogy változtatni akar ,előbbre vinni az országot ?Eddig igaza volt, hazudott a választások előtt minden kormány. Végre kimondjav.ki az igazat és tesz is érte .
  Orbán is ígért ,azt mondta azért vannak az ígérgetések ,hogy megnyerjék a választást. Aztán jönnek a jogászai ,elintézik oszt jónapot .Amit a bokroscsomaggal rendbehoztak a költségvetésben azt Orbán még a 2 választás között is szétosztogatta . Mennyi közalkalmazottat is vett fel utoljára stb. Végre van v.ki aki tesz is , és kimondja az igazat !”
 • 9. pancser 2008. február 22. 22:51
  „Kedves "anonym"! Eszembe sem jutott volna a böszme jelző ha kedvenc géniuszod nem említi. Mondott ő csúnyábbakat is amit egy tisztességes helyen kifütynek. Még a saját anyját a ló végterméke segítségével tájékoztatta a való helyzetről(lószart mama). Én csak dícsértem, pedig igazából a Mekk Elek illik rá. Ez a géniuszos dolog elgondolkodtatja az embert. Volt már Kárpátok géniusza, most Hungária géniusza szüetett meg. Csau bácsit láttam egyszer ment a traktor után a barázdában, mércével mérte a szántás mélységét, Rákosi Mátyás kaszát vett a kezébe stb. Ferkón is egyre jobban elhatalmasodnak az elmebaj jelei!”
 • 8. anonym 2008. február 22. 21:37
  „Budaházy !
  Te is még "y " -ivel is a kiművelt emberfők sokaságát szaporítod !”
 • 7. Atika2 2008. február 22. 21:16
  „anonym!
  NYASGEM! (csak hogy beleilljek a vilagkepedbe)”
 • 6. Atika2 2008. február 22. 21:15
  „tajekozodas celjara:
  http://www.mno.hu/portal/544557”
 • 5. Budaházy 2008. február 22. 20:55
  „Na meg lesz oldva a gyurcsánygyerekek és a zsidógyerekek jövője!mi magyarok meg majd csak boldogulunk valahogy!”
 • 4. anonym 2008. február 22. 20:12
  „Atika2 ! pancser !
  Ha nem írnátok ki a " nick-" eteket ,akkor is meg lehetne ismerni benneteket, a stílusotok alapján .A szövegírásotok tartalma ,szerintetek művelt, kultúrált embert takar ? A "böszmén " kívül más szókincsetek nincs ?
  Minél ocsmányabbúl írni ez a jelszótok . Hajrá ! ! !”
 • 3. pancser 2008. február 22. 19:05
  „Böszme, nagy Böszme! Te mindenhez értesz, imádunk téged, csodálunk téged, leborulunk Nagyságod előtt. Mi lenne velünk nélküled Te Csodálatos Ember! Szép az arcod, fényesek a gondolataid, Magyarország Géniusza Isten után
  Te vagy az első! Hogy élhettek elődeink Nagyságod töndöklő fénye nélkül sötétségben!”
 • 2. Atika2 2008. február 22. 17:37
  „"aki eztet elhiszi szamarabb a lonal"
  HAZUDIK a böszme, megint HAZUDIK”
 • 1. mary 2008. február 22. 14:48
  „Ha Demján Sándor komolyan is gondolta, amit mondott, akkor pozitívan csalódtam benne. De amíg "rokonokkal" töltjük fel a kulcspozíciókat és a "Mercédes"-szel "krumplit" hordunk, addig nem lesz változás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhatárolódik a MÁV az osztrák sikerdíjtól

A MÁV-nak semmi közze nincs a személyszállító leányvállalat a MÁV Cargo eladását állítólagosan… Tovább olvasom