Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Újabb 20 roma indult Svédországba csütörtök délben

Újabb 20 magyar állampolgár indul délben Ferihegyről Malmőbe, hogy politikai menedékjogot kérjen. A svéd hatóságok eközben a vizsgált 27 kérelemből egyet sem hagytak jóvá.
Csütörtök reggel újabb 20 roma indult Budapestre busszal, hogy a délben induló repülővel Malmőbe utazzanak – értesült a TV2. A Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke pedig úgy tudja, a következő két napban további 15-16 család tervezi, hogy Svédországba utazik. A svéd hatóságok egyébként az eddig vizsgált 27 menedékkérelem közül egyet sem hagytak jóvá – mondta a Külügyminisztérium szóvivője.

Csütörtök reggelig százhuszonkét mohácsi roma kért politikai menedékjogot Svédországban. A külügyi szóvivő úgy tudja: elterjedt a hír, hogy a kiutazók Svédországban támogatást és szociális segélyt kapnak. Ugyanezt mondta a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke is, aki hangsúlyozta: a romák nem üldöztetés miatt, hanem a jobb élet reményében hagyták el az országot. Tájékoztatása szerint Baranya déli részén nagy a munkanélküliség, az amúgy is hátrányos helyzetű roma lakosság nehezen talál állást, nagy részük egyre nehezebben tudja fedezni megélhetésének legalapvetőbb költségeit is.

Az Európai Unión belül szinte lehetetlen, hogy egy másik tagország megadja a politikai menedékjogot. Az 1997-es Amszterdami szerződéshez csatolt jegyzőkönyv szerint ugyanis az unió elismeri a tagországok biztonságosságát, azaz az EU nem is feltételezi, hogy alapja lehetne a menedékjognak. Csak nagyon kivételes estekben kaphatja meg valaki a politikai menedékjogot, akkor is csak ha bizonyítani tudja az estleges üldözést. Az Európai unió történetében eddig 23 személy kapott ilyen jellegű menedékjogot.

A Külügyminisztérium egyébként arra hívja fel a kiutazók figyelmét, hogy kérelem elbírálása után valószínűleg kitoloncolják őket Svédországból. A nemzetközi jog szerint viszont hat hónapig munkakeresés címén az országban tartózkodhatnak a Mohácsról Svédországba utazó romák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom