Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Újabb 62 milliárd forintot kap a MÁV az államtól

Ezúttal 62 milliárd forintot kap az államtól a MÁV, várhatóan még ebben a hónapban. A pénzt a vasúttársaságnak hitelei törlesztésére kell fordítania.
Erre azért van szükség, mert az állami mamutcég vesztesége és hitelállománya évről-évre nő. Tavaly a veszteség meghaladta a 104 milliárd, a hitel pedig a 360 milliárd forintot. A költségvetésből egyébként idén minden korábbinál magasabb összeg - csaknem 103 milliárd forint - jut a vasúti ágazatnak, így Kóka János a MÁV-ot felügyelő miniszter világossá tette, hogy a jótékonykodás nem tart örökké.

A vasúttársaság hatékonyabb gazdálkodását a vasúti reformtól várják, ebből azonban eddig annyi valósult meg, hogy 14 mellékvonalon megszűnt a közlekedést és átalakult az utazási kedvezményrendszer.

Az állami cég feldarabolása lehetne az egyik megoldás a MÁV veszteségessének visszafordítására. A folyamat már évekkel ezelőtt megkezdődött. Első lépésként különvált az áruszállító rész, ez a MÁV Cargo, ami most privatizáció előtt áll. Ezt követte a személyszállítási üzletág önállósítása, most pedig a gépészeti üzletág két részre bontását tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb ágyat akar a sztárpár

Angelinának és Bradnek több mint 3 méteres fekhelyre lesz szüksége. Brad Pitt szerint szükségük van… Tovább olvasom