Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Újabb aláírásgyűjtési kampányt indít Seres Mária

Újabb aláírásgyűjtési kampányba kezd Seres Mária. Az Országos Választási Bizottság ugyanis február 15-én elfogadta az országgyűlési képviselői poszt és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségére vonatkozó kérdését - mondta Seres Mária.
Június 15-ig kell összegyűjtenie a 200 ezer kézjegyet- tette hozzá. Hétfőn délben egy levelet is átad Sólyom Lászlónak, melyben személyes találkozót kezdeményez az államfővel.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel?" - hét másik kérdéssel együtt ezt a népszavazási kezdeményezést nyújtotta be Seres Mária az OVB-nek körülbelül három hete. A bizottság azonban csak ezt a kérdést fogadta el, február 15-i hatállyal. A referendumot kezdeményező magánszemélynek ettől számítva négy hónapja van a minimum 200 ezer aláírás összegyűjtéséhez.

Seres Mária hétfőn délben átad egy levelet Sólyom Lászlónak. Ebben személyes találkozót kér az államfőtől, hogy tájékoztathassa a népszavazási kezdeményezés állásáról.

Seres Mária február 12-én csaknem 600 ezer aláírást adott le az OVB-nek egy másik kérdésben, amely így hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" Ezeknek a kézjegyeknek a hitelesítése még tart - mondta el Seres Mária. Ha ezzel végez az OVB, három napig lehet kifogást benyújtani, majd az Országgyűlés dönt a referendumról. Ezt még szintén meg lehet támadni az Alkotmánybíróságnál, majd ha ezek után is zöld utat kap a kezdeményezés, Sólyom László köztársasági elnök írja ki a népszavazás időpontját.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. Power 2009. február 24. 13:20
  „Amíg a koalíció a hátunk mögött "dolgozik", addig semmi jóra nem számíthatunk.”
 • 69. achilleus 2009. február 24. 10:05
  „66. hozzászólás flexsnake 2009.02.24. 05:47
  Ugye azért vannak alkotmányos fékek is, akármilyen baromságokkal nem érdemes kísérletezni: A népszavazás például nem vonhat el az Országgyűlés jogkörébe tartozó kérdéseket, stb...
  Az OVB-nek hitelesítenie kell a kérdést!
  Az Alkotmánybíróság többször közbeavatkozhat.
  A svájci példát azért hoztam fel, hogy vannak országok, ahol nem csinálnak anyagi kérdést egy népszavazásból. Igaz ők megtehetik.”
 • 68. SP 2009. február 24. 10:04
  „66. hozzászólás flexsnake 2009.02.24. 05:47
  A cigány zsidózhat -e ? Vagy fordítva.”
 • 67. magyarok 2009. február 24. 08:30
  „flexsnake, de igazad van :)”
 • 66. flexsnake 2009. február 24. 05:47
  „53. hozzászólás achilleus 2009.02.23. 16:16
  Svájcot hoztad fel példának? Ez még tőled is gyenge érv volt :D

  Ez irigységi kérdés. Nem az a baja hogy most aki két helyen dolgozik az el tudja-e látni a feladatát hanem hogy felvesz érte fizetést... Aláírás ellen lehet gyűjteni aláírást? Most akarják csökkenteni a képviselők számát és erre rá egy kezdeményezés hogy emeljék duplájára.... Oké, logikus, teljesen. HA minden állásra csak egy ember lenne, ha minden ember csak egy állást töltene be akkor sem lenne kolbászból a kerítés, ez csak irigy szarakodás az emberek elégedetlenségére apellálva. Ma mindent el lehet adni ami a politikai élettel, a gazdasággal elleness. Bármit. Hogy mennyire igaz ez: kezdjen aláírásgyűjtésbe hogy cigány legyen a miniszterelnök. Csak a putrikba kell kimenni és mindenki alá fogja írni. Egy hét alatt meglenne a szükséges aláírás.”
 • 65. SP 2009. február 23. 20:39
  „Mikor üres a parlament, alig lézeng pár képviselő, akkor arra hivatkoznak, hogy más fontos dolguk van.
  Sok a funkció, a feladat!?
  Eredmény: elfuserált törvények, hibás döntések. Elégedetlen nép, bukott gazdaság.
  Télen néhány résztvevő miatt fűtik, világítják azt a bazi nagy termet.”
 • 64. nsanyi55 2009. február 23. 19:35
  „Igaza van a Sógoromnak, aki szerint az ogy. képviselő polgármester megyei képviselő pártelnök stb.. Uraknak minden funkcióban naponta meg kellene ebédelniük, hogy bírják!”
 • 63. Mc_Mi 2009. február 23. 19:10
  „Kedves Hazaffy!
  Abban igazad van, hogy a polgármestereket a parlamenti választások után választották, tehát tudták, hogy már az. De ne feledkezz meg arról, hogy mindezt megtévesztett, félrevezetett állapotban tették az emberek. Elhitték azt, hogy ez hatékonyabb. A több ciklusos megválasztottak olyan előnyhöz jutottak, hogy ellenük hatékonyan fellépni nehezen lehet. A hatalom kezében van a sajtó, a pénz, a 4 év propagandája, az apparátus, a retorzió fenyegetettsége. Egyszóval hihetetlen előnyökkel indulnak. Hidd el, van abba valami, hogy az amerikai elnököt csak 2 ciklusra választhatják meg. A több ciklus lehetőségének tiltása a diktatúra kiépítését előzik meg. A dupla hatalom is ugyanaz. Ha úgy tetszik a dupla pozíció majdnem egyenlő a dupla ciklus hatásával. És eljutottunk a kérdésfeltevés hibájához. Azt is hozzá kellett volna tennie Máriánknak, hogy ne legyen jelölhető 2 cikluson túl senki.”
 • 62. Mc_Mi 2009. február 23. 17:07
  „A tehetségtelen akkor a legveszélyesebb, ha még aktív is. És csak az vegye magára ezt, akire tartozik. Az 50.-es azért magára veheti.
  Gondoljátok át, hogy mit csinál egy polgármester? Egy egész települést vezet meghatározó módon. Ehhez folyamatosan egyeztetni, kidolgozni kell a javaslatokat. Egy hónap testületi munkájához kevés egy hónap még akkor is, ha teljes energiával ezen dolgozik. A testület meg arról tud dönteni, amit elé terjesztenek. Így tehát először a polgármester dönt. A döntéshez meg információkra van szükség. Persze lehet dönteni kevés információ alapján is, de ezek a döntések nem lesznek megalapozottak. A testület tagjai legtöbbször el sem olvassák az anyagot, vagy azért mert nincs rá idejük, vagy azért, mert nem értik. Nem mondok újat, de kijelenthető, hogy a döntések nagy része a polgármester döntése. Ez teljes embert kíván.
  Ugyanez a helyzet a parlamentben is. Rengeteg anyag, sok ismeretlen, aminek utána kell nézni. Kötelező parlamenti szavazás, bizottsági ülések, protokoll, lobbizás, frakció egyeztetések, kampány előkészületek, találkozás a választókkal stb. Ez is teljes embert kíván.
  Amit már mások is leírtak, az igazgató tanácsi tagság, a kistérségi munka, a megyei testületi tagság, a különböző alapítványok és társulások elnöki tisztsége. Ami már végképp sok egy embernek.
  Továbbá, ezekből az álláshalmozókból lesznek a terület kiskirályai. Minden élet és halál ura ő.
  Továbbá a fizetések. Nézzétek meg a parlament honlapján a legális jövedelmeket. A mi polgármesterünk legálisan 1,5 milliót keres. Plusz felveszi a parlamentből az utazási költségtérítést és utazik a hivatal autójával a hivatal sofőrjével. Felveszi a szállásdíjat, de a sofőr hazahozza, mert fontos rendezvényre kell érkezni. Azután reggel vissza. És sorolhatnám a visszaélés lehetőségét. Elég ha az ilyen két tisztséget betöltők gyarapodását megnézitek.
  Nem lehet egy seggel két lovat megülni!
  Nézzétek meg az eredményt. Ők szépen gyarapodtak a privát vagyonukkal, de....
  2006-ban azt mondta, hogy ez az erőgyűjtés éve volt, de ezután már ..... 2007-ben azt mondta, hogy ez a tervezés éve volt, de ezután ..... 2008 meg az előkészítés éve volt és még mindig nem történt semmi, de ezek után .....
  Szóval megy a porhintés és sokan bedőlnek ennek a szövegnek.
  Mindenki lásson el egy feladatot, de azt jól. Igaza van, népszavazzunk. Le a kiskirályokkal!”
 • 61. achilleus 2009. február 23. 16:57
  „http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=259609
  Mitől erősödött a forint /293-ra/ és egyebek Simor Andrástól ...”
 • 60. cselac 2009. február 23. 16:37
  „Szerinted Istus egy nagyváros képviselője mennyiben tudja ezt megoldani?”
 • 59. cselac 2009. február 23. 16:33
  „Ezt én nem értem...ill. tipikus magyar birka viselkedés. Hőzöng mindenki, hogy nem jól van így, az is baj, ha utcára megy az ember, mer szemét vandál szélsőjobbos. Amikor meg valaki alkotmányosan, békésen próbál meg tenni valamit, az is baj. Aki nem akarja, az nem írja alá. Ha pedig van több száz ezer ember, aki aláírja, akkor igenis van létjogosultsága a problémának.”
 • 58. Istus46 2009. február 23. 16:33
  „Hát lehet hogy elmeorvosi vizsgálat kellene Seres Máriának hiszen miért baj az ha a polgármester országygűlési képviselő,ha a városa vagy település és a választókerülete érdekeit képviseli mia baj bene
  sőt szerintem inkább szerencsés akár milyen pártot képvisel.A képviselők költségtéritési elszáoltatását számlával én is támogattam sőt aláirásokat gyüjtöttem de ezt a marhaságot már nem támogatom sőt ellenzem.”
 • 57. csengele 2009. február 23. 16:32
  „Minden elismerésem ezé a hölgyé! Rá kell kényszeríteni a képviselő urakat, hogy ne halmozzák az állásokat. Két állást nem lehet teljes szívből csinálni. Engem például csak a harmadik egyeztetett időpontban tudott fogadni egy kisváros polgármestere, az első kettőt le kellett mondania a parlamenti elfoglaltsága miatt. Egyébként egyszerűen meg lehetne oldani a kérdést: ha két állást lát el, akkor állásonként csak fél fizetést kapjon! Mindjárt nem ragszkodnának annyira az álláshalmozáshoz!”
 • 56. hazaffy 2009. február 23. 16:23
  „"Ne azokat támadjuk már, akik élnek alkotmányos jogukkal, hanem azokat, akik okot adnak arra, hogy élni kelljen velük."
  Semmi gondom azzal, hogy aláírásgyűjtést kezd népszavazás kezdeményezéséhez. Leírtam, hogy mi a bajom a kérdés feltevésével: Az érintettek helyett akar többségi döntést. Ha nekem jó, hogy városom megválasztott polgármestere parlamenti képviselőként is képviseli a város érdekeit, akkor az neki miért nem jó? Miért akarná nálam, az érintettnél jobban tudni, hogy ez nekem jó-e?”
 • 55. Logaritmus 2009. február 23. 16:22
  „48. cselac: nem a népszavazáson nevetek úgy általában, hanem azokon a kérdéseken amiket fel szoktak tenni. :D”
 • 54. sl8r 2009. február 23. 16:22
  „""""""""""Csak szóljanak elötte hogy még idejében elhagyjam az országot :D""""""""""
  """""Akkor csomagolhatsz! Orbán Vikit van aki cigányozza."""""
  mer nem az??”
 • 53. achilleus 2009. február 23. 16:16
  „52. hozzászólás hazaffy 2009.02.23. 16:05
  51. hozzászólás cipész 2009.02.23. 16:02
  Svájcban félévente kérdezik meg az embereket a legváltozatosabb kérdésekben.
  De, ha nem ért valaki egyet a feltett kérdéssel nem kell aláírni a népszavazási ívet,
  ha pedig mégis megvan a szükséges számú aláírás, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy ne menjen el a népszavazásra. Olykor a kormány a két esemény között csodálatos módon ráeszmél a teendőkre, ezzel még a népszavazás költségei is megmaradnak.

  Ne azokat támadjuk már, akik élnek alkotmányos jogukkal, hanem azokat, akik okot adnak arra, hogy élni kelljen velük.”
 • 52. hazaffy 2009. február 23. 16:05
  „Ezzel a kérdéssel egyetlen gond van. Amikor a polgármesterekről döntünk (szavazunk), akkor ezt annak tudatában tesszük, hogy egyébként még országgyűlési képviselő-e, vagy nem.
  Amikor Botka Lászlót, Lázár Jánost, Nógrádi Zoltánt megválasztották polgármesternek, akkor választói pontosan tudták, hogy egy országgyűlési képviselőről döntenek. Ez a népszavazási kezdeményezés arról szól, hogy a helyben érintettek helyett akarja eldönteni, hogy ez jó, vagy nem.”
 • 51. cipész 2009. február 23. 16:02
  „Már nagyon unalmas ez a nő személy, nincs neki gyereke?
  Én is aláírást gyűjtök már a feltűnési mániában szenvedők ellen.
  Ugráltatja az embereket, ki ez?”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét év fegyházat kapott Segal, az egykori Való Világ-hérosz

Bűnszervezetben elkövetett kábítószerrel való visszaélésért hét év fegyházra ítélte a Fővárosi… Tovább olvasom