Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Újabb árhullámok indultak el a Tiszán

Újabb, az eddiginél nagyobb árhullámok indultak el a Tisza felső szakaszán; a folyó közel kilencven kilométeres szakaszán már elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese csütörtökön.
A folyó kárpátaljai vízgyűjtőjén az elmúlt napon átlagosan 38 milliméter csapadék esett, Királymezőn pedig 110 millimétert regisztráltak. A Tisza vízszintje a határszelvény és Vásárosnamény között egy nap alatt csaknem két métert emelkedett - mondta Kató Sándor.

A felső vízgyűjtőn jelenleg is esik, ezért egyes szakaszokon akár harmadfokú védelmi készültség elrendelésére is szükség lehet még csütörtökön. A térség vízfolyásai közül a Szamos és a Túr árad, vízállásuk egyelőre készültség alatti. A Kraszna külföldi szakaszán újabb áradás indult, hazai területen azonban még apadás tapasztalható; a védvonalak mentén továbbra is a másodfokú az árvízvédelmi készültség van érvényben. A Lónyay-főcsatornán a Kótaj és Berkesz között részén a legenyhébb fokú riasztást még fenntartják - összegezte Kató Sándor.

A folyamatos esőzés miatt újabb területeket veszélyeztet a belvíz Szabolcsban: a nyíregyházi vízügyi szervezet csütörtökön a Nyírség négy belvízvédelmi szakaszára másod-, míg a Tisza és a Túr közötti területre elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Felső-Szabolcs három szakaszán, az Ecsedi-lápon, a Beregben, valamint a Szamos-Túr-közben a korábban elrendelt készültségek egyelőre nem változtak.

Az elöntött terület nagysága a szerdai 240-ről 260 négyzetkilométerre emelkedett - tette hozzá a védelemvezető-helyettes. Tíz átemelő szivattyútelep folyamatos üzemben dolgozik, melyek az elmúlt napon közel 2,5 millió köbméter belvizet emeltek a befogadókba.

Kató Sándor tájékoztatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg két vízgazdálkodási társulás és huszonhárom önkormányzat tart fenn valamilyen fokú belvízvédelmi készültséget. Újfehértón harmadfokú, húsz településen (Ibrány, Dombrád, Demecser, Kállósemjén, Hodász, Ura, Csengerújfalu, Csenger, Nagyecsed, Porcsalma, Ököritófülpös, Bátorliget, Encsencs, Tiszabercel, Nagyhalász, Tiszabezdéd, Terem, Kemecse Eperjeske, Újdombrád) másodfokú, Tyukodon és Mérken pedig első fokú készültséget léptettek életbe. Az önkormányzatok az átereszek, csapadékelvezetők tisztítását, belvíz szivattyúzást folyamatosan végeztetik, a csatornák depóniamagasítása érdekében pedig homokzsákolnak, s ahol szükséges, ott a lakóházakat is bevédik.

Az előrejelzések szerint a következő három napban átlagosan 11-16 milliméter eső várható a térségben, amely az ár- és a belvízhelyzetet tovább ronthatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványos decemberi csillaghullás: érkeznek a Geminidák

Látványos csillaghullás lesz december 13-ról 14-re virradó éjszaka, amikor megérkeznek a Geminidák -… Tovább olvasom