Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Újabb esély az esélyek házának

Csaknem kétévi vajúdás után úgy tűnik, végre megyénkben is megkezdheti működését az esélyek háza, amelyhez hasonló intézmény a köztársasági esélyegyenlőségi program alapján kiépített országos esélyegyenlőségi hálózat keretein belül már az ország számos vidékén, tíznél is több megyében létezik.
Akkor, amikor más megyeközpontokban sorra kezdte meg működését az esélyek háza, nálunk is úgy tűnt, hamar létrejön a kormányzati és a civil szervezetek aktív együttműködésével a diszkriminációt elszenvedett vagy azzal fenyegetett társadalmi rétegek (a nők, a fogyatékkal élő emberek, a romák, a gyermekek, az idősek, valamint a hátrányos helyzetű térségekben élők) közvetlen és közvetett támogatására hivatott intézmény. Az akkori tervezet szerint a megyei közgyűlés által működtetett esélyek háza számára a győri önkormányzat a Király utcában, a Napóleon-házban jelölt ki egy helyiséget.

Kapcsolattartó hálózat

Abban az időben lapunk is több cikk közlésével tájékoztatta olvasóit a fejleményekről (Az esélyek háza várat magára – Kisalföld, 2005. március 4., Esélyek, kérdőjelekkel – Kisalföld, 2005. március 7., Esélyt jelenthet az esélyek háza – Kisalföld, 2005. március 17.). Dr. Rácz Sándor, az üzemeltetéssel megbízott TESZ megyei szervezetének elnöke úgy nyilatkozott, hogy az esélyegyenlőségi koordinációs iroda által összeállított koncepció alapján elkezdték az esélyegyenlőséggel kapcsolatos országos és helyi programok kommunikációjának megszervezését, ezzel párhuzamosan olyan hálózat kiépítését, amely elősegíti a kapcsolattartást az esélyegyenlőségben érintett szervek, érdekképviseletek, önkormányzatok és civil szervezetek között. Együttműködési megállapodásokat kötöttek több, a megyében működő civil szervezettel.
Úgy tűnt, mindenki támogatja az ügyet. A legnagyobb várakozás az országos esélyegyenlőségi programban tervezett esélyek háza iránt talán a fogyatékossággal élő emberek civil egyesületeinek soraiban volt tapasztalható. Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke is hangsúlyozta, hogy a diszkriminációt elszenvedett vagy azzal fenyegetett társadalmi rétegeknek igenis nagy szükségük van a közvetlen támogatásra. De azt is fontosnak tartotta, hogy ez a ház ne egy legyen az ügyintéző irodák sorában, általa ne a hivatalok száma növekedjék, hanem egy olyan hely jöjjön létre, ahol valóban a rászorultak gondjait megértve, emberközelből segítsenek a megoldásban. Ezért tartotta fontosnak, hogy a fogyatékkal élők civil egyesületei vegyék kézbe az iroda működtetését.

Virtuális akadálymentesítés

Közben a hónapok teltek, s amint az lenni szokott, annyira akarta mindenki a dolgot, hogy végül nem lett belőle semmi. Az eredetileg kijelölt helyszín is más rendeltetést kapott időközben. A tavaszi választások közeledtével aztán senki még csak szóba sem hozta az ügyet. Most viszont dr. Rácz Sándor újabb fejleményekről, a végső kiteljesedés közeledtéről tájékoztatta lapunkat. A győri önkormányzat új helyszínt jelölt ki, az Apáca utcában bocsát rendelkezésre ingatlant.
A felkeresett nagyvállalkozások segítenek az akadálymentesítés megoldásában, a megyében működő informatikai és számítástechnikai vállalkozások pedig abban nyújtanak segítő kezet, hogy a virtuális akadálymentesítés is megoldódjék. Ezt egy olyan klub működtetésével tervezik, amely a gyengénlátók és a gyengénhallók számára is megközelíthető.
Tervükben szerepel olyan együttműködés megvalósítása is, hogy a helyi tévéadások a témába vágó műsoraikat jelbeszéd szinkrontolmácsolással sugározzák.

Segítői munka összehangolva

Rácz Sándor elmondta, hogy tanulmányozták a többi megyeközpontban már működő esélyek háza tapasztalatait, s a példák igazolják, hogy a szakmai szervezetek, az önkormányzatok, a civil szervezetek és az önkéntes segítők munkájának összehangolása milyen hatékony lehet. Az élet bebizonyította, hogy a szakmai szervezetek spe-

ciális feladatainak meghagyása mellett a közös programok létrehozása regionális szinten kedvező hatást vált ki, az érintettek széles tömegeit képes összefogni. A feladatok között az egyik legfontosabbnak a munka nélküli hátrányos helyzetűek reintegrációját tartják.
Az esélyek házában olyan rendszert szeretnének működtetni, amely nem általános, hanem konkrét tanácsot tud adni, amihez két regisztert hoznak létre. Egyikben a munkavállalói kör azoknak a munkaköröknek a feltüntetésével, amelyeket az illetők szeretnének és képességeik szerint be is tudnának tölteni, a másikban a kamarák bevonásával a munkaadói kör szerepelne. Ugyanis a munkavállalók közül is nagyon sokan vannak, akik ma sem ismerik azoknak a kedvezményeknek a teljes körét, amelyek a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásával járnak. A rendszeres tanácsadói szolgálatban szakjogász is rendelkezésre áll majd, hiszen az utóbbi időben nagyon sok változás állt be ezen a területen is, de ugyanakkor szociális munkás végzettségű szakmai tanácsadót is foglalkoztatnak. Jelentős támogatást tudnak majd nyújtani a pályázatok elkészítéséhez, s megszervezik a pályázatokon a nagyobb esélyt nyújtó közös fellépést.
Úgy tűnik, az esélyek háza elhúzódó történetének újabb fejezete kezdődött most el. Várhatóan szeptember második felére azokat a megállapodásokat is aláírják, amelyek lehetővé teszik a remélhetőleg közeli nyitás pontos időpontjának kijelölését is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tünetmentessé tehető az allergia

Sopronban az Erzsébet-kórházban tartanak allergia-szakrendelést. Itt ki-ki megtudhatja, hogy milyen… Tovább olvasom