Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Újabb feljelentések a csepeli bombagyár ügyében

Állítólag megfenyegette a nyomozás vezetője az egyik tanút, hogy valljon a csepeli bombagyár néven elhíresült ügyben Tomcat, a szélsőséges nézeteiről ismert internetes naplóíró ellen.
Csepelen egy Nyár utcai lakásban még 2007 májusában találtak robbanóanyag gyártásához is használható anyagokat, az ügyben Tomcat-et gyanúsítottként többször is kihallgatták. Tomcat védője pénteken három, a korábbi szakvéleménnyel teljesen ellentétes szakértői eredményt nyújtott be, Tomcat pedig egy hangfelvételt, amin az ügy egyik tanúja elmondja, hogy a nyomozás vezetője megfenyegette.

Futó Barnabás, Tomcat ügyvédje a Független Hírügynökségnek elmondta: a rendőrök a nyomozás végét jelentő iratismertetésre hívták be őket, de kiderült, hogy újabb kihallgatás lesz. A nyomozók megmutatták azokat a jegyzőkönyveket, melyek szerint Tomcat 2007 februárja óta titkosszolgálati megfigyelés alatt állt. A megfigyelésre bírói engedély is volt. Ezek alapján akarták terrorcselekmény előkészületével meggyanúsítani a bloggert.

Futó Barnabás elmondta: pénteken benyújtottak három független szakértői véleményt, melyek szerint a lakásban lefoglalt anyagok nem robbanóanyagok. Ez ellentmond a rendőrségi szakértő véleményének. Ha nem volt robbanóanyag, akkor viszont kizárt a terrorcselekménnyel kapcsolatos gyanú.

Az ügyvéd ezek után távozott a rendőrségről.

Tomcat ekkor még benyújtott egy újabb bizonyítékot: egy hangfelvételt, amelyen az ügy egyik - 17 éves - tanúja elmondja Tomcatnek, hogy azért vallott ellene, mert a nyomozás vezetője megfenyegette. Ezután a nyomozást vezető hadnagy közölte: a hangfelvétel miatt Tomcat ellen újabb gyanú merült fel, az, hogy hamis tanúzásra buzdította a fiatalembert. A hadnagy szerint ugyanis a fiú Tomcat fenyegetőzésének hatására mondta azt, hogy a nyomozó megfenyegette. Mivel a felvételen a nyomozóra vonatkozó, szidalmazó jellegű kijelentések is vannak, ezért magánjogi feljelentést is tesz, rágalmazás és becsületsértés miatt.

Futó Barnabás szerint a rendőrök átvizsgálják a most benyújtott szakértői véleményeket és a nyomozás további lépéseiről később értesítik őket.

A XXI. kerületi, Nap utcai lakásban 2007 májusának elején tartott házkutatáskor előkerült egy tüzérségi hüvely, 2 méter gyújtózsinór, 2 zsák vasoxid-kénpor, 1 zsák műtrágya, 25 kiló kálium-nitrát, 40 kiló kristálycukor, 4 kiló ventillált kénpor, 3 kiló vasoxid-por, 50 gramm alumíniumpor, továbbá egy lábas és olyan mécsesek, poharak, melyekbe viasz helyett sárgásbarna színű, ismeretlen összetételű vegyi anyagot töltöttek és melyekből kanócok lógtak ki. A rendőrségi gyanú szerint Tomcat és társai bombákkal készültek megzavarni tömegrendezvényeket.

Olvasóink írták

 • 2. Falkavezér 2008. február 16. 08:59
  „A tavaly májusi, "csepeli bombagyár-ügyként" elhíresült ügyben érdekes fordulatok történtek ma - írja Tomcat, alább a levele.

  A mai napon iratismertetésre hívtak be a Gyorskocsi utcába, a BRFK Kiemelt Ügyek Osztályára, Kecskeméthy Róbert rendőr hadnagyhoz. Mint emlékezetes, ő volt az, aki édesanyámnak korábban egy telefonbeszélgetésben állítólag azt mondta, politikai fogoly vagyok, és "már csak a nézeteim miatt is" fogva kellene tartani. Később a HírTV riporterének telefonos kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy előzetes letartóztatásom politikai okokból történt.

  Mint ismeretes, tavaly nyáron 64 napot töltöttem előzetes letartóztatásban, miután ismeretlen személy - vagy a rendőrség, vagy az ügyészség részéről - "véletlenül" téves bűnügyi nyilvántartási adatokat adott át rólam a bíróságnak. Az akkor terhemre rótt, állítólag fél tucat súlyos bűnügy egyike sem volt létező ügy, sőt, volt, amelyikben én sértett voltam egykor, nem is gyanúsított. Ezért kerültem börtönbe.

  Szintén emlékezetes, hogy miután egy csepeli panellakásban társaimmal együtt kommandósok fogtak el, a rendőrség azt állította a sajtónak, hogy egy szemfüles szomszéd hívta ki őket, aki kihallgatta, ahogy a liftben robbantásos merényletről beszélek. Ezt már akkor sem hitte el senki, és már akkor feltételeztem, hogy lehallgatás útján találtak rám.

  A mai napon a rendőrség felfedte előttem, hogy 2007 február 27-étől kezdve valóban folyamatos titkosszolgálati megfigyelés alatt álltam. Ugyan a telefonom lehallgatását bírói engedéllyel végezték, ám "szokás szerint" olyan ügyekkel indokolták a bíróság felé a titkosszolgálati eszközök bevetésére benyújtott kérelmet, amelyek nem léteztek. Egészen pontosan három folyamatban levő ügy, garázdaság, rongálás és lőfegyverrel való visszaélés szerepel az indoklások között.

  Garázdaság miatt valóban folyik ellenem eljárás, mert két évvel ezelőtt gázpisztollyal tettem ártalmatlanná egy késsel hadonászó cigányt. Az ügyész pénzbüntetést kért, de még tárgyalják. Rongálással, a Szabadság téri szovjet szégyenemlékmű megrongálásának harmadrendű bűnsegédi tényállásával a 2006-os MTV ostrom óta gyanúsítanak. Ezek egyike sem tenné azonban lehetővé a titkosszolgálati megfigyelést, mert azt csak 5 évnél súlyosabb büntetéssel sújtható ügyekben engedélyezhetik. Lőfegyverrel való visszaéléssel, és egyáltalán lőfegyverrel kapcsolatban azonban soha semmiféle eljárás nem folyt ellenem.

  Tehát a rendőrség ismét a bűnügyi adatok meghamisításával vezette félre a bíróságot, ezáltal a lehallgatásom törvénytelen volt. A lehallgatás indoklását nem ismerem. Nyilvánvaló persze, hogy a tavalyi, március 15-e előtti "terrorhisztéria" egyik intézkedése volt, hogy "veszélyes elemként" megfigyelés alá vonjanak.

  A lehallgatott beszélgetések azonban nem támasztják alá a rendőrség által igazolni kívánt gyanút, hogy robbantásos merényletet készítettünk volna elő a tavaly május 9-i antifasiszta felvonulás ellen. Természetesen nem, hiszen nem is terveztem ilyesmit.

  A mai napon beterjesztettem három független pirotechnikus szakértő szakvéleményét, amelyek mindegyike cáfolja a rendőrségi szakértő, Dr. Molnár Lajos által kiadottat. A TÜV Rheinland nemzetközi iparirobbanóanyag-minősítő szervezet, Dr. Vasas Lajos igazságügyi pirotechnikai szakértő, illetve Lengyel Gábor, a Magyar Pirotechnikai Szövetség elnökségi tagja egyhangúlag úgy vélik, hogy a rendőrség állítása, miszerint robbanóanyagot állítottunk volna elő, alaptalan, arra lehetőségünk sem volt. Lengyel Gábor véleménye szerint a rendőrségi szakértő véleménye olyan mértékben szakszerűtlen, hogy fennáll a szándékos hamisítás, azaz a hamis tanúzás gyanúja.

  A rendőrség "nyomozásának" színvonalára jellemző, hogy azt az állításomat, miszerint a tőlem lefoglalt pirotechnikai gyújtószál szabadon megvásárolható bármelyik tűzijáték-szaküzletben, nem úgy ellenőrizték, hogy elmentek egy boltba, és megnézték, hanem egyszerűen megkérdezték mindenható szakértőjüket. Az ő véleményét, miszerint az ilyen anyagok beszerzéséhez különleges engedély kell, elfogadták bizonyítéknak.

  A kihallgatás végén átadtam Kecskeméthy Róbert hadnagynak egy hangfelvételt. Ezen egy rejtett mikrofonnal felvett beszélgetés hallható egy korábban ebben az ügyben kihallgatott tanú, egy 17 éves gimnazista fiú és közöttem. A tanú elmondja, hogy Kecskeméthy Róbert megfenyegette őt, hogy amennyiben nem tesz rám nézve terhelő vallomást, akkor "tönkreteszi őt, kirúgatja az iskolából, priuszt csinál neki." Közvetlenül a kihallgatás után jött el hozzám, és mondta el ezt. A hangfelvételről később értesítettem, és kijelentette, hogy hajlandó vallomásként is vállalni az azon hallható kijelentéseit.

  A hangfelvétel elérhető itt.

  Amikor ezt a hangfelvételt Kecskeméthy hadnagy elé tártam, beterjesztve azt bizonyítékként, ő közölte, hogy most azonnal lefoglalja az MP3 lejátszót, és feljelentést tesz ellenem a tanú befolyásolása miatt, amit ez a hangfelvétel bizonyít. Ugyanakkor feljelent engem rágalmazás és becsületsértés miatt, amiért a párbeszédben elhangzik, hogy ő hülye. Ez természetesen nevetséges, tekintve, hogy ez nem egy nyilvános közlés, hanem egy négyszemközti beszélgetés felvétele.

  Hogy mi értelme van egy épp benyújtott bizonyítékot dörgedelmes határozattal lefoglalni, ahelyett, hogy egyszerűen átvennék, egyszerű a magyarázata. Azért történt ez, mert így azt írhatták a jegyzőkönyvbe, hogy lefoglaltak egy "bizonyítékot" arra, hogy én "befolyásoltam" a tanút (persze, befolyásoltam *azután*, hogy már megtette vallomását), és nem azt, hogy én beadok egy bizonyítékot a rendőrség által elkövetett bűncselekményre.

  Összefoglalva tehát: A rendőrség számos bűncselekményt követett el a "csepeli bombagyár" ügyében. Meghamisított adatok révén érték el, hogy a bíróság engedélyt adjon titkosszolgálati megfigyelésemre. Szintén hamis adatok révén érték el, hogy előzetes letartóztatásba kerüljek, ahol megtagadták számomra a letartóztatás alapjául szolgáló bizonyítékok megismerését. Pusztán egy tisztességes bírói tanács felülvizsgálatának köszönhetem, hogy két hónap után kiszabadultam a börtönből. A rendőrség kényszervallatás bűntettét követte el - fiatalkorú sérelmére - amikor megfenyegette M. Botondot. A rendőrségi szakértő olyannyira szakszerűtlen véleményt állított össze, ami más szakértők szerint csakis akkor lehetséges, ha szándékos hamisítást próbált elkövetni.

  Ezeken kívül számos egyéb eljárásjogi hiba és szabálytalanság is előfordult, amelyekre most ki sem térek. Véleményem szerint a rendőrség 1989 óta példátlan, és a putyini Oroszországot idéző politikai leszámoláskísérletet próbált végrehajtani.

  üdvözlettel
  tomcat”
 • 1. Kapuvári 2008. február 15. 19:25
  „Hajrá Tomcat, hajrá magyarok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először ültettek be műszívet Magyarországon

Magyarországon először ültettek be műszívet az orvosok pénteken. A keringéstámogató eszközt egy… Tovább olvasom