Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Újabb gyanúsított Révész Máriusz megveretése ügyében

Egy rendőrtisztet hallgattak ki a nyomozó ügyészek gyanúsítottként csütörtökön Révész Máriusz fideszes politikus 2006 októberi bántalmazási ügyében. A politikust 2006 október 23-án, a Fidesz nagygyűlése után verték meg rendőrök.
Tavaly ősszel pszichológiai bűnsegédlettel már egy rendőrt meggyanúsítottak - ő látta a verést, de nem tett semmit. Most egy rendőrtisztet, a helyszínen akkor bevetett csapatok egyik beosztott parancsnokát hallgatták ki. Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsítják.

A nyomozó ügyészek szerint a parancsnok szintén észlelte az eseményeket, de a szolgálati kötelességei ellenére semmiféle iratot nem készíttetett az ügyről. Az ügyészek ebből arra következtetnek hogy el akarta hallgatni az ügyet, hogy később ne derülhessen ki semi. A verést fizikailag elkövető rendőr egyébként még nincs meg.

Keresztes imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, Révész Máriusz megverése ügyében csütörtökön gyanúsítottként hallgattak ki egy rendőrtisztet. A tiszt a 2006. október 23-án az Astoriánál - itt verték meg a politkust - bevetett rendőri csapatok egyik beosztott parancsnoka.

A gyanú szerint a tiszt látta, hogy a sorfal mögött valakit bántalmaznak a rendőrök és hogy az illető megsérült. Mira odaért, már nem bántották Révészt. Az esetről azonban semmiféle jelentést nem kért, a szolgálati szabályzat ellenére nem intézkedett. A szabályzat szerint ugyanis a gumibot és bilincs - mint kényszerítő eszköz - alkalmazásánál részletes jelentést kel írni. A tisztnek még akkor is kötelessége lett volna dokumentáltatni az esetet, ha - mint ebben az ügyben is - nem közvetlen elöljárója volt az érintett rendőröknek. A tiszt ehelyett elküldte a rendőröket, javára írható viszont, hogy a sérülthöz haladéktalanul orvost hívott.

Az ügyészek arra következtetnek, hogy azért viselkedett így a rendőrtiszt, hogy később a bántalmazó rendőrök elkerülhessék a felelősségre vonást. Keresztes Imre azt mondta, hogy erre még bizonyíték kell, de ha nem lehet bizonyítani, akkor a tiszt csak mulasztásért lesz felelős.

Keresztes Imre a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a hasonló ügyekben pontosan az ilyen rendőri viselkedés miatt nehéz tettest találni. A beosztott parancsnokoknak mindenütt kötelessége lett volna tisztázni - ha tudomásukra jutott - hogy a rendőreik pontosan mit csináltak.

Révész Máriusz megveretése ügyében egyébként 2007 októberében már találtak egy gyanúsítottat. A pszichológiai bűnsegédelttel gyanúsított rendőr látta a verést, de nem lépett közbe. Ő is és a most kihallgatott tiszt is szabadlábon védekezhetnek.

Olvasóink írták

  • 3. Cseter János 2008. január 25. 10:23
    „Ha valamit nem képesek felgöngyöliteni a bűnüldözők akkor várható, hogy "fordúl a kocka" a sértettből kreálnak vádlottat? Lehet, hogy Hedvig, Zsanett útán Máriusz lesz a következő, aki csupán,azért verte meg saját magát, hogy a derék rendőreinket lehessen vádolni?”
  • 2. anna 2008. január 25. 07:52
    „Ne nyavajogjon keressen a legközelebbi menetben olyan rendőrt Révész Máriusz, akit meg tud verni és adja vissza. Nem férfias! A turbán meg nem is magyaros.”
  • 1. radenkó 2008. január 24. 19:52
    „A bűnös rendőrt könnyebben lehetne azonosítani , ha a parancsnokokat meg reguláznák . Ők felelnek beosztottjuk minden cselekedeteiért. Csak alkalmazni kell a tőrvényt és minden megy a maga útján a vétkes el nyeri méltó jutalmát és nem kell hamisan tanúskodni. Az ügyészségnek hivatalból meg kellett volna és meg kell indítania a büntető eljárást ismeretlen tettes ellen.Ha ezt nem teszi alkotmányból az következik tőrvényt sért és ennek következményei vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövedéki termék lesz a vízipipadohány is

A jövedéki törvény változása értelmében 2008. február 1-től dohánygyártmánynak minősül minden olyan… Tovább olvasom