Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Újabb jelentés a forró őszről

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt nevezi meg elsőrendű felelősnek a 2006. szeptemberi és októberi demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri brutalitásért a Civil Jogász Bizottság jelentése – mondta el Morvai Krisztina, a testület társelnöke csütörtökön, egy nappal azelőtt, hogy nyilvánosságra hozták az őszi eseményeket vizsgáló tanulmányt. „Gyurcsány Ferenc egyértelműen instruálta a rendőrséget, és ehhez joga is volt (...), csak nem arra kellett volna instruálni őket, hogy tömeges rendőri brutalitást kövessenek el és önkényes letartóztatásokat, hanem arra, hogy a nemzetközi emberi jogi normákat tartsák be” – hangsúlyozta. A jelentés a kormányfőn kívül a felelősök között nevezi meg az igazságügyi és rendészeti minisztert, a kormány tagjait és a kormánypárti politikusokat, akik nem emelték fel szavukat a rendőri akciók ellen.

A miniszterelnök felkérésére hasonló céllal felállított Gön-

czöl-bizottság jelentése szerint a szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért felelős az egész politikai osztály, a közszolgálati média, a társadalomtudomá-

nyokkal foglalkozó értelmiség és a helyzet kezelésénél hibázott a rendőrség, a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 02.23.

Tovább olvasom