Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Újabb népszavazás a kettős állampolgárságról?

Ismét népszavazást kezdeményez a Magyarok Világszövetsége azért, hogy magyar állampolgárságot kapjanak a határontúli magyarok. A Fidesz szerint a népszavazás nem megfelelő eszköz a kettős állampolgárság eléréséhez - mondta a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke.
A szervezet elnöke közölte: a 2004-ben megfogalmazott kérdést változatlan formában juttatták el az Országos Választási Bizottsághoz. A testületnek április 6-ig kell döntenie az ügyben.

Eljött az ideje annak, hogy a magyar politika elégtételt adjon a külhoni magyaroknak. A Magyarok Világszövetsége minden olyan politikai erővel és civil szervezettel hajlandó együttműködni, amely támogatja kezdeményezését  - mondta Patrubány Miklós.

A 2004. december 5-én ugyanebben a témában rendezett népszavazás eredménytelen volt, mert a kérdésre nem adott azonos választ a szavazópolgárok legalább 25 százaléka.

Németh Zsolt reagált a MVSZ elnökének bejelentésére, hogy ismét népszavazást kezdeményeznek a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaállítására.

"A kettős állampolgárságról továbbra is úgy gondoljuk, hogy megvalósítandó, ugyanakkor a népszavazás, mint intézmény, nem megfelelő eszköz ennek a célkitűzésnek az eléréséhez, mint ahogy ez 2004. december 5-én tapasztalható volt" - mondta az ellenzéki politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Kupa

labdarúgás

A Magyar Kupa negyeddöntőinek tegnapi első mérkőzésein:… Tovább olvasom