Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Újabb per kezdődik ma Geréb Ágnes ellen

Újabb büntetőper kezdődik ma az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes ellen.
A szakmája gyakorlásától három évre eltiltott szülész-nőgyógyászt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsította meg augusztusban a Fővárosi Főügyészség, amiért engedély nélküli otthonszülést vezetett le a Napvilág Születésházban.

Az ügyészség korábban közleményben ismertette az MTI-vel a gyanúsítás körülményeit. Eszerint Geréb Ágnes több éve aktív tevékenységet fejtett ki a tervezett otthonszülés, mint születési mód magyarországi népszerűsítéséért. A vádlott az általa képviselt cégen keresztül az otthonszüléssel kapcsolatos ismeretek elsajátítására felkészítő tanfolyamokat tartott a XII. kerületi Alma utca 1. szám alatti lakásban.

A Napvilág Születésház Bt. az ÁNTSZ-től 2006 márciusában a II. kerületi Csalán utcai telephelyére általános szülészet-nőgyógyászat járóbeteg-szakellátásra kapott működési engedélyt. A kiadott működési engedély az Alma utcai lakásra nem terjedt ki, ahogy a fekvőbeteg-intézményen kívüli szülészeti tevékenységre sem. Megjegyezték: a vádlott 2007-ben kérelmet nyújtott be az ÁNTSZ-hez "tervezett otthonszülésben való közreműködésre", de a hatóság ezt elutasította.

Az ügy sértettjének, Sz. Hajnalkának a terhességét 2006 decemberében állapították meg. A nő ettől fogva rendszeresen járt lakóhelyén terhesgondozásra, az előírt orvosi vizsgálatoknak alávetette magát. Gyermekét nem kórházban, hanem otthoni körülmények között kívánta világra hozni. Terhessége huszadik hetében részt vett egy Geréb Ágnes által tartott "információs esten", ahol érdeklődésére a vádlott arról tájékoztatta, hogy megfelelő orvosi végzettséggel rendelkezik és kisebb műtéti beavatkozásokat szükség esetén maga is el tud végezni. Továbbá azt is elmondta, hogy rendelkezik mindazon szakmai és tárgyi feltételekkel, amelyek egy esetleges komplikáció időbeni felismeréséhez és ellátásához szükségesek.

Geréb Ágnes a továbbiakban a terhesség 37. hetében találkozott személyesen a sértettel, amikor megvizsgálta és áttekintette a terhesgondozás során keletkezett leleteket. Ezekből kiderült, hogy a nőnél elvégzett ultrahangvizsgálatok során a magzatnál rendellenességeket találtak. Az ügyészség szerint a sértett pajzsmirigy betegsége miatt, valamint azért is, mert 35. életévét beöltötte, ezért veszélyeztetett terhesnek minősült.

A nőnél 2007. szeptember l5-én indult meg a szülés, amelynek folyamata a hajnali órákban megakadt, mert a gyermeknek a válla beszorult. Geréb Ágnes "a szakmai protokollban nem ismert - műfogások alkalmazásával" próbálta megoldani a helyzetet. Kísérletei nem vezettek eredményre, ezért segítői mentőt hívtak. A helyszínre érkező mentőegység orvosa megállapította, hogy a magzat halott. A mentők a sértettet kórházba szállították, ahol lefolytatták a szülést. A magzatot ekkor megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Az ügyészség szerint a vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével az anya és magzata életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki.

Olvasóink írták

 • 5. TELSTAR 2009. szeptember 23. 15:26
  „4. demagóg duma”
 • 4. emzsr 2009. szeptember 23. 13:48
  „Nem akarom védeni, de legalább ugyanannyi hibát elkövetnek a kórházakban szülést levezető orvosok is, mint ő, csak azokat az eseteket könnyű elkenni kéz kezet mos alapon, és nem ugrik rájuk a média.
  Aki nem hiszi, járjon utána. Jópár, gyermekét gyászoló anyuka írta már le a történetét, egytől egyig kórházban szültek... (www.angyalokszulei.hu). Megdöbbentő, mennyi gyerek hal meg a XXI- században, Európa közepén orvosi hanyagság, a kórházi személyzet oda nem figyelése és hasonló okok miatt!
  Ez is megérne egy-két cikket...”
 • 3. Rosmary53 2009. szeptember 23. 13:05
  „El kellene venni az orvosi diplomáját, ezt nyilvánosságra hozni, hogy ne legyen személyének se hitele, se lehetősége több kárt okozni.”
 • 2. abrakapokusz 2009. szeptember 23. 12:48
  „Én nem bántanám Geréb Ágit.
  Bábaszunyog.
  Szereti a sznobok vérét szívni.”
 • 1. sauron2 2009. szeptember 23. 10:38
  „Zárják már be örökre ezt a sarlatánt! És dobják el a kulcsot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább 20 ezren voltak a Critical Mass felvonuláson

Legalább 20 ezren vettek részt kedden este Budapest belvárosában a Critical Mass (Kritikus Tömeg)… Tovább olvasom