Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Újabb remény túl a kínai őssejtterápián

Folytatás az 1. oldalról.

Hallottak a kínai őssejtbeültetés eddigi eredményeiről és reménykednek: talán Viktóriának is jótékony lehet az orvostudományban még újdonságnak számító terápia. A 20 ezer dollárba, azaz durván négymillió forintba kerülő kezelésre, plusz az útiköltségre a Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre, a falu és számos cég, civil szervezet is gyűjtött. Az összeget még utazás előtt – az S. O. S. Alapítvány közreműködésének köszönhetően – eljuttatták a távoli klinikára.
– Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik bármilyen módon segítették Viktória gyógykezelését – sommázta az édesanya, Samuné Vulcz Tünde.
– A lányunk, az első beavatkozást leszámítva, nagyon jól viselte a kezelést, amit fizikoterápia, gyógytorna és akupunktúra is kiegészített.
– Délelőtt és délután szinte mindig foglalkozott valaki a kislánnyal, úgyhogy az alváson kívül szinte semmi másra nem jutott idő.
Az édesanya szerint rendkívül zavaró, hogy az orvostudomány is megosztott az őssejtterápiát illetően, bár aki a hangzoui klinikát választja, az utolsó szalmaszálba is kapaszkodik. Ám azt még a kí-

naiak is bevallják: akinek használ, nem tudják pontosan, hogy miért, és akinek nem, ugyanígy homály fedi. Gerincbe és vénába is adhatják az őssejteket, amelyek két-három hónap elteltével épülnek be a szervezetbe és fejtik ki áldásos tevékenységüket.
– Szeretnék most vagy nyolc-tíz héttel idősebb lenni – szakad ki sóhajként Tünde szájából, aki tolmács testvérével, Erikával és Vikivel Canossát járt kislánya gyógyulásáért. – Nem várunk csodát, pedig ilyenekben is volt részünk. Egy amerikai házaspár Alzheimer-kórban szenvedő hölgytagja a harmadik őssejtkezelést követően kiszállt a kerekes székéből és tett néhány lépést – meglehetősen nagy riadalmat okozva ezzel. Kínában hallottuk, hogy azoknál az embereknél, akiknél egészséges járáskép rögzült az agyban, a kezelések látványosabbak, gyorsabbak. A születéskor elszenvedett sérülés okán Vikinek meg kell tanulni a mozgást, erre való a fizikoterápia, a folyamatos gyakorlás.
– Egyszerű és az anyagát tekintve olcsó eszközökkel, játékokkal folyt az őssejtkezelések közötti napokban a munka, amelynek eredményeként Viktória már önállóan képes volt megülni az ágya szélén – folytatta az anya. – Dr. Sean Hu és orvoscsapata a lurkók kedvéért még a legegyszerűbb magyar szavakat is megtanulta, akcentusa pedig mosolyra fakasztotta a csemetéket. Hu Jems, azaz Dzsémsz doki pedig a gyerekek kedvéért bármilyen mókára kapható volt.
– Számunkra újdonságot jelentett

a hevederekkel rögzített állítógép, a speciális izomlazítók sokasága és a játékos eszközök is,

amelyeket mind Viki, mind pedig

a pápai Szabó Máté nagy

előszeretettel használt.
Samuék reménykednek és várnak. Bíznak a sikerben, az őssejtek szó szerinti „dolgos” munkájában. A Pető Intézetből többen is eljutottak már a hangzoui klinikára, a gyerekek állapota szinte kivétel nélkül javult. A győrújbaráti család tisztában van azzal is: az orvosok egy része nem ismeri el a terápia jótékony hatását. Pk azonban sok száz hazai családdal együtt az utolsó szalmaszálba kapaszkodva tették meg a nagy utat, bízva abban, hogy az őssejtbeültetés náluk eredményt hoz és Viki lábra áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörték Kóka János honlapját

Kóka János diplomáját megkérdőjelező fórumbejegyzésre ugrott át szombaton a gazdasági miniszter… Tovább olvasom