Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Újabb roma családok indultak Svédországba

Hétfőn és kedden 3 roma család, összesen 11 fő indult Svédországba Mohácsról, de ezúttal autóval - mondta a helyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke kedden. Azért indultak kocsival, mert a kintről kapott hírek szerint így könnyebben találnak alkalmi munkát.
Kovács István úgy tudja: még 50 mohácsi romának van a hónap végéig érvényes repülőjegye, így ők várhatóan el is indulnak decemberig.

Még mindig több mohácsi roma család tervezi, hogy elindulnak Svédországba a jobb élet reményében – közölte a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője. Információi szerint eddig 130-an hagyták el a várost, és körülbelül 70-80-an fontolgatják az indulást. Eddig 2 család jött vissza a skandináv országból, de közlésük szerint csak azért, hogy rendezzék itteni ügyeiket, és januárban újra kiutaznak – mondta Kovács István.

Vasárnap is biztosan elindulnak néhányan Svédországba, ők azonban repülővel – közölte a kisebbségi vezető, de azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hány fő kel útra. Két családfőnek van érvényes jegye vasárnapra, de lehet, hogy a hozzátartozóiknak is – tette hozzá.

Kedden délután 2 órakor sajtótájékoztatót tartanak Mohácson, amelyen részt vesz többek között a település polgármestere és a Lungo Drom megyei alelnöke is – mondta Kovács István. Az eseményre meghívták azt a 2 családfőt is, akik a napokban érkeztek vissza Svédországból. Az önkormányzati és kisebbségi politikusok ismét megpróbálják lebeszélni az indulásról a romákat, de nem sok eséllyel – közölte Kovács.

A romák szeretnének Magyarországon maradni, de ha nem kapnak segítséget, akkor vagy itt halnak éhen, vagy elindulnak – idézte a kisebbségi önkormányzati vezető a helyi romák panaszát. Kovács István szerint valóban nincs könnyű dolguk a romáknak Mohácson. Körülbelül 50 ezer forintból kell megélnie egy családnak, rossz körülmények között, sokszor víz, gáz, villany nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála – harmadszor

Csütörtökön, november 23-án este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta harmadszorra a… Tovább olvasom