Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Újra benyújtotta népszavazási kérdéseit az LMP

Az LMP pénteken újra benyújtotta az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a testület által korábban elutasított, de azóta újrafogalmazott népszavazási kérdéseit – jelentette be Schiffer Andrással közös budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.
Az LMP most kilenc témában tizenhat, a munkavállalói jogokról szóló kérdést adott be az OVB-hez.

Karácsony Gergely hozzátette, egyúttal az Alkotmánybíróságon (Ab) megtámadják az OVB döntését, amellyel júniusban elutasították a kilenc kérdésüket, mert véleményük szerint a jelenlegi jogszabályok alapján ezekben is ki lehetett volna írni a népszavazást.

Az LMP eredetileg májusban kezdeményezett népszavazást, a tíz témakör közül az Országos Választási Bizottság egyedül az alapszabadság kiadásának szabályozására vonatkozó felvetéseket hitelesítette.

Schiffer András arra hívta fel a figyelmet, az LMP pénteken, az Alkotmánybíróságon azt a két határozatot is megtámadta, amelyekben az OVB a javukra döntött. Ezt a lépésüket azzal magyarázta, hogy az Országos Választási Bizottság indoklása szerinte "finoman szólva nem volt koherens", olyan érvekkel nem engedte át az összes többi kérdésüket, amilyennel átengedte a szabadságolásra vonatkozót. A frakcióvezető hozzátette, éppen ezért azt szeretnék, ha az Alkotmánybíróság hozna döntést az összes kezdeményezésük esetében.

A frakcióvezető hangsúlyozta, szeretnék, ha jövőre már megtartanák a népszavazást, mert a "Fidesz gazdaság- és társadalompolitikája arról szól, hogy munkahelyteremtés címén éhbérért akarnak embereket piramisépítkezésekre kihajtani".

Az újrafogalmazott és most benyújtott kérdések többek között a felmondást, az álláskeresési járadék mértékét, a próbaidőt, a tankötelezettséget, a túlórákat és a szabadságot valamint a nyugdíjjogosultságot érintik.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. július 08. 15:40
    „Nem lehet számítani arra a továbbiakban, hogy alkotmánybíróság bármilyen kormánnyal szemben menő döntést hoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mézhamisítás: két embert gyanúsítanak

Egy multi áruházaiban kapható mézről kiderült, hogy nem felel meg az előírásoknak. Tovább olvasom