Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Újra előzetesben a Pécsi Tudományegyetem volt főigazgatója

Újra előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vesztegetéssel gyanúsított volt gazdasági főigazgatóját, mert korábbi szabadulása után milliós értékben rendelt műszaki cikkeket az intézmény bankkártyájával.
Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke hétfőn újságíróknak elmondta: a bíróság egy hónapra rendelte el a 45 éves férfi előzetes letartóztatását. A büntetőeljárás hatálya alatt álló gyanúsított ellen ugyanis újabb eljárás indult szabadságvesztéssel fenyegető szándékos bűncselekmény miatt.

A bíróság elnöke hozzátette, hogy a gyanúsított és védője fellebbezett az előzetes letartóztatás elrendelése ellen. I. Gábor azzal védekezett, hogy közalkalmazotti jogviszonya fennállt a cselekmény elkövetése idején, a VIP-kártyát nem tiltották le, így jogszeren használta.

A rendőrség I. Gábort múlt pénteken vette őrizetbe készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntettének megalapozott gyanújával, és indítványozza előzetes letartóztatását.

A PTE korábban vesztegetéssel meggyanúsított volt gazdasági főigazgatója szabadulása után két és fél millió forint értékben rendelt műszaki cikkeket az interneten az egyetem költségére. Bódis József, az intézmény rektora korábban az MTI megkeresésére a megrendelés tényét megerősítette, több részletet azonban nem közölt. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy belső vizsgálatot rendelt el, és bejelentést tettek a rendőrségen.

Az MTI úgy értesült, hogy I. Gábor a megrendeléseket még egyetemi vezetőként kapott VIP-kártyájának birtokában bonyolította le. Erre azért nyílt lehetősége, mert bár a gyanúsításával összefüggésben korábban visszavonták főigazgatói megbízatását, e jogosultságát nem szüntették meg. A volt főigazgató végül csak 83 ezer forint értékben tudott vásárolni, a Magyar Államkincstárnál ugyanis időben leállították a megrendeléseket.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás. Az ügyben I. Gábor mellett érintett lett az egyetem informatikai igazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója és a PTE három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének több képviselője is.

Az NNI titkos információszerzésen is alapuló feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak - különböző beszerzések során - pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három vállalkozást.

Az ügyben tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba. Utoljára a gazdasági főigazgató szabadult, az idén júliusban 30 millió forint óvadék ellenében a házi őrizetét rendelte el a Pécsi Ítélőtábla. A Pécsi Városi Bíróság augusztusban ezt is megszüntette, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

I. Gábor augusztus 29-én, meglévő közalkalmazotti jogviszonyából adódóan, tájékoztatási és együttműködési kötelezettségének eleget téve jelentkezett munkáltatójánál, és írásban is bejelentette: táppénzes állományban van, ezt a munkáltató tudomásul vette.

Hajdu István újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a gyanúsított az újabb letartóztatásával nem veszíti el a korábbi szabadulása fejében fizetett 30 millió forintos óvadékot, hiszen nem szökött meg, és nem rejtőzött el a hatóságok elől. Mivel más bűncselekmény gyanújával újra előzetesbe került, a pénzt visszaadják neki.

Ha I. Gábor bűnössége bebizonyosodik, halmazati büntetésként 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Olvasóink írták

  • 1. pirosmedence 2011. szeptember 05. 13:33
    „És Mayer Mihály volt-leváltott-nyugdíjazott pécsi katolikus püspök urat mikor tartóztatják le????? A verebek az csicsergik, hogy több mint 200 milliós sikkasztás, hűtlen kezelés, csalás, kiskorúak elkövetett szexuális zaklatás stb. mellett már nem ne is szóljunk a csip-csup 28 milliós BMW-ről, amibe a méltóságos püspökfalatot rakta bele!!!! És a jelenlegi püspök nem nyilatkozik, pedig hónapok óta szeretné a sajtó szóra bírni! Hát Pécsen sem egyszerű a helyzet: a Pannon Szimfonikus Zenekar egyik elöljárója nem engedi az őszi hangversenyévadban Kodály: Felszállott a páva c. zenekari darabját műsorra tűzni, mert a polgármester Páva Zsolt személyére nézve sértő lehet!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy ház Budapesten

Kigyulladt egy ház a főváros II. kerületében hétfő reggel, két lakót füstmérgezés miatt kórházba szállítottak. Tovább olvasom