Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Újra habzik a Rába - Fodor szigorú fellépést vár

Péntek reggel ismét erősen habzott a Rába, emiatt a magyar környezetvédelmi miniszter tájékoztatást kért az osztrákoktól - olvasható a zöldtárca közleményében. Fodor Gábor szakminiszter határozott és kemény fellépést vár a szennyezőkkel szemben.
A magyar környezetvédelmi miniszter azonnali tájékoztatást kért az osztrák szervektől, hogy történt-e határérték feletti kibocsátás, ami a Rába szentgotthárdi szakaszának pénteki intenzív habzását okozta. Fodor Gábor a szennyezőkkel szemben olyan szigort vár, amilyennel a magyar hatóságok léptek fel az Ikva patak szennyezőjével szemben.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pénteken II. fokú vízminőségi kárelhárítást rendelt el a folyón. A vízügyi szakemberek mintát vettek annak kiderítésére, hogy történt-e határértéket meghaladó szennyezés. Hétfőn mintát küldenek a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézetnek (VITUKI), illetve egy független laboratóriumnak, amellyel a Greenpeace is dolgozik. Emellett intenzív figyelőszolgálat van érvényben, amelynek keretében Szentgotthárdnál napi három alkalommal, míg a többi duzzasztónál napi egy alkalommal ellenőrzik a folyó állapotát.

A Rába vízminősége - a tervek szerint - 2009 után nyeri vissza természetes állapotát, azonban addig sem megengedhető a péntekihez hasonló mértékű habzás. A Rába-völgy problémájára a nyáron a két miniszter által kötött megállapodás jelent megnyugtató megoldást, ezért - mint ahogy eddig is - ennek szigorú betartatása a magyar fél első számú célja - áll a zöldtárca közleményében.

Olvasóink írták

 • 3. Hazafi 2008. március 01. 13:39
  „Fodorkám... felléphetsz az osztrák bőrgyáros terepjárójának a lépcsőjére... akár szigorúan is, ez a legtöbb ami Tőled telik, meg a "habzó" száj, más eredménye eddig nincs, bezzeg a Ikva esetében a 165 m3 vízzel történt öblítős kármentesítés 2 milliós értéke???
  Hogy is van ez? 33000m3 cukros-földes vizet, ami egyébként oldódik és nem is igazán környezetszennyező, azt lehet semlegesíteni 16 autónyi tiszta vízzel? Tán beosztották a mennyiséget vagy hogy csinálták? A szennyező cukorgyárat terheli a 22 milliós bírság is.... mi van, nem kaptál belőle részesedést?
  A habzó Rába nem tegnap óta habzik, és a duma, meg a hathatós közbenjárásod ellenére rendszeresen megismétlődik...”
 • 2. Horváth Szolt 2008. március 01. 08:28
  „Hülye”
 • 1. Horváth Tsolt 2008. március 01. 05:20
  „Úgylátszik a férgeseknek mindent lehet. De ha nálunk történik ilyen a céget abban a pillanatban eltörlik a föld szinéről. Mi magyarok csak "nyaljuk minig a sógorok seggét" nem kellene. Hanem teljes mértékben szigoruan fellépni, és nem azt nézni kitől jön a gané. A lehető legmagasabb büntetést kérni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épen találtak meg egy 1400 éves kőkemencét Körösújfalunál

Egy 1400 éves kőkemencét találtak a régészek a Békés megyei Körösújfalu mellett. A folyami… Tovább olvasom