Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Újra ki kell írni a közbeszerzési eljárást a sportcsarnokra

Újra ki kell írni a közbeszerzési pályázatot a tervezett mosonmagyaróvári sportcsarnok megvalósítására, mivel a közbeszerzési döntőbizottság megsemmisítette a bírálóbizottság korábbi döntését. A polgármester szerint a PPP-konstrukció helyett állami támogatással, saját erőből kellene megvalósítani a beruházást.

A szociális foglalkoztató körüli anomáliák

Mosonmagyaróvár önkormányzata képviselő-testületének csütörtöki ülésén Nyitrai József napirend előtt ismét a szociális foglalkoztató körüli anomáliákról szólt és ismét arra hívta fel a polgármester figyelmét, hogy tegyen büntetőfeljelentést a menesztett vezetővel szemben. Stipkovits Pál elmondta: az elkövetett cselekmény súlyával azonos mértékű döntést hozott az ügyben a képviselő-testület. A polgármester egyébként sem tartja jónak, hogy feljelentést tegyenek, amíg a munkaügyi per folyik a menesztett vezető és az önkormányzat között.

A múlt évi költségvetés végrehajtásáról

A napirendek sorában tárgyalta a képviselő-testület az önkormányzat múlt évi költségvetésének végrehajtását. A beszámolóból kiderül: a költségvetés bevételi, illetve kiadási előirányzata 9,86 milliárdról 10,45 milliárd forintra módosult és 9,43 milliárd bevétellel, valamint 9,03 milliárd kiadással teljesült. Az önkormányzat 337,5 millió forint hitelt vett fel az elmúlt évben.
Árvay István szerint az elmúlt évi gazdálkodás valódi hatását most érezni igazán, hiszen soha nem volt ilyen rossz likviditási helyzetben a város. A képviselő kiemelte az elmaradt sportcsarnoképítést és a kismértékben teljesült koordinált városfejlesztési tevékenységet. Vucsics Péter elmondta: nehéz, feszített időszak volt a tavalyi év. A tervezett bevételek – ingatlaneladások – elmaradása miatt hitel felvételére volt szükség. A képviselő a fejlesztések közül kiemelte az útépítési programot, a csatornázást és a Bartók-iskola belső felújítását. Csorba Dezső a városfejlesztés, az idegenforgalom, a környezetvédelem, a város bevételeit növelő intézkedések elmaradására hívta fel a figyelmet.
Stipkovits Pál elmondta: a költségvetésből látható problémák is rávilágítanak arra, hogy az önkormányzati szféra mára országosan felélte tartalékait, és mindenképpen teljes közigazgatási reformra van szükség.

Tilos a parkolás a Grábner utcánál

A tanácskozáson napirenden volt a fizetőparkolók üzemeltetéséről szóló rendelettervezet módosítása. Az előterjesztésben elsősorban a Városkapu téri – a magyaróvári temető előtti – parkolók fizetési üzemidejét hosszabbították volna meg munkanapokon délután 2 óráig. A testület végül elfogadta Vucsics Péter – a körzet képviselője – javaslatát, hogy maradjon az eredeti szabályozás szerint délig a fizetés a temető előtt. A rendelet módosításával díjfizető parkolókat jelöltek ki a Fő út Grábner utca és buszmegálló közötti szakaszán. Ezzel együtt – Árvay István javaslatára – a Grábner utca torkolatánál megtiltják a megállást.

Nem maradt jelentkező a sportcsarnokra

A tervezett sportcsarnok közbeszerzési eljárásáról szóló tájékoztatóból kiderül: a dokumentációt hat cég vásárolta meg, a január 9-i határidőig négyen nyújtották be részvételi jelentkezésüket. A bírálóbizottság két jelentkezést minősített alkalmatlannak, egyet pedig érvénytelennek. Ajánlattételre így csak egy jelentkező maradt. Az eredményhirdetést követően az érvénytelennek minősített jelentkező jogorvoslati kérelmet terjesztett elő a közbeszerzési döntőbizottsághoz és jogsértésre hivatkozva kérte a döntés megsemmisítését. A bizottság egy pontban helyt adott a jogorvoslati kérelemnek és megsemmisítette a részvételi szakaszt lezáró döntést. Így újra az elejéről kell indítani a közbeszerzési eljárást.
Stipkovits Pál szerint semmi garancia sincs arra, hogy az új eljárás eredményt hoz, hiszen bármelyik jelentkező ismét „megtorpedózhatja” azt. Ezért új alapokra kell helyezni az egész megvalósítási konstrukciót. A polgármester már felvette a kapcsolatot másik három város önkormányzatával, ahol szintén hasonlóan PPP-program keretében valósítanák meg a beruházást. Az önkormányzatok a jövő héten tárgyalnak a minisztériummal arról, hogy az állami támogatás megtartása mellett a települések saját erőből valósítsák meg a csarnokot.

A múzeum megvalósítása két-három év

Az ülésen tárgyalták az önkormányzat és a Győri Határőr Igazgatóság között kötendő ingyenes ingatlanhasználati szerződéstervezetet. Szentkuti Károly elmondta: megegyeztek a határőrséggel, hogy az ’56-os emlékhely kialakításához ingyenesen bérbe adják az ipartelepi határőrlaktanya 441 négyzetméteres utcafronti részét. Az alpolgármester szerint az emlékhely kialakításának tervtanulmányához szükséges forrás rendelkezésre áll, így ezt el tudják készíteni az ötvenedik évfordulóra. A múzeum megvalósításához azonban két-három év szükséges.
(A tanácskozás további témáira lapunk későbbi számában visszatérünk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerrard: nem

labdarúgás

Rafael Benitez, az FC Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője… Tovább olvasom