Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Újra lehet pályázni hőszigetelésre, nyílászáró-cserére

A gazdasági tárca rövidesen induló pályázatán azok vehetnek részt, akik hajlandók leszigeteltetni lakásukat és kicserélni az elavult nyílászárókat. Akár harmadával is csökkenthető így a számla.
Március végéig ismét meghirdeti a lakossági energiatakarékossági pályázatot a Gazdasági Minisztérium. A tavalyi 1,2 milliárd forintos keretösszeghez képest idén 2,6 milliárd forintra lehet pályázni. Hasonlóan a tavalyihoz, a hagyományos építésű lakások tulajdonosai külső hőszigetelésre, nyílászáró-cserére és fűtéskorszerűsítésre kérhetnek vissza nem térítendő támogatást, de kaphat pénzt az is, aki napelemmel, hőszivattyúval vagy egyéb megújuló energiahordozóval csökkentené az energiaszámláját.

Az április 10-étől benyújtható pályázattal akár 265 ezer forintos támogatás is szerezhető. Ráadásul idéntől a Magyar Fejlesztési Banktól 6,4 százalékos kamattal hitelt is fel lehet venni a beruházásra, így az sem marad le, aki nem tud önrészt felmutatni.

Az igazságügyi szakértő szerint elég rossz az átlagos magyar lakások hőszigetelése. Imrei Józsefné, a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének elnökségi tagja azt mondja: akár 30 százalékot is spórolhat az, aki leszigeteli a házát.

- Mondhatjuk, hogy a régi építésű családi házak zöme rossz állapotban van ilyen szempontból, a nyílászárók, a külső falak hőszigetelést igényelnének. A megtakarítást 10-30 százalék közötti összegre becsülném, de ez annak függvénye, hogy milyen rossz állapotú az épület. Minél rosszabb állapotú, annál nagyobb lesz a megtakarítás. Természetesen az ideális az volna, hogy egyidejűleg történhetne meg a külső falak és a nyílászárók szigetelése, valamint egy kazánkorszerűsítés is.

Tavaly, amikor kiírták a pályázatot, pár hét alatt elfogyott a pénz. Ha az idei 2,6 milliárd forintos keret kiürül, az MFB-től akkor is fel lehet venni a beruházásra a kedvezményes hitelt. A minisztérium hétfőtől egy fórumot is indít a honlapján, ahol mindenki érdeklődhet a pályázat részleteiről.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb „Vörös kakas”-t keresnek

Lángba borul időnként Sopron zöldövezetében egy-egy fából épült házikó, tároló vagy épp… Tovább olvasom