Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Újra lehetnek helyi képviselők az orvosok

Folytatás az 1. oldalról.

A 2000-es törvénymódosítás szerint nem lehet önkormányzati képviselő az, „aki, illetve akinek a személyes közreműködésével működő gazdasági társaság önkormányzati feladatot a képviselő-testülettel vagy a annak szervével kötött vállalkozási, megbízási szerződés vagy munkaszerződés alapján lát el”. Ennek hátterében az a megfontolás állt, hogy nem egészséges, ha valaki képviselői minőségében megbízóként szerepet játszik olyan döntéseknél, amelyek számára megbízottként előnnyel járnak.

Vétett a jogalkotó

Az Alkotmánybíróság a múlt héten megállapította, hogy a jogalkotó a vitatott törvényhely megalkotásakor „nem alkalmazott a szabályozás alkotmányos céljából következő azonos mércét az összeférhetetlenségi okok meghatározása során, nem azonos elvek és szempontok alapján ítélte meg az önkormányzati képviselői megbízatással összeférhetetlen helyzeteket, így a vizsgált rendelkezés sérti az alkotmány 70/A paragrafusában szabályozott jogegyenlőség követelményét”.

Kilenc bírósági ügy

A most megsemmisített paragrafus miatt a megyében számos vállalkozó orvos nem jelöltette magát a helyhatósági választáson négy éve. Akik mégis indultak és be is kerültek a testületbe, vagy maguktól lemondtak a mandátumról, vagy a képviselők mondták ki az összeférhetetlenséget.
Ahol erre a testület nem volt hajlandó, ott a közigazgatási hivatal a megyei bíróságon kezdeményezte az összeférhetetlenség megállapítását. Győr-Moson-Sopronban kilenc ilyen ügy volt, amelyek egy-egy csornai, gyarmati, kajárpéci, koroncói, rábapatonai, romándi, töltéstavai, dunaszigeti és péri eset végére tettek pontot.

Nélkülözhetetlen ismeretek

Dr. Baranyai Judit, Dunasziget háziorvosa egyike volt azoknak, akiknek mandátumáról a bíróság döntött. P 1985 és 1998 között volt helyi képviselő, és a falubeliek 2002-ben a legnagyobb szavazati arányban voksoltak rá. A szakember lapunk kérdésére elmondta: méltatlan és méltánytalan volt az ellene folytatott eljárás, s emiatt nem tervezi az indulást. Hozzátette: ettől függetlenül örül az Alkotmánybíróság döntésének, mert mindig is jogtalannak tartotta a vállalkozó orvosok kizárását. „A háziorvosok olyan ismeretekkel rendelkeznek egészségügyi, szociális kérdésekben, amelyekkel az önkormányzati apparátus nem, ezért nagy szükség van a munkájukra” – fejtette ki.
Ugyanígy vélekedik dr. Begya László is. A nyúli háziorvos ugyan túlzásnak érezte a tiltást, de inkább nem indult el a választáson 2002-ben. Megjegyezte: a hír hallatán felmerült benne, hogy idén jelölteti magát, de még nem döntött.
Dr. Kárpáti György soproni orvos 1998-ban épphogy lemaradt a városházi mandátumról, négy éve pedig – tisztában lévén a szabályokkal – inkább nem indult. Lapunknak elmondta: egyelőre még nyitott kérdés, hogy mit tesz idén ősszel.
Dr. Mihály Sándor koroncói háziorvos, a község 1998–2002 közötti alpolgármestere – akit legutóbb a megyei bíróság fosztott meg képviselői székétől – arra hívta fel a figyelmet: a falvakban úgyis egyre kevesebb az értelmiségi, ezért semmiképpen nem szerencsés semmilyen réteget kizárni a helyi ügyekből. „Ha a helybeliek felkérnek, elképzelhető, hogy vállalom a jelöltséget” – tette hozzá.
A most megsemmisített paragrafus miatt a megyében számos

vállalkozó orvos nem jelöltette magát a helyhatósági választáson négy éve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom