Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Újra Magyarországról cikkezett a külföldi sajtó

Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap a lengyel, a magyar és a román belpolitikai helyzetről közölt elemzést szerdán.
A szerző, Reinhard Veser A Bermuda négyszög című írásában kifejtette: "Kelet-Európában a jobboldal előszeretettel tesz megbotránkoztató lépéseket, az egykori kommunisták viszont inkább üzletelnek". A jobboldal nem törődik cselekedetei és kijelentései "opportunitásával", az "egykori kommunistáknak" viszont "finom érzékük van az opportunizmushoz", ez biztosította számukra a "hozzáférést a hatalomhoz, a zsíros állásokhoz és a kiváltságokhoz". Ezért nem kell "névértéken venni" a szocialisták tiltakozását "Orbán Viktor nemzeti konzervatív kormányának demokráciaellenes tendenciái ellen" - írta Veser.

Kifejtette: a "puha átmenet" révén "a régi nomenklatúra" megőrizhette "kulcspozícióit a gazdaságban, az igazságszolgáltatásban, az államigazgatásban és a médiában". Hozzátette: Orbán "bevallott célja, hogy a diktatúra haszonélvezői (és örökösei) hatalmának megtörésével befejezze az 1989-es rendszerváltást". Ennek során "megkérdőjelezhető módszereket is alkalmaz", politikáját pedig "dagályosan nacionalista-hazafias kísérőzenével" egészíti ki, ami megütközést kelt Nyugat-Európában. Megjegyezte: "helyes, hogy az EU alaposan Orbán körmére néz".

Úgy vélte: Lengyelországban és Magyarországon csekéllyé vált a demokráciát az egykori állampártok részéről fenyegető "lopakodó veszély". A román példa azonban azt mutatja, hogy "húsz évvel a diktatúra bukása után" még mindig "megdöbbentően erős" a titkosszolgálati összefonódásokból, "a szociáldemokratává változott egykori kommunistákból", a nomenklatúrából származó üzletemberekből és a szervezett bűnözésből álló "Bermuda négyszög szívóereje", és az a veszély fenyeget, hogy "eltűnik" benne a demokrácia és a jogállam.

A Financial Times felzárkózó térségi blogrovatában (beyondbrics) Kester Eddy budapesti tudósító azt írta, hogy "értelmetlennek és törvénysértőnek" minősítette Simor András MNB-elnök a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztését a jegybanki műveletekre, és a döntés valószínűleg hasonló érzelmeket kelt majd a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU illetékeseinek körében is. Az írás szerint Orbán Viktor miniszterelnök Simor András tiltakozása ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy az MNB sem mentesülhet az illeték hatálya alól.

Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára azonban a Financial Timesnak kijelentette, hogy az MNB felügyelőbizottsági tagjaként a testület rendkívüli ülésének összehívását kéri, megvizsgálandó a kiterjesztési javaslat hatását az MNB törvényes működésére és működési költségvetésére.

A Klubrádió frekvenciapályázatból való kizárásáról közölt cikket az osztrák Der Standard. Az ellenzéki rádió most véglegesen elveszítheti a 93.5-es frekvenciát - írta a vezető liberális osztrák napilap, beszámolva arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) formai ok miatt kizárta a pályázatból a Klubrádiót és más pályázókat. "Ez egy abszurd tragédia, most az ideiglenes engedélyünket is elveszíthetjük" - mondta Bolgár György, a Klubrádió műsorvezetője a lapnak. Kiemelte, hogy a rádiónak nyolc napja van bírósági fellebbezés benyújtására, s nem tudni, hogy ez elegendő lesz-e, mert július közepétől augusztus végéig nyári szünet miatt nem dolgoznak a bíróságon, és a rádió ideiglenes sugárzási engedélye augusztus 7-én lejár.

Olvasóink írták

 • 4. saturnus 2012. július 12. 07:59
  „Énszerintem,egy gazdasági maffia kaparintotta meg a hatalmat amit politikai gazdatestet talált és öltöztette fel. Nagyon megfogja a társadalmat viselni,nem túlzok ha nemzeti tragédiába fog torkolni és ha a nemzet ezt a rákos daganatot nem távolítja el akkor Albánia szintjére fog vissza esni az ország ha ezeket engedik,hogy az EU bol kiléptessék az országot.”
 • 3. babar 2012. július 11. 23:19
  „Na végre már, azt hittem, hogy teljesen elfelejtettek minket!”
 • 2. X_Y 2012. július 11. 17:48
  „1.Mozimasiniszta 2012.07.11. 16:22
  "és ki nem ha a FAZ "

  Ilyneek ezek a nyugati konzervatív újságok ...

  A magyar kormány rendszeresen házhoz megy a ló<moderálva>ért.
  vagy ahogy egy blogon írta valaki
  "Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye..."”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. július 11. 16:22
  „na..csakhogy végre már megint...és ki nem ha a FAZ ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érkeznek bejelentések a rendőrségi pszichológus eltűnése ügyében

Kapott bejelentéseket a pécsi rendőrség a vasárnap hajnalban eltűnt pszichológusa, Bándy Kata… Tovább olvasom