Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Újra teljes létszámmal működhet az Alkotmánybíróság

Jövő héttől újra teljes létszámmal működik az Alkotmánybíróság. Egyhangúlag támogatta Kiss László és Trócsányi László alkotmánybíróvá választását az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottsága. A Parlament jövő héten szavaz.
Az Alkotmánybíróság független testület, nem része az igazságszolgáltatási szervezetnek, önálló költségvetése van. Az alaptörvény szerint 11 tagból áll. A tagokat az Országgyűlés választja kétharmados többséggel. A személyekre a frakciók egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot. A megbízatás 9 évre szól és egyszer megújítható. A tisztség a 70. életév betöltésével megszűnik.

Most két jelöltről dönt a Parlament. Tavaly nyár óta csak tízen vannak az alkotmánybírák, mivel akkor járt le Bagi István megbízatása. Az ő helyére jelölte a bizottság dr. Trócsányi Lászlót. Az egyetemi tanár a Szegedi Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán az Alkotmányjogi Tanszéket vezeti. Kutatási területe a magyar és összehasonlító parlamenti jog, különösen a közigazgatási bíráskodás, a központi államszervezet, valamint az alkotmányozás témakörében folytatott kutatásokat.

A másik jelöltet, dr. Kiss Lászlót 1998-ban választották alkotmánybíróvá. Az ő mandátumát most készülnek meghosszabbítani. Az egyetemi tanár a Pécsi Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanít alkotmányjogot, közigazgatási jogot és törvényhozást. Még márciusban további két alkotmánybíró 9 éves megbízatása jár le, a közeljövőben tehát újabb két jelöltről kell döntenie az Országgyűlésnek.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok kicsivel kevésre megyünk

Évente 150 millió egy- és kétforintos kerül forgalomba Magyarországon. Az üzletekben nem szívesen… Tovább olvasom