Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Újrakezdődik a határozatlan idejű vasutassztrájk

Február 25-én hétfőn nulla órától újrakezdődik a határozatlan idejű vasutassztrájk. Mivel a VDSzSz és a MÁV a tárgyalásokon nem tudott megállapodni az elégséges szolgáltatásról, egyelőre nem tudni, hány vonat és hogyan jár majd.
Folytatja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) a határozatlan idejű sztrájkot hétfőn nulla órától. Az érdekvédők azzal indokolják a döntést, hogy a MÁV a tárgyalásokon politikai nyomásra, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium utasítására semmilyen kompromisszumot nem volt hajlandó kötni. A sztrájk újrakezdésével nyomást akarnak gyakorolni a munkáltatóra a hétfő délutáni, újabb egyeztetés előtt - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Gaskó István, a VDSzSz elnöke. Mivel a korábbi egyeztetéseken nem született megállapodás az elégséges szolgáltatásról, Gaskó István szerint hétfőn kaotikus állapotok várhatók a személyszállításban.

A szakszervezeti vezető szerint egyetlen vonatról sem lehet tudni, hogy jár-e majd, és ezért egyértelműen a munkáltató a felelős. Hozzátette: a VDSzSz az utasok érdekében vasárnap délután 5 órakor még egyszer megpróbál egyeztetni a vasúttársasággal az elégséges szolgáltatásról, hogy a kérdés reggelre megoldódhasson. A VDSzSz és a MÁV hétfőn délután folytatja a tárgyalásokat, amelyen ismét Herczog László, a munkaügyi tárca szakállamtitkára lesz a közvetítő. A szakszervezet fenntartja a követeléseit: a MÁV Cargo privatizációjának bevételéből minden vasutas dolgozónak nettó 250 000 forintos, egyszeri kifizetést, valamint a kiszervezett cégek dolgozóinak 10 százalékos alapbérarányos, úgynevezett kihelyezési pótlékot akarnak. A szakszervezet február 1-én hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, amit azóta többször felfüggesztett.

Olvasóink írták

 • 17. pemo 2008. február 25. 19:42
  „Atika! azt hiszem Te vagy az erdőben, járj a vonattal meg a busszal, hagyd a kocsidat a garázsban.
  egy árva szóval sem mondtam h az igazság ellen vagyok, csak az a baj, hogy sokan gondolkodnak Úgy ahogy Te, nem nézik a másik oldalt, a Te pénzedből, meg az enyémből fogják kipótolni a sztárk alatt kiesett bevételüket, és az sem a dolgozóiké lesz, ugye tudod.”
 • 16. Bakter 2008. február 25. 18:08
  „Tisztelt Hozzászolók!

  A sikerdijjat amit egy külső cég kapott azt jogosnak tartjátok ugye???”
 • 15. Kisházy Zoltán 2008. február 25. 16:03
  „Kedves Hozzászólók!
  53 éves vezető jegyvizsgáló vagyok. Évtizedeken át szolgálom a MÁV-ot. Higgyétek el, hogy mi sem visszük haza a 100000Ft-ot havonta. A sztrákhoz Nektek is jogotok van a demokráciában. Így hát a "mi lenne ha..." mondatnak nincs éertelme. Ha a vasúton az egyik ágazat 6,9% béremelést kap, a másik meg csak 2,9%-ot, akkor ki is osztja meg a társadalmat? A sztrájk mindenhol kellemetlenségekkel jár. Ez az alapvető tulajdonsága. Egyébként köztünk is vannak diplomások is, de 8 általánossal érettségi nélkül nem is lehet bekerülni közénk. Nekünk is évente többször is kell vizsgázni, ismerni kell minden munkákkal kapcsolatos előőírást, utasítást. Ezeket pedig nem éppen ideálisnak nevezhető munkakörülmények között kell betartani, betartatni. Tapasztalatból mondom, hogy sok utas csak a jogait ismeri, az utazással kapcsolatos kötelezettségeit nem. Ezekkel kapcsolatban pedig ajegyváltással egyidejűleg szerződést köt a MÁV Zrt-vel. Hogy a sztrájk jogos vagy nem, azt eldöntötte a bíróság. Persze, hogy értelme van e, arról megoszlanak a vélemények. Nem tudom ismeritek e az EU-ban hasonló munkakörben foglalkoztatottak anyagi és erkölcsi elismerésének mértékét. Érdemes elgondolkodni persze, hogy nálunk a sztrájk kinek is az érdekeit szolgálja legalább is abban a formában, ahogy mi csináljuk.
  Az a véleményem, hogy egy emberibb, megosztottságot nélkülöző,
  összrtartó társadalomért küzdeni mindannyiunk érdeke. Tegyük ezt demokratikusan.”
 • 14. teloka 2008. február 25. 08:12
  „Na és ezeket a lemaradt dolgokat ki fizeti meg? Majd a te adódból Atika2, meg a többi rendesen befizetett adókból azaz aki nem sztrájkol! A "szakszervezet" nem az, ami régen volt. A Gaskó a kis palotást játsza és elért valamit is abból? NEM, mert mennyibe is kerül a benzin azóta? Akkor más is sztrájkolhatna, mert nem kapja meg azt a megérdemelt fizetést amit szeretnének kihajtani! Mi csak morgolódni tudunk, de csinálni valamit is a jövőért a gyermekeink jövőjéért?! Ezt kell nekik látni? akkor ne csodálkozzunk, ha ŐK meg még rosszabbak lesznek......”
 • 13. joco 2008. február 25. 05:44
  „Atika 2.: Ha egy cégnél több szakszervezet müködik és csak az egyik nem tud "megegyezni" , akkor ki a hibás? Ha van egy leendö fideszes szakszervezeti tagozat vezetö, és érdekes modon a fidesz népbutito (magánvéleményem)népszavazása elött kezd "sztrájkolni", kinek az érdekélben "tevékenykedik?Amit pár- mert állomásonként nagyon kevés sztrájkolo van- az ország többségének- nem csak az "ujtöbbségének"- megkeseriti napjait, azok visszaéálnek a sztrájkjoggal.Ja és itt mint a gaskoi"sztrájk barátjai"támogatoi igencsak kevesen vagytok(tán ketten).És csak egy utolso, Utánad szabadon, akik támogatják eme gaskoi "sztrájkot" azok "MEGOSZTJÁK A TÁRSADALMAT" (ezt Töled loptam)”
 • 12. Atika2 2008. február 25. 05:02
  „pemo!
  te nem latod a fatol az erdöt; egy kis napi kellemetlensegert elfelejtsek az igazsagot, bedöljenek a hazugsagoknak, es ne küzdjenek a penzükert?”
 • 11. pemo 2008. február 24. 23:55
  „Atikának!
  Majd ha a Te egyetemista Gyereked is minden héten ingázna Bp és Győr között, majd nem így éreznéd a helyzetet. Szállj magadba kicsit és gondolkodj el rajta, itt rég nem arról van szó mint amit Te írtál: itt a hétköznapi ember életének ellehetetlenítése a cél.”
 • 10. G.P. 2008. február 24. 22:32
  „Röhej!!!
  Így az emberek elég hamar át fognak szokni más közlekedési eszközre( busz, autó, tovább növelve a zsúfolt utakat) a kiszámíthatatlan vonatközlekedés miatt legyen az sztrájk, vagy 2 centi hó. Ha kevesebb lesz az utas, kevesbb vonatra lesz szükség, és majd akkor megint tüntetni fognak, mert majd megint meg akarnak szünetni egy két vonalat, és akkor még kevesebb utasa lesz a vasútnak, még kevesebb............................”
 • 9. Didi 2008. február 24. 20:45
  „Tomika!

  TV2 naplo ma este. Azért ne keseredjél el:-)
  Ebböl látszik, nem mindenki idiota Magyarországon!

  A cikkhez: Gasko utolso rugásai”
 • 8. Atika2 2008. február 24. 20:45
  „kedves mindenki!
  a sztrajk egyenes es JOGOS dolog - öszinten vallaljak a velemenyüket, az erdekeik vedelmet; aki a sztrajk, nepszavazas ellen szol az nem demokratikusan gondolkodik; minden ellenkezö velemeny diktatorikus es demagog (pl.mennyi penzbe kerül, mennyit keresnek a vasutasok);
  ertsük meg, azert bomlasztjak az összefogast, hogy megosszak a tarsadalmat”
 • 7. pemo 2008. február 24. 20:19
  „Nem tudom mi lenne, ha mindenki sztrájkolna, mert kevés a fizetése. Nem lenne a boltban kenyér, tej, vagyis nem lenne nyitva a bolt sem. Nem lehetne esetleg megpróbálni kiszűrni a baktereket és nem engedni vásárolni sehol sem őket, mondván ma sztárjk van, egyenek abból ami otthon maradt még.
  Teljesen kiszolgáltatottak az utazók, a diákok akik hétvégén pl. ma este mennek vissza, állnak egész úton a vonaton azért, mert holnap nem megy semmi. Aki meg nem ma, az holnap a buszon fog állni Bp-ig, vagy ahova utaznia kell munkába iskolába.
  Micsoda szemét dolog ez "Kedves" vasutasok”
 • 6. Putyilov 2008. február 24. 20:07
  „Mivel állami cég eladásából származó pénzt követelnek,így én is kérem a részemet,mert én is ennek az országnak az állampolgára vagyok!!!!!”
 • 5. :-( 2008. február 24. 19:58
  „Nem hiszem el basszus...csak tudnám miért, mikor úgysem kapják meg amit akarnak.”
 • 4. TOMIKA 2008. február 24. 19:45
  „IGEN IGEN IGEN !”
 • 3. Kért Elek 2008. február 24. 18:38
  „Gaskó úr, majd csak eléri, hogy bezárják a szárny vonalakat....”
 • 2. teloka 2008. február 24. 18:34
  „Pfúúúúúúúúúúúúúúúúújjjjjjjjjjjjj, mivel nem tudok itt fütyülni.....”
 • 1. joco 2008. február 24. 17:36
  „Közeledik a népszavazás? gasko mint a fidesz leendö szakszervezti tagozatánaK leendö veztöje a fideszes "elvárásoknak" megfelelöen tevékenykedik: káosz és káosz kialakitása, a minnél rosszabb annál jobb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint háromezren szavaznak majd külföldön

Az összesített adatok szerint várhatóan több mint háromezren szavaznak a március 9-i népszavazáson… Tovább olvasom