Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Újraszabják a gyógyszer-kasszát

Január 15-étől léphet életbe a gyógyszerárakat szabályozó új rendelet, már dolgoznak a jogszabályon. A tervezet szerint a mostani 90 százalékos támogatást 80-ra, a 70 százalékosat 50-re, az 50 százalékosat pedig 30-ra mérsékelnék. Ettől 57 milliárd forint megtakarítást remél az egészségügyi tárca.
Rosszabbul járhatnak azok, akik keringésre, allergiára, vagy mozgásszervi elváltozásra ható gyógyszereket kénytelenek használni, hiszen ezek a készítmények az átlagosnál jobban drágulhatnak. A tervek szerint kétszeresére nőhet például a csontritkulásra vagy pszichiátriai betegségekre felírt gyógyszerek ára, a koleszterincsökkentőké pedig a mostani háromszorosára is emelkedhet.

A gyógyszerek gyártóinak és forgalmazóinak az eddigi 30 helyett mindössze 8 napjuk lesz arra, hogy az árváltozáshoz alkalmazkodjanak. Ennyi idő alatt azonban nem lehet a raktárakat feltölteni - vélik a szakértők. Nem tudni egyelőre azt sem, hogy a már felírt, 30 napig érvényes recepteknél a régi vagy az új szabályok lesznek érvényesek az átmeneti időszakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helybenhagyták Szaddám halálos ítéletét

Harminc napon belül végre kell hajtani Szaddám Huszein halálos ítéletét a fellebbviteli bíróság… Tovább olvasom