Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Újratárgyalják az első fokon felmentett rendőrtiszt ügyét

A Fővárosi Ítélőtábla kedden hozott ítélete alapján újratárgyalják annak a kőbányai rendőr törzszászlósnak az ügyét, akit első fokon felmentett a Fővárosi Bíróság január 14-én.
Társa, egy rendőr hadnagy felfüggesztett fogházbüntetését helyben hagyta az ítélőtábla. Az eset korábban azért kapott a szokásosnál nagyobb sajtónyilvánosságot, mert a tudósítások szerint az ítélet indoklásakor Cserni János, a Fővárosi Bíróság bírája azt mondta: "a rendőr tanúk egy része itt a bíróság előtt biztosan hazudott".

A vád szerint 2006. szeptember 20-ról 21-re virradó éjjel a X. kerületi rendőrkapitányságon több, a zavargásokban résztvevő előállítottat bántalmaztak. Többek között egy perui állampolgár orrcsontja is eltörött. Az elsőrendű vádlott, egy rendőr törzszászlós bűnösségét nem látta kellően bizonyítottnak a Fővárosi Bíróság, és ezért januárban felmentette őt a hivatali visszaélés és a súlyos testi sértés vádja alól.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint az elsőrendű vádlott felmentése nem megalapozott, ezért új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot. A megismételt eljárásban több tanút ismét meg kell hallgatni, és az iratokat az ítélőtábla rendelkezése szerint a bíróságnak eredeti formájukban, nem fénymásolatban kell beszereznie és tanulmányoznia. Ennek azért van jelentősége, mert a különböző dokumentumokban - például fegyverleadási és fogdanaplókban - a bíróság ellentmondásokat tapasztalt.

A másodrendű vádlott, egy rendőr hadnagy bűnösségét viszont kimondta januárban a Fővárosi Bíróság és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásért 1 év fogházra ítélte, aminek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Mellékbüntetésként a hadnagyot lefokozták.

Az ítélőtábla az ítéletnek ezt a részét helyben hagyta, tehát jogerős a felfüggesztett szabadságvesztés. Az előzetes mentesség kedvezményét - ami a büntetlen előélethez kötött munkakör betöltését is lehetővé teszi - viszont megvonták a másodrendű vádlottól. Az ítélőtábla döntésének indoklásakor elhangzott, hogy a hadnagy azért nem méltó az előzetes mentesítésre, mert tettével csorbította a rendőrség tekintélyét, a jogszerű intézkedések iránti bizalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gusztos támogatja az SZDSZ frakció tisztújítását

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese támogatja, hogy tisztújítás legyen a párt parlamenti képviselőcsoportjában. Tovább olvasom