Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Újságírók tiltakoznak az újságírók előállítása ellen

Több újságíró-szervezet és az SZDSZ is tiltakozik, amiért szombaton két újságírót is előállítottak a rendőrök. Az újságírók a Batthyány-örökmécsesnél rendezett, be nem jelentett demonstrációról tudósítottak.
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöksége tiltakozik az újságírók előállítása ellen. A MÚOSZ közleménye szerint a helyszínen tartózkodó kollegák a nyilvánosságot képviselték, hivatásukat teljesítették, attól függetlenül, hogy a szóban forgó tüntetést bejelentették-e előzetesen vagy sem. A be nem jelentett tüntetésen történtek is a nyilvánosságra tartozó események. A tájékoztatás ez esetben sem szorítkozhat a hatóságok közlésére. Állásfoglalásukat eljuttatták az országos rendőrfőkapitánynak is.

A Magyar Újságírók és Készítők Európai Szövetségének elnöksége (MUKESZ) arra kéri a rendőröket, hogy akadályozás helyett segítsék a munkájukat végző újságírókat. A MUKESZ úgy véli, hogy közös érdek a jogszerű rendőri intézkedések megfelelő bemutatása, de az is, hogy az esetlegesen jogszerűtlen intézkedésekről is korrekt tájékoztatást kapjon a közvélemény. Ezért a MUKESZ elfogadhatatlannak tartja, hogy munkájukat szabályosan végző újságírókat előállítsanak, vagy más módon korlátozzanak, ha ők egyébként nem akadályozzák a rendőrök fellépését - olvasható a szervezet közleményében. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében felkérik a rendészeti tárca vezetőjét és az országos rendőrfőkapitányt, hogy dolgozzanak ki olyan utasításokat, melyek betartásával a jövőben a műveleti területen is lehetővé válik az újságírók biztonságos munkája.

A Magyar Újságírók Közössége (MÚK) keddre ígért állásfoglalást az ügyben. A Szabad Demokraták Szövetsége egyetért a szombati be nem jelentett demonstráció feloszlatásával, ám helytelenítik a munkájukat végző újságírók előállítását - olvasható a liberális párt közleményében. A liberálisok nagyobb körültekintést, a vonatkozó szabályok lehető legpontosabb betartását várjuk a rendőrségtől.

Két újságírót is elvittek a rendőrök szombat este a Batthyány-örökmécsesnél tartott, be nem jelentett, kormányellenes demonstrációról. Egyikük azu RTL Klub híradójának nyilatkozva azt mondta: nem érti, miért kellett őt megbilincselni, miután igazolta magát és elmondta, hogy újságíró. A rendőrség szerint szabályszerűen jártak el, mivel többször felszólították a demonstráció résztvevőit, hogy hagyják el a helyszínt.

Olvasóink írták

 • 4. dova 2007. november 20. 23:54
  „Jozsi,
  Akkor az is nagyobb teret kapna, hogy a két újságíró egyike (ATV-n saját elmondása szerint) biztosan nem viselte a PRESS-es mellénykéjét.
  Biztos rosszul emlékszem, de talán az egyik tavalyi labdarúgószurkolós összetűzés után abban egyeztek meg a rendőrséggel, hogy a sajtós munkatársak viselik a mellénykéiket, hogy a rendőrök meg tudják őket különböztetni a tömegben is.

  Egyébként, csak sajnálom a rendőröket, mert mindig őket szopatják, pedig csak a dolgukat próbálnák meg tenni, és mélységesen elítélem az olyan sajtósokat, akik törvényen felülinek képzelik magukat.
  Szinte minden helyszíni tudósítás alatt kifigyelhető, hogy a többszöri rendőri felszólítás ellenére sem engedelmeskednek az rend fenntartóinak.
  Lásd pl. Erzsébet híd lezárása, több volt a sajtós az úton, mint a "demonstráló" és amikor felszólították, hogy ne akadályozzák a rendőri munkát, akkor mintha a falnak beszéltek volna.
  Az RTL-es riporterre egyenes adásban többször rászólt a rendőr, hogy lépjen fel a járdára, hasztalan.

  Sokszor úgy tűnik számomra, hogy ha nincs balhé, akkor majd a riporterek "csinálnak", hogy legyen miről írni.
  Ezt én se nagyon hírdetném vezércikkben”
 • 3. Jozsi 2007. november 20. 00:41
  „Nézzék el a kedves fórumozó társak, hogy magát az eseményt nem kommentálom. Amit viszont furcsállok, az az, hogy a Délmagyar a belföldi hírek rovatban, az oldal alsó részében kisbetűs címben számol be (!) erről az eseményről. Igaz, regionális lap, de vajon a Délmagyar újságírói hasonló helyzetben immunitást élveznének a rendőrséggel szemben? Ugye, hogy nem? Nem kellene ennek a rendszerváltás utáni magyar újságírást alapjaiban átformálni igyekvő, újságíró kollégákat érintő esetnek kicsit nagyobb teret engedni?”
 • 2. drago 2007. november 19. 19:46
  „Jogos a tiltakozás az újságírók előállítsa miatt ez már veszélyezteti
  a szólás szabadságot. Előljárójában hadd jegyezzem meg azt a tényszerűséget, hogy rendőr igazoltatáskor köteles magát azonósítani. Tömegoszlatás során köteles azonósító számot viselnie
  amennyiben nincs rajta abban az esetben nem igazoltathat és nem járhat el mint rendőr. Egyebekben pedig önmagában az eggyenruha viselése és hordása nem hatalmaz fell intézkedés megtételére.
  Amennyiben az újságírókat e feltetelek hiányában igazoltaták abban az esetbe tőrvénysértés és szabadsághoz füződő jog megsértése miatt perelhető a rendőrség akár müveleti területnek nyílvánitotta azt az út szakaszt, vagy sem. A rendőrségi tőrvény nem ismeri azt a fogalmat, hogy műveletei terület és erre való hívatkozás a rendőrség részéről jogszabály ellenes és tőrvénysértő. Az a véleményem, hogy egy két rendőri vezetőt aki a beosztotjait azonósító nélkűl bvezényeli utcára ugyan olyan felelősséggel tartozik a tőrvény előtt mint a beosztotja.
  Mident sommázva a rendőr azonosító nélkül és az előbb vázolt tényszerűség alapján nincs joga igazoltatásra sem , főleg pedig
  előállításra önmaga a rendőrruha semmire sem hatalmazza fel viselőjét. Nem kell mást tenni a rendőrségnek mint a hatályos jogszabályokat és tőrvényeket önmagára nézve is batartani.”
 • 1. Cseter János 2007. november 19. 18:15
  „A rendőrség nem mindíg ismerik fel a hivatali visszaélés elkövetését!
  Ha arra nem kapnak parancsok, vagy, ha ép Ők követik el! Lehet,hogy az újságírók csak előről látták a rendőröket, az azonosítójuk pedig a sisakjuk hátsófelén volt! Igy nem lehet ismét azonosítani az elkövetőket! Lehet, hogy az újságírók önként mentek az előállitószoba szőnyege szélére? Ma még ez is előfordúlhat! Szerintem az újságírás, a hírközlés megfélemlítése nemm új keletű az olyan rendszerben ahol van az "uralkodó elitnek" takargatnivalója! Ugyan is ezek nem a nép szolgálatát végzik, hanem a kizsákmányolását! A rendőrőket pedig ehhez rendeleik ki.A banánköztársaságokban ez megszokott! itt sincs minn csodálkozni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegkarambol a Vas megyei Jánosházánál: egy halott

Egy halottja és egy sérültje van a hétfő délelőtti tömegkarambolnak a Vas megyei Jánosházánál. A… Tovább olvasom