Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Uniós akadálya lehet a lex Audinak

Hiába harcolta ki az Audi, hogy a kutatás-fejlesztési ráfordításokat le lehessen írni a szolidaritási adó alapjából, ezt az uniós versenyszabályok egy bizonyos összeg felett nem engedik.
Az uniós alapelv szerint minden százezer eurónál (25,5 millió forintnál) nagyobb támogatást vagy támogatási programot engedélyeznie kell az EU-nak, néhány fontos közösségi cél kivételével, például a kis- és középvállalkozások támogatása vagy a kutatás-fejlesztés esetében. Azonban ezeknek is van határa: egy beruházást rendszerint legfeljebb 50 százalékban támogathat az állam, a kisvállalkozásoknál ez a plafon 60, az alkalmazott kutatás-fejlesztésnél pedig 75 százalék. Ezen legfeljebb az módosíthat, ha elmaradott térségre irányul a fejlesztés. Magyarországon a kisebb cégeknél nem lehet probléma az innovációs kiadások leírása, hiszen az állami támogatás legfeljebb akkor haladná meg a 25,5 millió forintot, ha a vállalkozás több mint 637,5 millió forintnál többet fordít kutatás-fejlesztésre.

A nagyobb cégeknél a nyereség harmadával nagyobb beruházásra van szükség ahhoz, hogy teljes egészében mentesüljenek a szolidaritási adó alól. Ha az Audi évi mintegy 3,7 milliárd forintos szolidaritási adóját szeretné kiváltani az innovációs ráfordításokkal, akkor az állami támogatás meghaladná a 25,5 milliót. Az uniós szabály szerint 120 milliárd forintot kellene kutatás-fejlesztésre fordítania az autógyártónak, ha teljesen mentesülni szeretne a szolidaritási adó megfizetése alól. Az Audi nem kommentálta a Magyar Hírlap a felvetését. A PM szerint nem vonatkozik az adókedvezményre a hivatkozott irányelv, mivel nem minősül állami támogatásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Doboz a levélpapírhoz

Tovább olvasom