Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Uniós figyelmeztetések az italosüvegeken

Az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a magzat fejlődésére - hamarosan efféle figyelmeztetéseket olvashatunk az italosüvegeken. Miután sikerült EU-szerte kötelezővé tenni a cigarettásdobozokon szereplő intelmeket, az Európai Bizottság úgy gondolta: nem ártana ugyanezt a szeszes italoknál is megpróbálni.
Aggódni tényleg van miért. Az európaiak isznak a világon a legtöbbet - derül ki az egy főre jutó alkoholfogyasztást vizsgáló felmérésekből. A lerészegedés divatja ráadásul a fiatalok körében terjed a leggyorsabban, a kontinens északi és déli országaiban egyaránt. A kiskorúak közül is egyre többen rendszeresen berúgnak.

Azonnal ellentámadásba lendültek a szeszárusításból milliárdos hasznot húzó gyártók. Miközben a brüsszeli bizottság alkoholstratégiát készített, a nagyvállalatok is kidolgozták "ellenjelentéseiket", és a színfalak mögött most erőteljesen lobbiznak. A fő kifogásuk, hogy az uniós elképzeléseket nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, és a tervezett EU-tilalmak a tagállamok közötti kulturális különbségeket sem veszik figyelembe.

Az egyes tagországok inkább az alkoholizmus terjedésétől tartanak. A finn kormány máris bejelentette: nemcsak egészségügyi figyelmeztetések lesznek az üvegeken, de a fiataloknak szóló italreklámokat is korlátozzák majd. A francia parlament már el is fogadta a törvénymódosítást, amely alapján minden szeszes italon a terhességre gyakorolt káros hatásra emlékeztetik a vásárlókat.

Egyéb ötletekkel is szolgál az Európai Bizottság által öszszeállított tervezet. Hasonlóan az élelmiszer-címkézés szigorú szabályaihoz, részletesebb és egységes címkézést vezetnének be az EU-ban forgalmazott alkoholtartalmú termékeknél (alkoholkoncentráció és -tartalom, kalóriaérték, allergizáló összetevők). Korlátozásokkal igyekeznének visszaszorítani a fiatalokat megcélzó - és gyakran megtévesztő - csomagolásokat, amelyek csábító külsővel terelik el a figyelmet a veszélyekről.

A végső szót a tagállamok mondják ki, a Népszabadság információi szerint ha valamelyik kormány nemmel szavaz a szigorításokra, csupán találgatni lehet: nem szeretnék, ha az unió egészségügyi kérdésekbe is beleszólna - vagy csak az italgyártók lobbistái jártak sikerrel?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlövők nélkül átütő siker

Átlövők nélkül, nagy küzdelemben nyerte meg a Balaton-kupát a Rába Quelle-ETO. A férficsapat heti… Tovább olvasom