Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Uniós szintű pénzügyi felügyeletet javasolt Gyurcsány

Az Európai Unió pénteken véget ért brüsszeli csúcstalálkozóján egy európai pénzügyi felügyeleti szervezet létrehozását javasolta Gyurcsány Ferenc kormányfő. A két napos tanácskozás fő témája a klímavédelem a másik az energiapolitika volt. De csúcstalálkozó után a magyar miniszterelnök szólt az amerikai vízummentességről is.
A csúcs egyik témája volt a pénzügyi stabilitás kérdése volt. A magyar miniszterelnök szerint az "amerikai pénzügyi viharok arra ösztönzik az Európai Uniót, hogy védekező mechanizmusokat építsen fel".

"A pénzügyi szolgáltatói szektor határokon átnyúló, tevékenysége egyre inkább nemzetközivé vált, ideje feloldani az ellenmondást, hogy a nemzeti felügyelő hatóságok (Magyarországon a PSZÁF) hatásköre nemzeti szinten maradt." - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő azt szeretné, ha az EU következő soros francia elnöksége alatt, az év második felében konkrét lépés születne az egységes európai felügyelet létrehozásában. Gyurcsány erről február végén levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosonak és a csúcs pénteki, zárónapján hivatalosan is előadta javaslatát, amelyet kifejezetten támogatta Párizs és Róma. Nem tetszik az ötlet a liberálisabb pénzügypolitikát szorgalmazó Londonnak és Luxemburgnak, amelyek megőriznék függetlenségüket. Gyurcsány elképzelése vonatkozna azokra az európai pénzügyi lerakatokra is, amelyeknek anyavállalatainak székhelye az Európai Unión kívül van, de ehhez a Valutaalap és a Világbank együttműködésére is szükség van.

A klímavédelem kapcsán megegyeztek abban, hogy az Európai Unió az év végéig lefekteti a konkrét vállalások ütemtervét, mind az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésében mind a megújuló energiaforrások hasznosításában. Utóbbi esetében Magyarországnak szemben a 20 százalékos átlagos uniós vállalással, 2020-ra "csak" 13 százalékos részesedést kell elérnie. Ez azt jelenti, hogy durván a jelenlegi duplájára kell növelni az energiafelhasználásban a "zöld" energiaforrásokat, ehhez az állami befektetések mellett a kormány a magánszféra beruházásaira is számít.

A csúcs másik kiemelkedő témája az energiapolitika volt. A tagállami vezetők hosszan foglalkoztak az Északi és Déli Áramlattal. Előbbit Lengyelország élesen támadta, mert az Oroszországból Németországba az Északi-tenger alatt haladó gázvezeték elkerüli Lengyelországot. Ugyanakkor a Déli Áramlatot - amelyről Budapest a napokban írt alá szerződést Moszkvával - nem érte bírálat. A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy ezzel párhuzamosan Magyarország továbbra is elkötelezett a Nabucco gázvezeték mellett, amely sokkal inkább számít kényes politikai, semmint energetikai problémának ezért a kormány a napokban kinevezi 'Nabucco' nagykövetét. Személyéről már megszületett a döntés, de megnevezését a külügyminiszterre hagyta. Korábbi sajtóhírek szerint - amelyet külügyi források a Független Hírügynökségnek megerősítettek - Bayer Mihály, jelenlegi moldáviai nagykövet lesz.

Az amerikai vízummentesség kapcsán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, szerinte nagyon valószínű, hogy Magyarország, Szlovákia és Litvánia csak hétfőn írja alá Washingtonnal azt a politikai nyilatkozatot, amely többek közt kilátásba helyezi az Egyesült Államokba utazók adatainak a megosztását az amerikai hatóságokkal. A megállapodás a kormányfő szerint elvezethet a vízumkönnyítéshez.

Olvasóink írták

  • 2. Bingo 2008. március 15. 19:08
    „Semmit ne javasolgasson már Fercsi! Leszavazták, megbukott! Ne cezaromániázzon tovább! Tűnjön el az életünkbből és ülje le azt a néhány évet!”
  • 1. cicuka 2008. március 14. 18:01
    „UNIÓS SZINTÜ BÉREKET JAVASOLJON gyurtcsmánny feri NE A FASZSÁGOKKAL FOGLALKOZZON IGEN IGEN IGEN!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az Országos Széchényi Könyvtárban pénteken délután megnyílt a 28. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF).… Tovább olvasom