Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Ünnepi nagymise a korona hazahozatalának évfordulóján

Ünnepi nagymisével és hálaadással emlékeznek meg vasárnap a Szent Korona 30 évvel ezelőtti hazahozataláról Budapesten a Mátyás-templomban. A délelőtt 10 órakor kezdődő latin nyelvű szentmisén a templom Ének- és Zenekara Liszt Ferenc Koronázási miséjét adja elő.
1978. január 6-án, a Szent Korona átadásának napján is Liszt miséje hangzott fel.

A koronát a második világháború végén csempészte ki a koronaőrség Magyarországról, hogy az ne kerülhessen az oroszok kezébe. A Szent Koronát 1945 május másodikán adták át egy amerikai ezredesnek az ausztriai Eggelsberg közelében, majd később a világ egyik legbiztonságosabb helyének számító Fort Knoxban helyezték biztonságba.

Az Egyesült Államok soha nem tekintett hadizsákmányként a Koronára, hanem csak őrizték, amíg vissza nem tudják adni a magyar népnek. Ez a pillantat végül 1978 jött el, amikor Jimmy Carter elnök a tiltakozások ellenére úgy döntött, hogy ideje visszajuttatni. Az amerikai külügyminiszter vezette delegáció - amelynek tagja volt Szent-Györgyi Albert is - január hatodikán adta át a Koronát a Parlament épületében.

A Korona visszaadásában játszott szerepének elismeréseként Göncz Árpád köztársasági elnök 1998. március 18-án a Szent Korona másolatát adta át Carter elnöknek.

Olvasóink írták

  • 1. dodo 2008. január 06. 19:26
    „Bár ateista vagyok, szívesen részt vennék azon a szentmisén, amelyet a szintén elrabolt Magyar és mellesleg Csehszlovák és Lengyel Nemzeti Bankok jogos tulajdonát képező aranyrudak és kötvények visszaszolgáltatása alkalmából tartanának! Fort Knox-t speciálisan eme három ország elrablott kincsei őrzésére építették. Érdekes, hogy "politikusaink" csak szovjet relációban beszélnek rablásról, pedig jól megnézve kissé jogosabb volt a Vörös Hadsereg szerzése, hiszen nekik okoztunk mérhetetlen károkat és szenvedést! A nagy Hofy mondta: a magyar ember nem érzi jól magát, ha nem sz...s a szája!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn ül össze először az idén az Alkotmánybíróság

Hétfőn ül össze először az Alkotmánybíróság (Ab), a testület a hét első két napján tartandó teljes… Tovább olvasom