Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Űrkikötőt építenek Új-Mexikóban

Sir Richard Branson amerikai multimilliárdos építteti meg a világ első polgári űrkikötőjét, a Spaceportot, amelynek 31 millió dollárba kerülő központi épülete 2009-re készül el az egyesült államokbeli Új-Mexikóban.
Új luxus úti célok vannak kibontakozóban a 21. század elején, amelyeket csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak: 2001 és 2007 között mindössze öt milliárdos repülhetett a csillagok közé. Az űrturizmus egyik legfontosabb vezéralakja, a Virgin cégbirodalom tulajdonosa, Sir Richard Branson azonban ennél szélesebb réteget szeretne megszólítani, legalábbis erre utal, hogy nagy forgalomra szánt, tekintélyes alapterületű űrrepteret terveztetett szakembereivel.

Az űrkikötő helyszíne az egyesült államokbeli új-mexikói Las Cruces környéke, ahol amerikai és brit tervezők valósíthatják meg Branson álmait. Az URS Corporation és a Foster + Partner által közösen kidolgozott terv részleteit szeptember 4-én publikálták a Spaceport America projekt vezetői.

A létesítmény központi eleme egy durván 10 ezer négyzetméteres épületkomplexum lesz, amely egy hipermodern váróteremből és az ahhoz kapcsolódó óriási hangárból áll majd. A "csillagkapu" a Spaceport America közleménye szerint 31 millió dollárba (5,7 milliárd forintba) kerül, és alkalmas lesz a Virgin Galactic két White Knight Two és öt SpaceShipTwo típusú űrjárművének fogadására. Ez az összeg még nem foglalja magában a 3 kilométeres kifutópályát, sem a többi infrastrukturális létesítményt, amelyek már 200 millió dollárra (37 milliárd forintra) tornázzák az űrkikötő árát.

2008-ban kezdődnek meg az építési munkálatok, az űrkikötő épülete a Virgin Galactic ütemezése szerint 2009 végén, de legkésőbb 2010 elején már állni fog. Eközben tesztrepüléseket is végre szeretne hajtatni Branson, 2009-ben már innen repülne fel próbaútjára a SpaceShipTwo.

A Spaceport America űrkikötőtől Branson jóval nagyobb civil forgalmat remél, mint amilyen a Szojuz űrállomást jellemzi, ami együtt jár a költségek radikális csökkentésével. A legutóbbi űrturista, a magyar származású Charles Simonyi ugyanis több mint 20 millió dollárt, körülbelül 4 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett bajkonuri kalandjáért, míg az új-mexikói helyszínről Branson reményei szerint már 200 ezer dollárért a világűrbe röppenhet a tehetős turista.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finn kitüntetésben részesült egy magyar geológus

Gaál Gábor magyar geológus kapta a Finn Geológiai Társaság kitüntetését, az Eskola Medált. Gaál a… Tovább olvasom