Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Urnatermek a csornai templom épületében

Egykori hittantermek urnatárolókká alakítását tervezik a csornai Jézus Szíve Egyházközségben. MindenekelQtt azonban az igények felmérését szeretnék elvégezni.
Urnák elhelyezésére alkalmas termek kialakítását fontolgatják Csornán a Jézus Szíve-templom épületében. Az elképzelésrQl Németh László plébánost kérdeztük.
– Régi gondolat, hogy a templom alsó szintjén két, valamikor hittanteremnek használt helyiséget urnaelhelyezés céljából átalakítunk. KívülrQl jól megközelíthetQ, védett, zárható helyiségekrQl van szó, amelyeket rendbe kell tenni, hogy méltóak legyenek az emberi hamvak elhelyezésére – fejtette ki a plébános.
László atya szerint ez egy hosszabb folyamat lesz, mert több szempontot át kell gondolni. Például azt, hogy van-e rá igény és az mekkora. Ha a csornaiak igénylik az urnatermek kialakítását, akkor az egyházközségi képviselQ-testület megtárgyalja a témát, és ha a képviselQk elfogadják az elQterjesztést, akkor Pápai Lajos megyés püspökhöz fordulnak a terv jóváhagyásáért, továbbá azért, hogy az egyházközség pénzébQl el tudják kezdeni a munkát. ElQször az egyik helyiséget tennék alkalmassá az urnák tárolására és ha az igények szükségessé teszik, a másik következhet.
– Több olyan templomról tudok, ahol már elkészült az urnaterem, hisz átalakulni látszik a temetkezési gyakorlat – tette hozzá a plébános. – Mind több a hamvasztás, amellett a temetQk lassan betelnek. De az sem utolsó szempont, hogy a koporsós temetés jóval drágább, mint az urnás. SQt, a hívQ ember szempontjából az sem mellékes, hogy a hamvak a templom épületén belül lehetnek.
László atya elmondta: anyagiakról – benne a kialakítás költsé-

geirQl, a megváltási árról – egyelQre nem tud információval szolgálni. Ám azt közölte, hogy az urnatermet – megvalósítása esetén – nemcsak a Jézus Szíve Egyházközség tagjai vehetik igénybe, az egész város rendelkezésére áll. Akik pedig egyetértenek az elképzeléssel, jelezhetik azt a plébánián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan érinti a gépjárműadó változása?

Tovább olvasom