Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Üsse kő!

Mostanában a házakon, kerítéseken, sőt, a kertekben is mind kedveltebb építő- és díszítőanyag a kő. Mielőtt a felhasználása mellett döntenénk, gondoljuk végig, milyen kövek illenek otthonunk környezetébe, hiszen nagy a választék.

Talán összefügg ez a mediterrán és a keleti stílusú építészet nagyfokú térhódításával is, és mint tudjuk – bár más-más módon –, mindkettő felhasználja a követ: az első főként az építészeti, míg a második elsősorban a kerti elemek sorában.

A kertáruházakban számos példát látunk a kövek egyszerre hasznos és mutatós felhasználására, hanem magának a kőnek is megtaláljuk több változatát. A kert meghatározó elemeit képviselő, nagyméretű, önmagukban is díszként értékelhető, úgynevezett szoliter köveket, a rézsűk és tipegők kialakításában segítségünkre lévő lapos, pattintottakat és a mesterséges patakmedreket, valamint sziklakerteket díszítő görgeteg köveket.   
 
Használatukkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a különböző színek erősítik a ház és a kert kapcsolatát, kiemelik az egyes növénycsoportok szépségét. A döntés előtt gondoljuk végig azt is, hogy milyen kövek illenek saját otthonunk környezetébe, vagyis, hogy – a példa kedvéért némi túlzással élve – a déli, mediterrán stílusú épület mellett ne távol-keleti hangulatú japánkertet alakítsunk ki. Ugyancsak vegyük szemügyre magát a kertet, sőt, annak tágabb környezetét is, hiszen például egy budai, természetes mészkőhegységben lévő telken visszásan hathat a gömbölyű folyami kavicsok sokasága.Ha mindezen túl vagyunk: üsse kő! Jöhet a kertátalakítás!

Természetessel a természetért

Az utóbbi években a házépítéseknél egyre fontosabbá vált, hogy az épület és környezete természetes egységet alkosson. A másik lényeges szempont, hogy az alapanyagok könnyen megmunkálhatóak és tartósak legyenek. A házépítők elképzeléseiben olyan épületek szerepelnek, melyek teljes egységet alkotnak a környezetükkel. Lényeges, hogy a szakemberekre bízott munkán túl a lakó szabadon alakíthassa, szépíthesse otthonát, tehát az anyag könnyen megmunkálható legyen. Szintén fontos szempont a tartósság, hogy az épület ne szoruljon sűrűn felújításra.

A fenti elvárásoknak megfelelő természetes kőburkolat alapja a kiváló minőségű kvarcos homokkő, mely több célra is felhasználható. Kitűnő építési kő, mely a hagyományos építészeti felhasználás mellett a kertépítészetben és a térburkolások terén is alkalmazható. Szép struktúrájú burkoló és díszítőkő nyerhető belőle, mely kül- és beltérben egyaránt használható. Előnye, hogy könnyen megmunkálható, nagy teherbírású és időtálló. A kövek fagyállóak, így nyugodtan alkalmazhatók külső burkolásra is. A látszólag puha, de nagy szilárdságú kő nagy teherbírású és magas kopásállóságú.

A homokkő külső térben alkalmas lábazati- és kerítésburkolónak, jól használható szegélyek, támfalak (száraz és ragasztott) építéséhez. Keménységének köszönhetően kocsibejárók, kerti utak vagy tipegők készítésére is megfelelő. Sziklakerthez is ideális, mivel tömbös formában is megrendelhető. A sziklába kialakított mélyedésekbe, lyukba akár virágok is ültethetők. A kő belső téri díszítőelemnek is kiváló.  Emelhetünk belőle boltívet, konyhai pultot vagy kandallót. Kis fantáziával csobogók, virágtartók, vagy akár ablakkeretek is készíthetők belőle. Felhasználják kegyeleti építmények kialakításához.

A feldolgozott kövek általános lapvastagsága 8-10-12 cm, de az igények és a lehetőségek szerint más méretben is megrendelhetőek. A lapok felülete a vágástól erezett, vagy korongvágott simaságú, ami pattintással és egyéb technikával tovább formázható. Kívánság szerint tört oldalakkal is megrendelhetőek.

A fentiekből kitűnik, hogy a homokkő valóban széles körben felhasználható. Megmunkálása, felhasználása egyszerű, a megálmodott építmények házilag is elkészíthetőek. A segítségükkel, egy kis fantáziával és ügyes kézzel egyedi, ízléses otthont varázsolhatunk magunknak, melyben a természetes elemek dominálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn jelenik meg az új Xeon processzor

Új fejezet kezdődik a 64 bites processzorok küzdelmében hétfőn, amikor az Intel… Tovább olvasom