Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Utazás kisgyerekkel

A kisgyerekkel történő hosszabb utazás alaposan megviseli az embert, különösen, ha nem készült fel a "kisember" különleges igényeire.

Ne ugorjunk fejest a mély vízbe!

Mint mindennemű szoktatásnál, a nyaralás esetében is fontos a fokozatosság. Mielőtt hosszabb útra visszük a kicsit, próbálkozzunk rövidebb utakkal, például töltsünk egy hétvégét távol az otthontól!

Meséljünk!

Még egy felnőttnek is sok lehet egy ismeretlen országban szerzett rengeteg élmény, benyomás. Mielőtt útra kelünk, meséljünk a gyereknek úticélunkról, nézegessünk együtt albumokat, útikönyveket - természetesen a korának megfelelően. Ez nagyszerű alkalom a játékos tanulásra is: elmesélhetjük, miért van a tengeren apály-dagály, mire való a teve púpja, milyen emberek és állatok élnek más országokban, vagy hogy milyen volt az élet a Colosseum vagy a pisai ferde torony fénykorában.

Hogy ne legyen kínlódás az út

Az utazás unalmas, hosszú órái könnyen nyűgössé tehetik a legjobb gyereket is, ezért gondoskodjunk megfelelő szórakozásról. A nagyobbakat leköti a walkman, de az autók rendszámainak betűiből szavakat is kirakhatunk velük. A kicsiknek mesélhetünk, játszhatunk velük szójátékokat, például barkochbát vagy szóláncot, esetleg énekelhetünk velük. Megnézhetjük azt is, tíz percen belül hány piros autó (busz, teherautó) jön szembe az úton. Ha autóval utazunk, álljunk meg néhány pihenőhelyen, ahol lehetőség van egy kis futkározásra, levegőzésre!

Ne feledkezzünk meg a praktikusan csomagolt útravalóról sem. Célszerű zsemléből készíteni a - nem romlandó - szendvicseket, félbevágott kiflikből pedig még kisebb adagokat csomagolhatunk. Az innivaló ne legyen szénsavas és túl édes - ettől még jobban megszomjazik a gyerek -, s mindenképpen csomagoljunk zöldséget, gyümölcsöt is az útra! Kézmosás helyett utazáskor használjuk bátran a drogériákban kapható, egyenként csomagolt, alkoholos törlőkendőket!

Ne hagyjuk otthon!

- Véletlenül se hagyjuk otthon a gyerek kedvenc plüssállatát vagy párnáját, hiszen velük idegenben is könnyebben elalszik, megnyugszik. (A megszokott, kedves tárgyak egyébként is nyugtató hatással vannak a gyerekekre, biztonságérzetet nyújtanak)

- A házi gyermekorvos telefonszámát - ne legyen rá szükség, de mégis...

- A gyerek számára esetleg szükséges gyógyszereket (pl. láz- vagy köhögéscsillapító)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövőben ingyenes lesz a mobil beszélgetés?

Meglepő kijelentéssel állt elő a világ vezető chipgyártójának elnöke a… Tovább olvasom