Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Utcai harcok Csehországban

A "cigányterror" ellen akartak tiltakozni szélsőségesek a csehországi Litvínov romanegyedében. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Az eredmény több tucat sérült, és kiégett autók.
A rendőrök megakadályozták több száz jobboldali szélsőséges behatolását a romák lakta városnegyedbe, ekkor kezdődtek a harcok - írja az index.hu.

A radikálisok tiltakozni kívántak az ellen, hogy a kormányzat állítólag jogtalan előnyökben részesíti a romákat a többségi lakossággal szemben. Ugyanakkor tiltakozni kívántak a helyi "cigányterror ellen" is.

A Munkáspárt "nemzeti gárdája" október elején több mint egy tucat aktivistát menesztett a város romák lakta negyedébe, hogy megvédje a helyi cseheket a "fekete rasszisták" garázdálkodásától. A "gárdistákat" a romák akkor nem engedték be a városba, elkergették őket. A szélsőségesek most ezt a szerették volna megtorolni.

A tüntetők felgyújtottak néhány gépkocsit - köztük egy rendőrautót -, Molotov-koktélokkal és kockakövekkel támadták a rendőröket, akik vízágyút és könnygázgránátokat is bevetettek.

Hét rendőr sérült meg
Hét rendőr sérült meg.

"Veszélyben van a Cseh Köztársaság jövője. Az ország szemét hely lett, ahol a világ minden tájáról érkezők akadály nélkül letelepedhetnek" - jelentette ki az összecsapásokat megelőző nagygyűlésen Tomás Vandas, a Munkáspárt elnöke.

Vandas és más szónokok is élesen bírálták a kormányt, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a kabinet a cseheket oktatja arra, miként kell a romákkal együtt élni ahelyett, hogy "civilizációra tanítaná a cigányokat".

A mintegy 500-600 szélsőséges litvínovi Janov városnegyedbe indult, de a rendőrség minden oda vezető utat lezárt. A szélsőségesek ezután kisebb csoportokban próbáltak meg bejutni a lakótelepre, sikertelenül. Ekkor robbantak ki az utcai harcok. A Janovban időközben összegyűlt, botokkal, láncokkal, késekkel "felfegyverzett" mintegy 300-400 romát a rendőrök szintén körülvették, és nem engedték a szélsőségesek közelébe.

Lezárták a városrészt
Lezárták a városrészt.

A többnyire romák lakta litvínovi Janov lakótelepen már hosszú ideje nagyon kritikus a helyzet, virágzik a drogkereskedelem és a prostitúció. A lakosok többsége munkanélküli és szociális segélyekből tartja fenn magát. A roma és a többségi lakosság közti konfliktusok mindennaposak.

Ivan Langer belügyminiszter az események kapcsán megerősítette: javasolni fogja az illetékeseknek a Munkáspárt betiltását.

A sérültek között hét rendőr is van. Kéttucatnyi tüntetőt - akik között számos szlovák állampolgár is volt - a rendőrök őrizetbe vettek, és várható, hogy több személy ellen büntetőeljárás indul - közölte a rendőrségi szóvivő.

Olvasóink írták

 • 5. dodó 2008. november 18. 17:15
  „"A radikálisok tiltakozni kívántak az ellen, hogy a kormányzat állítólag ( "állítólag"?! Ugyanaz megy segílyezés kapcsán Csehországban, mint akár nálunk, akár Finnországban!) jogtalan előnyökben részesíti a romákat a többségi lakossággal szemben. Ugyanakkor tiltakozni kívántak a helyi "cigányterror ellen" is.
  ...virágzik a drogkereskedelem és a prostitúció. ( ...amit, természetesen, a cigányok művelnek. És még a fajvédők hazudozzák azt, hogy például nálunk a drogkereskedelem nem cigány kézben van. Dehogynem, akárcsak az összes többi fertőzött országban.) A lakosok többsége munkanélküli és szociális segélyekből tartja fenn magát. A roma és a többségi lakosság közti konfliktusok mindennaposak.
  Vandas és más szónokok is élesen bírálták a kormányt, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a kabinet a cseheket oktatja arra, miként kell a romákkal együtt élni ahelyett, hogy "civilizációra tanítaná a cigányokat".

  Nem szükséges kommentálni!!! Talán csak annyi, hogy Csehországban kb fele a segílyke a miénkéhez hasonlítva, és a hatóságok jóval keményebb ítéleteket hoznak a cigánybűnözőkkel szemben! MÉGIS?!!!”
 • 4. atomboy 2008. november 18. 16:09
  „"Kéttucatnyi tüntetőt - akik között számos szlovák állampolgár is volt - a rendőrök őrizetbe vettek"

  Hoppa... MIt is mondott Fico Magyarorszagrol? Fasisztagyar?”
 • 3. 751510 2008. november 18. 15:22
  „A mi Gárdánk még rosszat nem csinált, de mi magyarok rasszistafasisztanyilasnácik vagyunk. Csehéknél kicsit szigorúbb a gárda, mégsem óbégat Brüsszel, meg Strasburg.”
 • 2. nem,nem,soha 2008. november 18. 14:28
  „hm...

  Én meg attól tartok, hogy a csehországi helyzet totális klónja a magyar, és még sok egyéb Közép-kelet európai helyzetnek.

  A mocskos, munkakerülő, ingyenélő, részeges cigányok totálisan maguk alá vonták egyes városrészek mindennapjait, és a tőlük már jól megszokott botrányokkal: PROSTITÚCIÓ, LOPÁS, SZEMÉTHEGYEK, AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL ÉPíTETT INGATLANOK TELJES LEZÜLLESZTÉSE MELLETT, közvetlen fenyegetéssel, zaklatással, rablásokkal, s egyéb civilizált társadalmakban büntetendő tevékenységgel haragítják magukra az ott élő normális embereket.

  nem elég nekik, hogy adófizetők pénzéből finanszirozott segélyből élnek, úgy, hogy közben a társadalom gyarapodásához való hozzájárulásuk gyakorlatilag 0000, még megengedik maguknak azt a pofátlanságot is, hogy rettegésben tartják a környék lakóit.

  Majd, amikor már az adófizetők ezt végképp megunják, s a hivatalos fórumok is figyelmen kivül hagyják sérelmeiket, akkor jön a sajátos - meglehetősen szélsőséges - megoldás.

  Itt viszont már mindenki felszisszen, hogy jajj, emberi jogok.... miért bántjuk őket, ők is csak emberek...


  nevetséges!!!!!

  különösen ahogy a vérző fejű rendőrről van egyedül kép. Azt véletlenül nem sikerült dokumentálni, amikor épp megkéseltek valakit, amikor drogot adnak el fiatal gyerekeknek, amikor a tyúkólból a tyúkszart is kilopják....


  gondolkozzatok el ezen is egy picit....”
 • 1. achilleus 2008. november 18. 13:54
  „Attól tartok, az ilyen típusú összecsapások - ha nem változik a helyzet - nálunk is mindennapossá válhatnak. Erre utalhat a sok idézőjel a szövegben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akciós Sziget Fesztivál belépők karácsonyra

Kedvezményes áron vásárolhatnak fesztivál bérleteket mindazok, akik már most gondolnak a nyárra. Az… Tovább olvasom