Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Üvegfúvás a kézműves napon Pusztakisfalun

Mindenki kipróbálhatja az üvegfúvást a Pécsvárad melletti pusztakisfalui üveghutában, ahol szombaton egész nap kézművesek is bemutatják portékáikat.
Az üvegszimpóziumot immár 16. alkalommal rendezik meg a Trebi hutában. Minden év július utolsó szombatján emlékfúvást tartanak két kiváló, korán meghalt üvegműves, Wágner Róbert és a helybeli Szilasi Péter emlékére - mondta Müller Eszter, a Pusztakisfaluért Egyesület titkára pénteken az MTI-nek.

A huta Wágner Róbert becenevét, a Trebit viseli. A huta beizzítására és ellenőrzésére meghívták Salgótarjánból Budvesel Gyula üvegfúvó mestert, az ő felügyelete mellett gyermek és felnőtt egyaránt kipróbálhatja az üvegfúvást és a kifújt, lehűtött amorf darabot haza lehet vinni emlékbe.

A kézműves vásár és a foglalkozások 10-től 18 óráig tartanak, de a huta egészen éjjelig - amíg el nem fogy a folyékony üveg - nyitva lesz. A vásárra tizenöt mestert várnak, ők beavatják a szakma titkaiba az érdeklődőket, emellett lehet gyöngyöt fűzni, csuhéból figurákat fonni, a szabadtéri parasztkemencében pedig folyamatosan sütik a pogácsát. Müller Eszter azt is elmondta, hogy a pusztakisfalui kápolnában megszólal az Amstel orgona és kis hangversenyt tartanak.

Pusztakisfalu egy majdnem kihalt település, mindössze tizenhét lakosa van, de erre a napra visszajárnak az elszármazottak és sok külföldi, aki az elhagyott házakat megvette. Mintegy háromszázan látogatják évente a kézműves napot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tartják vissza Miskolcon a bliccelőket

Felfüggesztette a bliccelőkkel szemben szükség esetén alkalmazott visszatartási gyakorlatot az… Tovább olvasom