Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Üvegtéglák - és lőn világosság!

Ha a konyha, a fürdőszoba, vagy akár a nappali több világosságot kíván, rögtön a villanyvilágítás jut eszünkbe. Pedig van egy sokkal természetesebb módja, amely természetes fénnyel növeli a benti világosságot, s mellesleg energiatakarékos is: az üvegtégla, amelynek segítségének különleges fényhatásokat, felületeket hozhatunk létre. 

Sokan azt hihetik róluk, hogy kevésbé hő- és hangszigetelők, mint agyagból égetett társaik. Ez azonban olyannyira nem igaz, hogy egy átlagos vastagságú üvegtégla hangszigetelése megfelel a 4-5-ös hangszigetelési osztály követelmé-nyeinek, ami 40-45 dB. A fény pedig az üvegtéglákon át a legbelsőbb helyiségekbe is eljut, bár megtörik, ereje legyengül, nem vakít. Tűzvédelmi szempontból is kiállják a próbát. A komoly tűznek az átlagos üvegtégla fél órán keresztül, a speciális változatok pedig másfél óráig állnak ellen.
Az üvegtéglagyártó cégek speciális termékei alkalmasak járófelületek létrehozására is. A szerkezetek általában 400 kg/m2 megoszló terhelést képesek elviselni.

Ezúttal az üvegtéglák végeláthatatlan kínálatából próbáltunk szemezgetni és bemutatni sokoldalú felhasználási lehetőségeiket.

1. Még a sötétebb színű üvegtéglák is biztosítanak kellő mennyiségű fényt, de a választásban csak a magunk ízlése szabhat határt. Minta, szín, de még forma és vastagság kérdésében is beleveszhetünk a bő kínálatba. 2. Korábban lassú és problémás volt üvegtéglákat beépíteni. Ma olyan rácsrendszer is kapható, amibe egyszerűen beilleszthetők. Így nem kell várni, míg néhány sor megköt, gyorsan befejezhetjük a munkát. A rács tart, és a hő- illetve hangszigetelésnek is jót tesz... Formában is van alternatíva, például kerek üvegtégla.
3. Minden házban, lakásban
adódnak problémás sarkok, hajlatok. Ezekhez kaphatunk 60°, 90° és 135°-os szögben készült elemeket is üvegtéglából, és persze színválasztékban itt sincs hiány.
Az üvegtéglákat korábban az ablakok kényszerű helyettesítésére használták: oda építették be, ahova ablakot nem lehetett, de a fényre mégis szükség volt. Manapság azonban nemcsak bevilá-gítóként, hanem belső térformálóként, díszítésként is egyre népszerűbbek. Válaszfalak, térelválasztók, bútorok készülnek üvegtéglából.

Hova használhatunk üvegtéglát?

Az ötletek tárháza kifogyhatatlan. Használhatjuk a zuhanyzóknál falazattal kombinálva, vagy a hálószobát a nappalitól elválasztó falazatként. Lehet térelválasztó a fürdő-szoba és a lakótér között, vagy a gardróbot a hálószobától leválasztó fal. Hangulatos hátsó világítással jól mutat beépített bútorként. Esztétikus fa szer-kezettel kombinálva praktikus megoldást kínál a szinteltolás vagy a térelválasztó falak megépítéséhez is.
Az üvegtéglákon átszűrődő fény úgy törik meg, hogy a belső tér káprázatos fényjátékkal kombinált hangulatot kap és egyben az otthonnak modern lakó-minőséget kölcsönöz. A terek határait jól tompítják a megfelelő helyre épített üvegfalak.

Mivel üvegtéglát különböző színekben vásárolhatunk, a dekorációs lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Tintakék, azúr, türkiz, szürke, sötétrózsaszín, halványzöld, mélyvörös, királykék, fűzöld, bronz, okkersárga, vörös, melyekkel az egyszerű fehér falakat, a szögletes helyiségeket új stílusúvá formálhatjuk. Ezen kívül formavilága számtalan lehetőséget rejt: natúr, sima, hullámos csíkos, kockás, átlátszó, diagonál.
Különösen a fürdőszobákban nyújt vonzó látványt, mert a fényt ugyan átereszti, optikailag mégis szeparál. A fényhatás mellett a négyzethálós rendszer előnye, hogy sokféleképpen variálható, határtalan kreatív megoldásokra, formai játékra ad lehetőséget. A 19´19´8 cm standard méretű elemek kombinációjával a fürdőszobától eljuthatunk a külső egybefüggő homlokzatokig.

A további ötletes kiegészítő elemek még szabadabb fantáziálgatást tesznek lehetővé. Ilyenek a nyitható keret, mely a szellőzést oldja meg, vagy a hatszögletű, négyszögletű sarokelemek, melyek a hullámos vagy törtvonalú falak lehető-ségét biztosítják. Léteznek ezeken kívül még tömör- vagy nyitott járda üvegek, ha a födémünket is szeretnénk a fényjátékba bevonni.

Üvegtégla-falak tervezése és kivitelezése >>

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Manzarek megvalósítja Morrison filmötletét

Ray Manzareket immár életfogytig "Door"-nak tekinthetjük: a Doors orgonistája nem tud és láthatóan… Tovább olvasom