Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Vadászgörény: kedves játszótárs

Egyre többen tartanak kedvencként otthon vadászgörényt. Sokan gondolnak tévesen jellemére, illatára a szólás alapján (,,büdös görény"), valójában azonban ez nem állja meg a helyét. Akik kicsit közelebbről ismerik őket, azok tudják, hogy egy végtelenül játékos ragadozóval állnak szemben, amelyik a "háziasított" jellegénél fogva bűzmirigyét már nem használja védekezésre.

Több színben létezik; ez a legelterjedtebb, vadas változat
Azonban a vadon felnövő példányok reflexszerű reakciója - a bűzmirigy kiürítése a számára veszélyesnek ítélt helyzetekben - még mindig működik. (Így fiatal korban előfordulhat, hogy ha veszélyben érzi magát, akkor használni kényszerül). 

Fiút vagy lányt?

A vadászgörény átlagosan 8-10 évig él. A választás, hogy hím vagy nőstény állatot tartsunk, alapvetően attól függjön, hogy számunkra melyik állat külleme a szimpatikusabb. Akinek a nagyobb testű hím tetszik, az állat szaga miatt ne aggódjon,

Élvezi, ha van szabad mozgástere, azonban a pórázt sose hagyjuk otthon
hiszen ha nem tenyésztésre szánjuk az állatot, hanem házi kedvencre vágyunk, akkor ivartalaníttassuk. Az apróbb, törékenyebb nősténynél csak a ragadozókra jellemző bundaszagot érezhetjük, azonban ez nem túlzottan intenzív. Érdemes a nőstényeket ivartalaníttatni, mert náluk könnyen felléphet az elhúzódó tüzelés, amely akár az állatka életébe is kerülhet.  Ha otthonunkban már más állatot is tartunk (kutya, macska), könnyen összeszoktathatjuk a még fiatal vadászgörénnyel, a kutyát azonban meg kell megtanítani arra, hogy ne bántsa.

Mit eszik a görény?

Szárnyashúsok, darálva vagy egészben, nyúl, hal, macskakonzervek, száraztápok (utóbbival csak ritkán etessük, és mindig tudjon hozzá elegendő vizet inni), zöldség, gyümölcs, higított tej, tojássárgája, tejföl, sajt (a tejet csak hígítva adjuk, mert könnyen hasmenést okozhat, és soha se kapjon a tejtermékekből egyszerre sokat!) Manapság sokan előnyben részesítik a kereskedelemben igen sokféle ízesítéssel kapható kutya-, macskakonzerveket a praktikusabb tárolás, felhasználás miatt, több állatorvos szerint azonban ezek nem tartalmaznak olyan mennyiségű és minőségű tápanyagokat, amire a görénynek szüksége lehet. A gyümölcsök esetében minden adható, csak a magas savtartalmúaktól óvakodjunk (narancs…stb.) 

Az etetés mindig azonos időben történjen. Mivel a görény ragadozó, táplálékának döntő többségét a hús tegye ki, amit rendszeresen egészítsünk ki a többi tápanyaggal. Ha a görényt lakásban tartjuk, akkor tapasztaljuk ki, hogy mekkora mennyiséget fogyaszt el egyszerre, mivel a felesleget szeretik eldugdosni a lakás különböző pontjaira...

Hogyan tartsuk?

Akár a kabátunkban is vihetjük magunkkal
A lakásban - szobatisztaságra nevelhető (igaz, "balesetek" mindig előfordulnak)- ne hagyjunk nyitva semmit, ahová elbújhat, vagy ahonnan kiosonhat, mert akkor örökre búcsút mondhatunk kedvencünknek. A görény tulajdonképpen nem elszökik, inkább csak elkóborol. A rágcsálás nem annyira jellemző rájuk, inkább kaparni szeretnek. (Valószínűleg ez a járatokban, üregekben élő ősökre jellemző tulajdonság, amely napjainkban is megmaradt) Sokan, akik lakásban tartják kedvencüket, bizonyos időközönként megfürdetik őket. Természetesen fontos, hogy higiéniai szempontból odafigyeljünk görényünk tisztaságára, azonban túlzásokba sem kell esnünk. Csak annyiszor fürdessük, amennyiszer feltétlenül szükség van rá, mivel a bőrön, ill. a szőrön lévő természetes faggyúréteget a gyakori fürdetéssel tönkretehetjük, s a sok fürdetéstől az állat szaga is intenzívebbé válik. A görények tudnak
Szeret mindenhova bebújni
úszni, bár nem mindegyik rajong a vízért. Nemhiába, ők is egyéniségek...

A szabadban megfelelő ketrecben (min. 2 nm alapterületű és 0,8 m magas) tartsuk, ahová alvóláda mindenképpen legyen betéve, hiszen természetes környezetében is üregekben, korhadt fatörzsekben húzza meg magát. A ládát szénával vagy puha rongyokkal bélelhetjük ki. Ha van rá lehetőségünk, építhetünk neki kifutót (fontos azonban a talaj megfelelő kiválasztása, mivel a földön keresztül kiáshatja magát), vagy rendszeresen cipelhetjük magunkkal, nagy sétákat téve vele. Már egészen kis korban öt és fél hetestől zsebünkben hordva vihetjük magunkkal, így szokja hangunkat, szagunkat, reakcióinkat, és mi is több időt tudunk vele tölteni.

Szoktatás, nevelés

A vadászgörény alomra szoktatható, mint a macska, mivel nagyon tisztaságszerető állat. Érdemes a lakás több pontján illemhelyet elhelyezni, no meg persze a ketrecébe is tegyünk egyet. A szobatisztaság elérésére szerintünk egy jó módszer az, ha a nagyobb sarkokba lapos tálkát teszünk macskaalommal (a görények szeretik a dolgukat a búvóhelytől távolabb lévő, eldugottabb helyen elvégezni). Valószínűleg ki fog választani egy sarkot, és oda fog üríteni. Ha végleg elfogadott már egyet, akkor az esetlegesen a lakás más pontján gyártott terméket érdemes a már használt tálkába beletenni, jelezvén, hogy legközelebb is oda kellene "potyogtatni" (ha a lakás más pontjára ürít, mindig maximálisan arra kell törekedni, hogy jól el legyen tüntetve minden, nehogy a szag újból odavonzza őt).

Leszoktatás az ősi ösztönről, a harapdálásról

Kellő türelemmel kézhez szoktatható
Nagyon fontos, hogy már a kapcsolat elejétől fogva, folyamatosan, következetesen reagáljuk le próbálkozásait. Ami még kis korban jópofának tűnik, (játékos harapdálások 5-6 hetes kortól) az már nagyobb korban elég kellemetlen lehet, nemcsak az idegenekre, hanem a családtagokra nézve is. Tehát  harapdálás esetén a megfelelő reakció az, hogy az állat fejét gyengéden megfogjuk, (száját így összezárjuk) a fejét kicsit megrázzuk, és olyan hangot hallatunk, mint amit akkor alkalmazunk, amikor valamilyen általunk nem kívánatos dolgot tesz. Tehát azt mondjuk neki, hogy fúj, nem stb. A "büntetést" mindig valamilyen pozitív inger kell, hogy kövesse, pl. egy simogatás! Ez persze nem olyan egyszerű, mint ahogy leírva tűnik, minden gazdinak sok türelemre, kitartásra, és persze időre van szüksége ahhoz, hogy a kommunikáció ember és állat között mindkét fél számára elfogadhatóan működjön. 

Ha hívjuk, jön

Honnan szerezzük be?

Sajnos egyre többször látni görényt a plázák kisállatkereskedéseiben, ahol hozzá nem értők árusítják őket, ráadásul rosszul is bánnak velük. A görényeknél különösen fontos, hogy megfelelő helyről szerezzük be leendő kedvencünket, ha ugyanis vad, és nem kezes példányt veszünk, csak gondunk lesz vele. Lehetőleg forduljunk olyan, tapasztalt tenyésztőhöz, aki szívesen megmutatja nekünk az egész tenyészete, illetve az általunk kiszemelt állat szüleit is. Vásárolhatunk görényt a Görénykedvelők Egyesületén (www.gorke.hu) keresztül is.    

Lehetőleg rövid, könnyen kiejthető nevet adjunk neki, de sokkal sikeresebb, ha hívásához fütyülő, sípoló játékot, vagy cuppogó, illetve általunk kedvelt egyéb hívóhangot használunk. A nevéhez, vagy a hanghoz könnyen hozzászoktathatjuk, ha nagyon következetesen, például etetéskor mindig alkalmazzuk. 

A görények tanításánál három fő szempontot kell figyelembe venni: 

1. Legyünk mindig következetesek
2. A simogatás, a kellemes, nyugodt hangszint segít a kapcsolat elmélyítésében
3. Büntetéssel a görényeknél nem sok mindent tudunk elérni!

Mozgásigény 

Ha rendszeresen foglalkozunk vele, akkor mondhatunk magunkénak egy igazán játékos, kedves vadászgörényt. Ha ketrecben, a szabadban tartjuk őket, akkor a kertben jókat sétálhatunk vele. Ha azonban van rá lehetőségünk, akkor egy hám segítségével egyre hosszabb sétákat tehetünk vele a kerten túl is. A lakásban tartott görény akár mindig szabadon lehet mellettünk, számára ez megfelelő mozgásteret biztosít. 

Utazás 

Sokak számára fontos lehet, hogy miként viheti magával kedvencét, akár külföldre is. Európán belüli szállításnál a megoldás az, hogy a görényt, és az oltási lapjait elvisszük a kerületi hatósági állatorvoshoz, aki bizonyos összeg ellenében ír egy nyilatkozatot, miszerint az állat egészséges. Belföldi utazásnál a vonaton pótdíjat vagyunk köteles fizetni, és egy állathordóban vagy ketrecben könnyen el tudjuk szállítani

Védőoltások 

1. veszettség, ha a görény kapcsolatba kerülhet kutyával, vagy macskával, ill. ha rendszeresen visszük magunkkal
2, 3. szopornyica, parvo, az állatorvos által feltétlenül ajánlott oltás A szopornyica és a parvó mind a kettő vírus által okozott betegségek, és mint, ahogyan a kutyáknál is, súlyos, gyógyíthatatlan állapotot idéznek elő.
4. leptospirózis, vízpart mentén lakóknál fontos lehet a beadatása, mivel a víz a betegség terjesztésére alkalmas közeg. Az oltásokat már 2 hónapos kor után be lehet adatni az állatnak. A szopornyica és a parvó oltásokat egy hét múlva meg kell ismételtetni. Minden évben meg kell ismételni az oltásokat! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can)

A 20. század egyik legravaszabb bűnözőjének elképesztő történetéből a háromszoros Oscar-díjas Steven… Tovább olvasom